Ramen - japońska zupa
120min
Łatwy
3 l
Woda
2 łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
500 g
Wieprzowina, boczek, tłuszcz wytopiony, gotowane
1
Cebula
2
Marchewka
6 ząbków
Czosnek
1 g
Ziarna anyżu
0.5 łyżeczka
Kolendra
1 kawałek
Korzeń imbiru
3 łyżek
Sos sojowy
1 łyżeczka
Olej sezamowy
1 pęczek
Kolendra
1 pęczek
Dymka
4
Jajko
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
5.58 g
Węglowodany
8.59 g
Tłuszcze
65.55 g
Wartość energetyczna
643.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
10 min
Mięso umyj i umieść w dużym garnku. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
70 min
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Marchew obierz i pokrój na duże kawałki a następnie razem z cebulą dodaj do zupy. Dodaj czosnek, imbir oraz pozostałe przyprawy. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnij mięso z garnka.
Krok 3
25 min
Boczek osusz, dopraw solą, pieprzem i wstaw na ok. 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 200oC, aby zrobił się chrupiący.
Krok 4
5 min
Do zupy dodaj bulion ze słoika Winiary oraz dopraw pieprzem.
Krok 5
10 min
Zupę podawaj ze świeżym makaronem, pieczonym boczkiem, jajkiem na miękko przekrojonym na pół oraz dużą ilością kolendry i siekanej dymki
Zupa ramen to esencjonalny i aromatyczny japoński rosół przygotowywany na bazie czerwonego mięsa. Domowy ramen zrobisz ze składników, które są łatwo dostępne praktycznie w każdym sklepie. Za niepowtarzalny smak tej zupy odpowiadają m.in. egzotyczne przyprawy i zioła – w szczególności kolendra, imbir i anyż, a także Bulion wołowy WINIARY. Ramen – japońska zupa to ekspresowa kulinarna wycieczka w smakowite rejony Azji!
Komentarze 1