Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy ramen

0
2 godz 32 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Cebula
4  ząbków
2  łyżek
Olej sezamowy
4  łyżek
Sos sojowy
1  kawałek
Imbir
1  kawałek
Papryczka chili
2 
Jajka
0.33 
Kapusta pekińska/włoska
trochę
Fasola mung
1  pęczek
Cebula dymka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.78 g
Węglowodany
27.73 g
Tłuszcze
11.43 g
Wartość energetyczna
292.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

152 min
Krok 1
120 min
Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Krok 2
5 min
W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje.
Krok 3
10 min
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Marchewkę siekamy w słupki, kapustę szatkujemy.
Krok 4
6 min
Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry.
Krok 5
3 min
Do bulionu dodajemy zawartość patelni – podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym.
Krok 6
5 min
Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki.
Krok 7
3 min
Zalewamy gorącym bulionem. Całość dekorujemy posiekaną dymką.
Domowy ramen

Krok 1 z 7

Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Domowy ramen

Krok 2 z 7

W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje.

Domowy ramen

Krok 3 z 7

Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Marchewkę siekamy w słupki, kapustę szatkujemy.

Domowy ramen

Krok 4 z 7

Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry.

Domowy ramen

Krok 5 z 7

Do bulionu dodajemy zawartość patelni – podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym.

Domowy ramen

Krok 6 z 7

Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki.

Domowy ramen

Krok 7 z 7

Zalewamy gorącym bulionem. Całość dekorujemy posiekaną dymką.

Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu ramen nie pochodzi wcale z Japonii, a z Chin. Do Kraju Kwitnącej wiśni przywędrował drogą morską w XIX wieku. Dodatek mięsa, które wcześniej nie gościło na stołach w państwie wyspiarskim, sprawił, że zupa ta wyjątkowo Japończykom zasmakowała.
Ramenu nie wolno przygotowywać w pośpiechu. Sekret smaku tkwi w długo gotowanym wywarze. Kreatywnością można za to popisać się przy doborze dodatków, wybierając wśród grzybów, glonów i warzyw. W misce zawsze będzie kolorowo!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika