Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowy ramen  – prosty przepis
Domowy ramen  – prosty przepis
Domowy ramen  – prosty przepis
Domowy ramen  – prosty przepis
Domowy ramen  – prosty przepis

Domowy ramen – prosty przepis

(9)
2 godz 32 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Olej sezamowy
4  łyżek
Sos sojowy
1  kawałek
Imbir
1  kawałek
Papryczka chili
2 
Jajka
0.33 
Kapusta pekińska/włoska
trochę
Fasola mung
1  pęczek
Cebula dymka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.78 g
Węglowodany
27.73 g
Tłuszcze
11.43 g
Wartość energetyczna
292.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Korzenie zupy ramen sięgają Chin. Stamtąd przywędrowało ono do Japonii w XIX stuleciu. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni pokochali tradycyjną zupę ramen. Dziś potrawa ta ma wiele wariantów – zarówno mięsnych, jak i dla wegetarian czy wegan. Ty możesz spróbować przyrządzić ją w swoim domu. Pomoże Ci w tym przepis oryginalny od WINIARY.

Tajemnica smaku ramenu tkwi w długości gotowania samego bulionu. Nie należy się tu spieszyć. W zależności od wybranego mięsa czas ten może wynosić nawet kilka godzin. W naszej wersji znalazło się mięso z kurczaka, zatem możesz gotować przez około 2 godziny. Kolejny sekret to zastosowanie tzw. tare, czyli zasmażki bądź sosu. Bazą będzie tu olej sezamowy, do którego dodaje się sos sojowy. Oprócz tego składnikami zasmażki są imbir, czosnek i chilli. Zagęszczone smażeniem tare łączy się z bulionem.

Ważnym składnikiem japońskiego przysmaku są warzywa i inne dodatki. Może to być marchewka, seler, pietruszka, dymka, kapusta, imbir. Często nie brakuje tu tradycyjnych azjatyckich składników: słodkiej tykwy, grzybów shiitake, wodorostów wakame bądź nori. My jednak proponujemy na początek prosty domowy przepis, w którym egzotycznym dodatkiem warzywnym jest tylko fasola mung. A co jeszcze musi znaleźć się w tym daniu? W osobnym garnku trzeba ugotować makaron ramen. Potrawa ta musi ponadto zawierać przekrojone na pół, ugotowane jajko. Niezastąpionymi przyprawami do ramenu są goździki i anyż gwiaździsty, które nadadzą zupie nieco korzennego smaku i aromatu.

Proponowana wersja to tylko jedna z możliwości. Składniki można oczywiście modyfikować, dodając np. sezam albo pędy bambusa. Da się także przyrządzić domowy wegański ramen, którego bazą będzie grzybowy bulion lub pasta miso (z fermentowanej soi). Wszystko zależy od Twoich upodobań kulinarnych. Zdecyduj, czy wolisz potrawę bardziej pikantną, czy raczej łagodną. Tym również da się sterować. Mamy nadzieję, że wiesz już teraz, jak zrobić ramen. Eksperymentuj i próbuj!

Przygotowanie

152 min
  • Krok 1

    120 min
    Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje.
  • Krok 3

    10 min
    Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Marchewkę siekamy w słupki, kapustę szatkujemy.
  • Krok 4

    6 min
    Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry.
  • Krok 5

    3 min
    Do bulionu dodajemy zawartość patelni – podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym.
  • Krok 6

    5 min
    Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki.
  • Krok 7

    3 min
    Zalewamy gorącym bulionem. Całość dekorujemy posiekaną dymką.
Domowy ramen  – prosty przepis

Krok 1 z 7

Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Domowy ramen  – prosty przepis

Krok 2 z 7

W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje.

Domowy ramen  – prosty przepis

Krok 3 z 7

Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Marchewkę siekamy w słupki, kapustę szatkujemy.

Domowy ramen  – prosty przepis

Krok 4 z 7

Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry.

Domowy ramen  – prosty przepis

Krok 5 z 7

Do bulionu dodajemy zawartość patelni – podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym.

Domowy ramen  – prosty przepis

Krok 6 z 7

Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki.

Domowy ramen  – prosty przepis

Krok 7 z 7

Zalewamy gorącym bulionem. Całość dekorujemy posiekaną dymką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
P Piotr

Wtf to koło ramenu nawet nie leżało

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    4 godz 13 min Trudny
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Domowe flaczki drobiowe

    Domowe flaczki drobiowe

    3 godz 30 min Łatwy
  • Zupa krewetkowa po tajsku

    Zupa krewetkowa po tajsku

    40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu