Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Korzenie zupy ramen sięgają Chin. Stamtąd przywędrowało ono do Japonii w XIX stuleciu. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni pokochali tradycyjną zupę ramen. Dziś potrawa ta ma wiele wariantów – zarówno mięsnych, jak i dla wegetarian czy wegan. Ty możesz spróbować przyrządzić ją w swoim domu. Pomoże Ci w tym przepis oryginalny od WINIARY.
Tajemnica smaku ramenu tkwi w długości gotowania samego bulionu. Nie należy się tu spieszyć. W zależności od wybranego mięsa czas ten może wynosić nawet kilka godzin. W naszej wersji znalazło się mięso z kurczaka, zatem możesz gotować przez około 2 godziny. Kolejny sekret to zastosowanie tzw. tare, czyli zasmażki bądź sosu. Bazą będzie tu olej sezamowy, do którego dodaje się sos sojowy. Oprócz tego składnikami zasmażki są imbir, czosnek i chilli. Zagęszczone smażeniem tare łączy się z bulionem.
Ważnym składnikiem japońskiego przysmaku są warzywa i inne dodatki. Może to być marchewka, seler, pietruszka, dymka, kapusta, imbir. Często nie brakuje tu tradycyjnych azjatyckich składników: słodkiej tykwy, grzybów shiitake, wodorostów wakame bądź nori. My jednak proponujemy na początek prosty domowy przepis, w którym egzotycznym dodatkiem warzywnym jest tylko fasola mung. A co jeszcze musi znaleźć się w tym daniu? W osobnym garnku trzeba ugotować makaron ramen. Potrawa ta musi ponadto zawierać przekrojone na pół, ugotowane jajko. Niezastąpionymi przyprawami do ramenu są goździki i anyż gwiaździsty, które nadadzą zupie nieco korzennego smaku i aromatu.
Proponowana wersja to tylko jedna z możliwości. Składniki można oczywiście modyfikować, dodając np. sezam albo pędy bambusa. Da się także przyrządzić domowy wegański ramen, którego bazą będzie grzybowy bulion lub pasta miso (z fermentowanej soi). Wszystko zależy od Twoich upodobań kulinarnych. Zdecyduj, czy wolisz potrawę bardziej pikantną, czy raczej łagodną. Tym również da się sterować. Mamy nadzieję, że wiesz już teraz, jak zrobić ramen. Eksperymentuj i próbuj!
Przygotowanie
152 min
Krok 1
120 min
Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Krok 2
5 min
W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje.
Krok 3
10 min
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Marchewkę siekamy w słupki, kapustę szatkujemy.
Krok 4
6 min
Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry.
Krok 5
3 min
Do bulionu dodajemy zawartość patelni – podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym.
Krok 6
5 min
Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki.
Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Krok 2
z
7
W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje.
Krok 3
z
7
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Marchewkę siekamy w słupki, kapustę szatkujemy.
Krok 4
z
7
Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry.
Krok 5
z
7
Do bulionu dodajemy zawartość patelni – podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym.
Krok 6
z
7
Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki.
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1