Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Otsu – japońska sałatka z makaronem
Dodaj do CookBook

Otsu – japońska sałatka z makaronem

(0)
21 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest demar
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Sezam biały
250  g
Ogórek
60  g
Cebula dymka
0.5  pęczek
Świeża kolendra
300  g
Makron japoński soba
trochę
2-cm kawałek imbiru
3  łyżeczek
Syrop z agawy
1  łyżka
Sok z cytryny
4  łyżeczek
Ocet ryżowy
4  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Cytryna
6  łyżek
Olej sezamowy
300  g
Tofu
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
73.1 g
Wartość energetyczna
646.8 kcal
Tłuszcze
31.9 g
Białko
24.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubisz kuchnię azjatycką? W takim razie zdecydowanie powinnaś/powinieneś spróbować niebanalnej, wegańskiej sałatki z makaronem soba. Makaron, świeża kolendra, ogórek i chrupiące tofu z pikantnym dressingiem smakują wyśmienicie na ciepło lub na zimno.

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    2 min
    Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
  • Krok 2

    5 min
    Ogórki umyj, przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a miąższ pokrój w bardzo cienkie plasterki. Umyj i pokrój dymkę. Kolendrę umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj je.
  • Krok 3

    4 min
    Makaron soba ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4 minuty), odcedź i przelej zimną wodą.
  • Krok 4

    5 min
    Sos: Wymieszaj starty imbir, syrop z agawy, sok z cytryny, ocet ryżowy, przyprawę MAGGI, sól i startą skórkę z jednej cytryny. Dodaj 4 łyżki oleju sezamowego. Makaron soba wymieszaj z warzywami, kolendrą i dressingiem i odstaw na ok. 30 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Tofu pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, usmaż tofu na złoty kolor, ułóż na sałatce. Podawaj udekorowane ziarnami sezamu.
Otsu – japońska sałatka z makaronem

Krok 1 z 5

Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.

Otsu – japońska sałatka z makaronem

Krok 2 z 5

Ogórki umyj, przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a miąższ pokrój w bardzo cienkie plasterki. Umyj i pokrój dymkę. Kolendrę umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj je.

Otsu – japońska sałatka z makaronem

Krok 3 z 5

Makaron soba ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4 minuty), odcedź i przelej zimną wodą.

Otsu – japońska sałatka z makaronem

Krok 4 z 5

Sos: Wymieszaj starty imbir, syrop z agawy, sok z cytryny, ocet ryżowy, przyprawę MAGGI, sól i startą skórkę z jednej cytryny. Dodaj 4 łyżki oleju sezamowego. Makaron soba wymieszaj z warzywami, kolendrą i dressingiem i odstaw na ok. 30 minut.

Otsu – japońska sałatka z makaronem

Krok 5 z 5

Tofu pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, usmaż tofu na złoty kolor, ułóż na sałatce. Podawaj udekorowane ziarnami sezamu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia japońska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu