Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Omlet po japońsku ze smażonym ryżem
Dodaj do CookBook

Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

(0)
15 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
1  kubek
Ryż, biały, długoziarnisty, zwykły, gotowany, wzbogacony, solą
1  szklanka
Ryż biały, długoziarnisty, parzony, wzbogacony, gotowany
0.5  szklanka
Zielony groszek
1  ząbek
Czosnek
2  cm
Imbir
1 
Cebula
1  szczypta
Curry
trochę
Ketchup łagodny WINIAARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
1 
Cebula, słodka, surowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.7 g
Wartość energetyczna
245.3 kcal
Tłuszcze
5.4 g
Białko
11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kuchnia azjatycka dostarcza wielu inspiracji. Sięganie po potrawy z Dalekiego Wschodu to częsta praktyka, gdy szuka się urozmaicenia i pomysłu na inny posiłek niż ten, który jadasz zazwyczaj. Kiedyś dania kuchni azjatyckiej jadało się głównie na mieście. Dziś stosunkowo łatwo przygotować je u siebie w domu dzięki większej dostępności przypraw, egzotycznych składników z odległych stron świata, a także przepisów w przystępnej formie.

Od lat nad Wisłą popularnością cieszy się na przykład ramen, sushi czy sajgonki. Wszystkie wymienione potrawy są jednak dość trudne w przygotowaniu. Dlatego zajmiemy się czymś prostszym. Omlet przygotowany według receptury wywodzącej się z kraju kwitnącej wiśni (Japonii) to dobra propozycja na szybki posiłek, także dla początkujących.

Omlet po japońsku, czyli omurice - co to jest i jak go podać?

Podobnie jak inne omlety japoński przysmak powstaje na bazie jaj, lecz doprawiany jest w trochę inny sposób niż te znane w Europie.

Warto podkreślić, że tradycja przygotowywania omletów w Japonii nie jest zbyt długa. Z pewnością nie było to danie uwielbiane przez samurajów od setek lat. Mieszkańcy Japonii wprowadzili jaja do swojej diety stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku. Wcześniej hodowla kur nie była szeroko rozpowszechniona, więc jaja uchodziły raczej za drogi, ekskluzywny produkt. To zmieniło się dopiero gdy japoński rząd zaczął zachęcać rodziców do włączenia do diety dzieci większej ilości białka i jednocześnie wspierać rozwój kurzych ferm.

Tym sposobem japoński omlet trafił pod strzechy. Obecnie jadane są w jako pierwszy posiłek, czyli lekkie śniadanie. Sprawdza się również jako dodatek do sushi, lubiany przez dzieci i dorosłych. Japońscy uczniowie często dostają także to danie pokrojone na kawałki jako przekąskę do szkoły - mogą je zjeść z ulubionymi dodatkami.

Z czego przygotować japoński omlet?

Najważniejsze są oczywiście jajka. Żeby przepis dobrze wyszedł musisz pamiętać o tym, żeby nie wbijać ich na patelnię od razu po wyjęciu z lodówki. Powinny odpowiednio wcześniej został wyjęte, żeby mieć temperaturę pokojową. To uniwersalna rada, która ma zastosowanie także w innych przepisach.

Poza tym potrzebne będą świeże warzywa oraz przyprawy takie jak imbir. Możesz użyć też czosnku i curry. Jak pewnie się domyślasz, danie będzie wyraziste w smaku, wręcz trochę pikantne.

Omlet po japońsku: przepis krok po kroku

Japoński omlet jest dość łatwy w przygotowaniu. Na pewno nie będzie stanowił dużego wyzwania, zwłaszcza dla osób, które wcześniej przygotowywały omlet we tradycyjnej formie.

Japoński omlet przygotowany według wskazanego przepisu można zjeść na ciepło od razu po przygotowaniu lub zachować na później. Na zimno również jest bardzo smaczny, więc nie należy się martwić, jeśli wyjdzie zbyt duża porcja.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek i imbir posiekaj. Szczypior posiekaj.
  • Krok 2

    3 min
    Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj czosnek oraz imbir i pozostaw składniki na rozgrzanej patelni jeszcze minutę.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj ryż, groszek oraz przyprawę curry. Całość smaż razem ok. 5 min. Po tym czasie dodaj posiekany szczypior i dopraw całość solą i pieprzem. Ściągnij z patelni.
  • Krok 4

    3 min
    Jajka rozbij w misce, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wlej na patelnię z dodatkiem tłuszczu.
  • Krok 5

    2 min
    Kiedy omlet będzie w ¾ ścięty na połowę omletu wsyp ryż i całość zawiń w zwarty naleśnik. Omlet podawaj z ketchupem Winiary.
Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

Krok 1 z 5

Krok 1 Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek i imbir posiekaj. Szczypior posiekaj.

Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

Krok 2 z 5

Krok 2 Krok 2

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj czosnek oraz imbir i pozostaw składniki na rozgrzanej patelni jeszcze minutę.

Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

Krok 3 z 5

Krok 3 Krok 3

Dodaj ryż, groszek oraz przyprawę curry. Całość smaż razem ok. 5 min. Po tym czasie dodaj posiekany szczypior i dopraw całość solą i pieprzem. Ściągnij z patelni.

Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

Krok 4 z 5

Krok 4 Krok 4

Jajka rozbij w misce, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wlej na patelnię z dodatkiem tłuszczu.

Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

Krok 5 z 5

Krok 5 Krok 5

Kiedy omlet będzie w ¾ ścięty na połowę omletu wsyp ryż i całość zawiń w zwarty naleśnik. Omlet podawaj z ketchupem Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Inny
  • Inspiracje
  • Jajka
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia japońska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Naleśniki
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Ryż
  • Szczytowe
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Z patelni
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Omlet cesarski

    Omlet cesarski

    20 min Łatwy
  • Omlet na słodko z dżemem

    Omlet na słodko z dżemem

    23 min Łatwy
  • Omlet bez jajek

    Omlet bez jajek

    22 min Łatwy
  • Omlet z dżemem

    Omlet z dżemem

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu