Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sushi uramaki z kurczakiem
Dodaj do CookBook

Sushi uramaki z kurczakiem

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ryż do sushi
4 
Liście nori
0.5  łyżka
Ocet ryżowy
2 
Pierś z kurczaka
1 
Awokado
125  g
Serek mascarpone
30  g
Sezam prażony
1  łyżka
Cukier
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.8 g
Wartość energetyczna
538.1 kcal
Tłuszcze
19.6 g
Białko
39.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mając na myśli sushi, nasze pierwsze skojarzenie nawiązuje do kraju Kwitnącej Wiśni. Faktem jest, że oryginalna wersja i przepis, w której ryż z awokado i surową rybą zawijany jest w nori pochodzi właśnie z odległej Japonii. Jednak sushi uramaki to danie, które mocno od tej tradycji odbiega. W tym momencie, wszystko zawijane jest w sposób dokładnie odwrotny. Oczywiście, sama nazwa dalej nawiązuje do Japonii, gdyż "ura" w dosłownym tłumaczeniu z języka japońskiego oznacza "odwrotnie", a "maki" to odpowiednik polskiego "rolować". Warto jednak mieć na uwadze, że danie to zostało wymyślone na potrzeby rynku amerykańskiego. Właśnie dlatego, częściej zamiast "sushi uramaki" stosuje się nazwę "california maki".


Sushi uramaki - jak zrobić?

Sushi uramaki to danie, które może przygotować każdy z nas, bez względu na zainteresowanie kulturą odległej Japonii oraz umiejętności kulinarne. Potrawa ta jest wyjątkowo prosta, a jej wykonanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut. Tak więc: uramaki - jak zrobić? Otóż wszystkie składniki, musimy zawinąć w odwrotny sposób! Potrzebne nam będą nori, specjalny ryż i ocet, a także kurczak i awokado! Ryż wystarczy ułożyć na folii spożywczej, a na jego wierzch nałożyć nori i pozostałe składniki. Pozostało nam tylko zawinąć oryginalną rolkę i zaserwować ją w towarzystwie sosu sojowego i wasabi. Wiedząc już jak zrobić sushi uramaki, japońska kuchnia nie ma przed nami większych tajemnic!


Uramaki sushi z kurczakiem - danie dla każdego i na każdą okazję!

Jeśli chcemy zaskoczyć znajomych oryginalną przekąską, a nawet przygotować azjatyckie danie główne, wówczas sushi uramaki będzie dla nas jednym z lepszych rozwiązań. Okazuje się, że dzięki zastąpieniu ryby kurczakiem, staje się ono wyjątkowo uniwersalne. Nawet zagorzali przeciwnicy owoców morza nie będą mogli oprzeć się tym unikalnym rolkom. Uramaki sushi przygotujemy w kilka chwil, a możemy zaserwować ja praktycznie podczas każdej uroczystości. Znakomicie prezentuje się ono na talerzu i sprawia, że nawet najbardziej wybredni goście będą zadowoleni!


Sushi uramaki - z czym je podawać?

Standardowo sushi uramaki powinno być serwowane w towarzystwie prażonego sezamu, które wpływa również na całą estetykę dania. Jednocześnie nie zapominajmy o tym, że w osobnej miseczce, powinno się pojawić na stole także wasabi - zielony, japoński chrzan, a także sos sojowy. Są to klasyczne dodatki do tego dania, które wzbogacają jego smak i aromat. Nie może ich więc zabraknąć!

Przygotowanie

60 min
  • krok 1

    20 min
    Ryż dobrze wypłucz i odcedź. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie zalecanego czasu, przykryj garnek i odstaw na 10 minut. Wykorzystaj specjalny ryż do sushi, który jest bardziej lepki.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj zalewę do ryżu - wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Dodaj ją do ryżu i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.
  • Krok 3

    5 min
    Pokrój kurczaka w cienkie paski i usmaż na odrobinie oleju. Awokado też pokrój w paski.
  • Krok 4

    5 min
    Rozłóż arkusz nori i pokryj całą powierzchnię ryżem.
  • Krok 5

    5 min
    Na ryżu rozłóż przezroczystą folię spożywczą i obróć nią tak, aby ryż pozostał pod spodem, a na wierzchu znajdowały się liście nori.
  • Krok 6

    10 min
    Na arkuszach nori rozłóż serek, awokado, kawałki kurczaka. Zawiń powoli w rulon. Uważaj, aby folia nie zawinęła się do środka.
  • Krok 7

    10 min
    Gotową rolkę posyp ze wszystkich stron prażonym sezamem, delikatnie dociskając ziarna, aby dobrze się przykleiły. Pokrój w plasteki.
Sushi uramaki z kurczakiem

krok 1 z 7

Ryż dobrze wypłucz i odcedź. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie zalecanego czasu, przykryj garnek i odstaw na 10 minut. Wykorzystaj specjalny ryż do sushi, który jest bardziej lepki.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 2 z 7

Przygotuj zalewę do ryżu - wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Dodaj ją do ryżu i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 3 z 7

Pokrój kurczaka w cienkie paski i usmaż na odrobinie oleju. Awokado też pokrój w paski.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 4 z 7

Rozłóż arkusz nori i pokryj całą powierzchnię ryżem.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 5 z 7

Na ryżu rozłóż przezroczystą folię spożywczą i obróć nią tak, aby ryż pozostał pod spodem, a na wierzchu znajdowały się liście nori.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 6 z 7

Na arkuszach nori rozłóż serek, awokado, kawałki kurczaka. Zawiń powoli w rulon. Uważaj, aby folia nie zawinęła się do środka.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 7 z 7

Gotową rolkę posyp ze wszystkich stron prażonym sezamem, delikatnie dociskając ziarna, aby dobrze się przykleiły. Pokrój w plasteki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Kuchnia japońska
  • Niski poziom cukru
  • Popołudniowa przekąska
  • Tapas
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kashi - sushi z kaszą i warzywami

    Kashi - sushi z kaszą i warzywami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kimbap – koreańskie sushi

    Kimbap – koreańskie sushi

    34 min Łatwy
  • Bożonarodzeniowe „sushi" z sałatką jarzynową

    Bożonarodzeniowe „sushi" z sałatką jarzynową

    10 min Łatwy
  • Kolorowe roladki / sushi z pieczywa tostowego z łososiem i warzywami

    Kolorowe roladki / sushi z pieczywa tostowego z łososiem i warzywami

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu