Sushi uramaki z kurczakiem

(0)
1 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Екатерина Мирчева

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Ryż do sushi
4 
Liście nori
0.5  łyżka
Ocet ryżowy
2 
Pierś z kurczaka
1 
Awokado
125  g
Serek mascarpone
30  g
Sezam prażony
1  łyżka
Cukier
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.62 g
Węglowodany
51.82 g
Tłuszcze
19.63 g
Wartość energetyczna
538.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny przepis na sushi uramaki z kurczakiem to oryginalny sposób na przekąskę inspirowaną Japonią. Takie danie z pewnością zaskoczy i zachwyci smakiem Twoich najbliższych.
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
krok 1
20 min
Ryż dobrze wypłucz i odcedź. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie zalecanego czasu, przykryj garnek i odstaw na 10 minut. Wykorzystaj specjalny ryż do sushi, który jest bardziej lepki.
Krok 2
5 min
Przygotuj zalewę do ryżu - wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Dodaj ją do ryżu i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.
Krok 3
5 min
Pokrój kurczaka w cienkie paski i usmaż na odrobinie oleju. Awokado też pokrój w paski.
Krok 4
5 min
Rozłóż arkusz nori i pokryj całą powierzchnię ryżem.
Krok 5
5 min
Na ryżu rozłóż przezroczystą folię spożywczą i obróć nią tak, aby ryż pozostał pod spodem, a na wierzchu znajdowały się liście nori.
Krok 6
10 min
Na arkuszach nori rozłóż serek, awokado, kawałki kurczaka. Zawiń powoli w rulon. Uważaj, aby folia nie zawinęła się do środka.
Krok 7
10 min
Gotową rolkę posyp ze wszystkich stron prażonym sezamem, delikatnie dociskając ziarna, aby dobrze się przykleiły. Pokrój w plasteki.
Sushi uramaki z kurczakiem

krok 1 z 7

Ryż dobrze wypłucz i odcedź. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie zalecanego czasu, przykryj garnek i odstaw na 10 minut. Wykorzystaj specjalny ryż do sushi, który jest bardziej lepki.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 2 z 7

Przygotuj zalewę do ryżu - wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Dodaj ją do ryżu i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 3 z 7

Pokrój kurczaka w cienkie paski i usmaż na odrobinie oleju. Awokado też pokrój w paski.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 4 z 7

Rozłóż arkusz nori i pokryj całą powierzchnię ryżem.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 5 z 7

Na ryżu rozłóż przezroczystą folię spożywczą i obróć nią tak, aby ryż pozostał pod spodem, a na wierzchu znajdowały się liście nori.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 6 z 7

Na arkuszach nori rozłóż serek, awokado, kawałki kurczaka. Zawiń powoli w rulon. Uważaj, aby folia nie zawinęła się do środka.

Sushi uramaki z kurczakiem

Krok 7 z 7

Gotową rolkę posyp ze wszystkich stron prażonym sezamem, delikatnie dociskając ziarna, aby dobrze się przykleiły. Pokrój w plasteki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika