Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kimbap – koreańskie sushi

Kimbap – koreańskie sushi

(0)
34min
Łatwy
Autorem przepisu jest kleeisa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Ryż do sushi
90  g
Młoda marchewka
250  g
Ogórek
100  g
Szpinak baby
trochę
Sól
70  g
Marynowana rzodkiewka
3  łyżek
Olej sezamowy
2 
Jajko
200  g
Wołowina
5  łyżek
Pasta do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY
5 
Liście nori
2  łyżek
Sezam biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.82 g
Węglowodany
49 g
Tłuszcze
16.04 g
Wartość energetyczna
413.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kimbap, zwany także gimbapem, jest dla Koreańczyków tym, czym dla nas jest kanapka. W naszym przepisie na kimbap pokazujemy, jak łatwo i szybko zrobić to pyszne danie. Jeśli jesteś fanką / fanem sushi – ten przepis powinien Ci się spodobać.


Kimbap a sushi

Kimbap bardzo przypomina doskonale znane nam japońskie sushi. To kleisty ryż z dodatkami owinięty w liście nori. Do środka rolek możesz włożyć rozmaite składniki, np. świeże, chrupiące warzywa, pikle, awokado, paluszki krabowe czy pieczoną lub grillowaną rybę. Czasami możesz też spotkać kimbap z mięsem albo z kimchi, czyli pikantną, koreańską kiszonką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka. Z tą różnicą, że ryż do sushi doprawia się octem, solą i cukrem, a do ryżu do kimbap dodaje się olej sezamowy.


Kimbap – typowo koreańskie danie

Nazwa kimbap pochodzi od koreańskich nazw 2 bazowych składników. Kim to algi nori, a bap to ryż. W naszym przepisie na ugotowanym ryżu kładziemy warzywa, omlet, podsmażoną wołowinę, całość posypujemy sezamem, a następnie ciasno zwijamy rolkę. Czynność powtarzamy ze wszystkimi arkuszami glonów nori. Smacznego!

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    1 min
    Przygotuj ryż (taki jak do sushi) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 2

    8 min
    Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Ogórki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w cienkie słupki. Liście szpinaku dokładnie umyj i odsącz. Marynowane rzodkiewki pokrój w paseczki.
  • Krok 3

    4 min
    Na patelni rozgrzej olej sezamowy i krótko podsmaż szpinak, aż zmniejszy objętość. Następnie na patelnię dodaj słupki marchewki, smaż przez ok. 3 minuty i przełóż warzywa na talerz.
  • Krok 4

    4 min
    Dobrze ubij jajka i wlej je na patelnię po smażeniu warzyw. W razie potrzeby dodaj trochę oleju sezamowego. Smaż omlet powoli na małym ogniu. Jajka powinny tylko stężeć i nie nabrać złotego koloru. Gdy omlet będzie zimny, pokrój go w paski.
  • Krok 5

    1 min
    Gotowy ryż przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. Dopraw go olejem sezamowym i solą.
  • Krok 6

    6 min
    Wołowinę pokrój w wąskie paski. Podsmaż ją na łyżce oleju przez ok. 2-3 minuty. Dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    10 min
    Rozłóż schłodzony ryż na arkuszach nori i dociśnij go mokrymi rękami. Pozostaw wąską krawędź wolną. Przygotowane składniki rozłóż na środku ryżu, każdy posyp odrobiną sezamu, zwilż wolny brzeg arkusza nori wodą i zwiń ciasno roladę na macie bambusowej. Roladę Kimbap pokrój ostrym nożem na 6 kawałków i zrób to samo z pozostałymi składnikami.
Kimbap – koreańskie sushi

Krok 1 z 7

Przygotuj ryż (taki jak do sushi) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kimbap – koreańskie sushi

Krok 2 z 7

Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Ogórki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w cienkie słupki. Liście szpinaku dokładnie umyj i odsącz. Marynowane rzodkiewki pokrój w paseczki.

Kimbap – koreańskie sushi

Krok 3 z 7

Na patelni rozgrzej olej sezamowy i krótko podsmaż szpinak, aż zmniejszy objętość. Następnie na patelnię dodaj słupki marchewki, smaż przez ok. 3 minuty i przełóż warzywa na talerz.

Kimbap – koreańskie sushi

Krok 4 z 7

Dobrze ubij jajka i wlej je na patelnię po smażeniu warzyw. W razie potrzeby dodaj trochę oleju sezamowego. Smaż omlet powoli na małym ogniu. Jajka powinny tylko stężeć i nie nabrać złotego koloru. Gdy omlet będzie zimny, pokrój go w paski.

Kimbap – koreańskie sushi

Krok 5 z 7

Gotowy ryż przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. Dopraw go olejem sezamowym i solą.

Kimbap – koreańskie sushi

Krok 6 z 7

Wołowinę pokrój w wąskie paski. Podsmaż ją na łyżce oleju przez ok. 2-3 minuty. Dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Kimbap – koreańskie sushi

Krok 7 z 7

Rozłóż schłodzony ryż na arkuszach nori i dociśnij go mokrymi rękami. Pozostaw wąską krawędź wolną. Przygotowane składniki rozłóż na środku ryżu, każdy posyp odrobiną sezamu, zwilż wolny brzeg arkusza nori wodą i zwiń ciasno roladę na macie bambusowej. Roladę Kimbap pokrój ostrym nożem na 6 kawałków i zrób to samo z pozostałymi składnikami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia koreańska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu