Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kimbap, zwany także gimbapem, jest dla Koreańczyków tym, czym dla nas jest kanapka. W naszym przepisie na kimbap pokazujemy, jak łatwo i szybko zrobić to pyszne danie. Jeśli jesteś fanką / fanem sushi – ten przepis powinien Ci się spodobać.
Kimbap a sushi
Kimbap bardzo przypomina doskonale znane nam japońskie sushi. To kleisty ryż z dodatkami owinięty w liście nori. Do środka rolek możesz włożyć rozmaite składniki, np. świeże, chrupiące warzywa, pikle, awokado, paluszki krabowe czy pieczoną lub grillowaną rybę. Czasami możesz też spotkać kimbap z mięsem albo z kimchi, czyli pikantną, koreańską kiszonką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka. Z tą różnicą, że ryż do sushi doprawia się octem, solą i cukrem, a do ryżu do kimbap dodaje się olej sezamowy.
Kimbap – typowo koreańskie danie
Nazwa kimbap pochodzi od koreańskich nazw 2 bazowych składników. Kim to algi nori, a bap to ryż. W naszym przepisie na ugotowanym ryżu kładziemy warzywa, omlet, podsmażoną wołowinę, całość posypujemy sezamem, a następnie ciasno zwijamy rolkę. Czynność powtarzamy ze wszystkimi arkuszami glonów nori. Smacznego!
Przygotuj ryż (taki jak do sushi) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Ogórki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w cienkie słupki. Liście szpinaku dokładnie umyj i odsącz. Marynowane rzodkiewki pokrój w paseczki.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy i krótko podsmaż szpinak, aż zmniejszy objętość. Następnie na patelnię dodaj słupki marchewki, smaż przez ok. 3 minuty i przełóż warzywa na talerz.
Dobrze ubij jajka i wlej je na patelnię po smażeniu warzyw. W razie potrzeby dodaj trochę oleju sezamowego. Smaż omlet powoli na małym ogniu. Jajka powinny tylko stężeć i nie nabrać złotego koloru. Gdy omlet będzie zimny, pokrój go w paski.
Gotowy ryż przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. Dopraw go olejem sezamowym i solą.
Wołowinę pokrój w wąskie paski. Podsmaż ją na łyżce oleju przez ok. 2-3 minuty. Dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Rozłóż schłodzony ryż na arkuszach nori i dociśnij go mokrymi rękami. Pozostaw wąską krawędź wolną. Przygotowane składniki rozłóż na środku ryżu, każdy posyp odrobiną sezamu, zwilż wolny brzeg arkusza nori wodą i zwiń ciasno roladę na macie bambusowej. Roladę Kimbap pokrój ostrym nożem na 6 kawałków i zrób to samo z pozostałymi składnikami.