Kimbap, zwany także gimbapem, jest dla Koreańczyków tym, czym dla nas jest kanapka. W naszym przepisie na kimbap pokazujemy, jak łatwo i szybko zrobić to pyszne danie. Jeśli jesteś fanką / fanem sushi – ten przepis powinien Ci się spodobać.
Kimbap a sushi
Kimbap bardzo przypomina doskonale znane nam japońskie sushi. To kleisty ryż z dodatkami owinięty w liście nori. Do środka rolek możesz włożyć rozmaite składniki, np. świeże, chrupiące warzywa, pikle, awokado, paluszki krabowe czy pieczoną lub grillowaną rybę. Czasami możesz też spotkać kimbap z mięsem albo z kimchi, czyli pikantną, koreańską kiszonką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka. Z tą różnicą, że ryż do sushi doprawia się octem, solą i cukrem, a do ryżu do kimbap dodaje się olej sezamowy.
Kimbap – typowo koreańskie danie
Nazwa kimbap pochodzi od koreańskich nazw 2 bazowych składników. Kim to algi nori, a bap to ryż. W naszym przepisie na ugotowanym ryżu kładziemy warzywa, omlet, podsmażoną wołowinę, całość posypujemy sezamem, a następnie ciasno zwijamy rolkę. Czynność powtarzamy ze wszystkimi arkuszami glonów nori. Smacznego!
Komentarze 0