Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami
Dodaj do CookBook

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

(0)
33 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Filet z kurczaka
1  saszetka
WINIARY Pomysł na… Kurczak po Japońsku Teriyaki
200  g
Makaron udon
1 
Cebula
1 
Papryka
0.33 
Brokuł
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.9 g
Wartość energetyczna
359.2 kcal
Tłuszcze
6.8 g
Białko
29.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Makaron udon z kurczakiem teriyaki to ciekawe danie, które łączy w sobie dwie charakterystyczne dla japońskiej tradycji kulinarnej tradycje - zastosowanie makaronu udon i marynowanie dań. Zacznijmy od kurczaka teriyaki. Termin wywodzi się z japońskich słów teri (połysk, blask) i yaki (grillowanie, pieczenie, smażenie). W dosłownym znaczeniu oznacza więc obróbkę termiczną produktów (zwłaszcza mięs) w błyszczącej marynacie. Nie ma tu mowy o przypadku, bowiem marynata rzeczywiście błyszczy za sprawą dużej ilości cukru. W oryginalnej wersji przygotowuje się ją wykorzystując sos sojowy oraz mirin, zastępowany czasem cukrem albo miodem.  W uproszczonej wersji filet drobiowy przyprawia się korzystając z gotowej mieszanki POMYSŁ NA teriyaki.

 

Udon to natomiast jeden z trzech (obok soba i ramen) najpopularniejszych japońskich makaronów przygotowywanych z pszenicy. Do Japonii trafił z Chin ponad 1000 lat temu, jednak rozpowszechnił się dopiero w czasach świetności Imperium Japońskiego, czyli w okresie Edo (1603 – 1868 r.). Udon ma postać bardzo grubych nitek zdecydowanie masywniejszych niż włoskie spaghetti. Jest wyjątkowo sycący i stanowi świetne źródło węglowodanów.

 

Azjatycki przepis łączy zatem jeden z typowych makaronów z popularnym sposobem przyprawiania. Oprócz makaronu i przyprawy makaron udon z kurczakiem zawiera też solidną porcję warzyw. W przepisie pojawia się cebula, papryka i brokuł, lecz jeśli chcesz na patelnię może trafić także marchewka albo cukinia.

 

Udon z kurczakiem w sosie teriyaki podobnie jak inne smażone dania kuchni azjatyckiej powstaje szybko, ponieważ mięso nie wymaga długiego smażenia. W niespełna 30 minut wyczarujesz pyszny, orientalny obiad.

 

Makaron udon z kurczakiem teriyaki bazuje na gotowej mieszance przypraw. Jeśli jednak chcesz trochę podkręcić smak i uczynić go bardziej wyrazistym, możesz sięgnąć także po świeże ząbki czosnku, imbir oraz płatki chili. Dobrze sprawdzi się również kolendra, posiekane ząbki czosnku, śmiało można używać też warzyw, dorzucając marchewkę i paprykę. Wyjątkowej głębi smaku dodasz posiekanym szczypiorkiem. Jak widzisz, to pyszne danie przygotujesz bez większego wysiłku - możesz również wypróbować różne warianty omawianego przepisu. Wszystko po to, by dostosować potrawę do Twoich preferencji smakowych!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na małe różyczki.
  • Krok 2

    5 min
    Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na gotowaniu go w osolonej wodzie przez kilka minut, a następnie odcedzeniu.
  • Krok 3

    10 min
    Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie złocisty i dobrze wysmażony. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Krok 4

    8 min
    Dodaj paprykę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj różyczki brokułu i smaż przez 3-4 minuty, aż będą lekko miękkie, ale nadal chrupiące.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj pastę WINIARY Pomysł na…Teriyaki i dokładnie wymieszaj, aby kurczak był równomiernie pokryty sosem. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Krok 1 z 5

Filet z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na małe różyczki.

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Krok 2 z 5

Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na gotowaniu go w osolonej wodzie przez kilka minut, a następnie odcedzeniu.

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Krok 3 z 5

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie złocisty i dobrze wysmażony. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Krok 4 z 5

Dodaj paprykę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj różyczki brokułu i smaż przez 3-4 minuty, aż będą lekko miękkie, ale nadal chrupiące.

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Krok 5 z 5

Dodaj pastę WINIARY Pomysł na…Teriyaki i dokładnie wymieszaj, aby kurczak był równomiernie pokryty sosem. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia japońska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w cieście kokosowym

    Kurczak w cieście kokosowym

    24 min Łatwy
  • Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    1 godz 34 min Łatwy
  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z kurczakiem

    Zupa wiosenna z kurczakiem

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu