Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jedną z najbardziej rozpoznawalnych zup orientalnej kuchni jest zupa ramen miso. To znakomity japoński wywar połączony z charakterystyczną pastą sojową. To potrawa, która klasycznie bazuje na wywarze drobiowym, ale równie dobrze można ją przyrządzić z pomocą bulionu warzywnego WINIARY. Sprawdź, krok po kroku, jak łatwo możesz ugotować azjatycki przysmak w zamian za tradycyjną zupę grzybową.
Ramen miso – klasyka japońskiej kuchni
Ramen to azjatycka potrawa, która swoje początki zawdzięcza chińskiej gastronomii. Swoją popularność zdobyła jednak w niedalekiej Japonii, w której to w drugiej połowie XXI wieku stała się powszechnie dostępnym posiłkiem. Dziś ramen serwowany jest w wielu orientalnych restauracjach i stanowi istotny element codziennej diety Azjatów. Stamtąd przepis na ramen przywędrował na kontynent europejski. Dzięki dostępności wielu oryginalnych składników, aromatyczną zupę przygotujemy bez większego trudu. Jedną z odmian gotowego posiłku jest ramen z miso. To odmiana egzotycznej zupy, która posiada dodatek wysoce aromatycznej, sfermentowanej soi z dodatkiem innych zbóż.
Ramen z masłem orzechowym - przygotowania
Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie grzybów. Jeśli nie posiadamy odmiany mun, równie dobrze możemy wykorzystać lokalne pieczarki. W przypadku tych pierwszych musimy najpierw zalać je wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut. W międzyczasie bierzemy się za obieranie i krojenie warzyw na cienkie paski. Następnie należy przygotować bulion. Jedną łyżkę bulionu warzywnego WINIARY rozpuszczamy w litrze letniej wody. Podgrzewamy wywar aż do pełnego zagotowania. Do roztworu dodajemy oryginalną pastę sojową – to ważny składnik, którego nie powinniśmy pomijać. Do bulionu dodajemy grzybki, które już zdążyły nasiąknąć i zmięknąć. Jeśli chcemy, to możemy marchewkę lekko podsmażyć na odrobinie oliwy. Nie jest to jednak konieczne – równie dobrze możemy zastosować surowe warzywa.
Wyłożenie na talerz, dodanie składników i udekorowanie
Zupa miso ramen jest już prawie gotowa. Jednym z ostatnich etapów jest dodanie do niej makaronu. Możesz ugotować go osobno. Całość podgrzewamy na średnim ogniu jeszcze przez 4-5 minut. Do zupy możemy dodać kilka dodatkowych składników. W zależności od tego, co do niej włożymy, uzyskamy inny typ ramenu. Według nas szczególnie warto spróbować ramenu orzechowego ze świeżo prażonych i zblendowanych arachidów. W zasadzie nie ma ograniczeń co do konkretnych dodatków. Ważne, by zachować podstawę zupy, tj. bulion połączony z sojową pastą. Nieodzowny okaże się również azjatycki makaron, od którego wzięła się nazwa całej potrawy. Wywar przelewamy na talerz i dodajemy pokrojone warzywa, orzeszki i dodajemy kawałki limonki. Smacznego!
Pieczarki pokrój w plasterki i smaż na oliwie, aż się zarumienią.
Jeśli przygotowujesz zupę z tofu, pokrój je w dużą kostkę i również obsmaż na oliwie, aż stanie się złociste.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Orzeszki upraż na suchej patelni lub w piekarniku i posiekaj nożem.
Dymkę pokrój drobno.
W garnku zagotuj wodę z zupą grzybową.
Dodaj do garnka masło orzechowe, bulion warzywny i pastę miso.
Gotuj całość 5-10 min na małym ogniu.
Ugotowany makaron rozłóż do miseczek, w których będziesz podawać zupę.
Zalej makaron ugotowaną zupą.
Do każdej porcji dodaj usmażone wcześniej pieczarki i tofu oraz posiekaną dymkę. Posyp je sporą ilością posiekanych orzeszków.
Możesz podawać zupę również z ćwiartkami limonki i świeżą kolendrą.