Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ramen z miso i masłem orzechowym

0
30 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 ml
Świąteczna zupa grzybowa (przepis na winiary.pl)
2 łyżek
Pasta miso
1 l
Woda
2 łyżek
Masło orzechowe
250 g
Makaron ramen
250 g
Pieczarki
1 pęczek
Cebula dymka
1 szklanka
Orzeszki ziemne
1 trochę
Oliwa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 
Tofu naturalne
2 
Limonka
1 trochę
Świeża kolendra

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.34 g
Węglowodany
43.08 g
Tłuszcze
33.67 g
Wartość energetyczna
533.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Pieczarki pokrój w plasterki i smaż na oliwie, aż się zarumienią.
Krok 2
4 min
Jeśli przygotowujesz zupę z tofu, pokrój je w dużą kostkę i również obsmaż na oliwie, aż stanie się złociste.
Krok 3
7 min
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 4
2 min
Orzeszki upraż na suchej patelni lub w piekarniku i posiekaj nożem.
Krok 5
1 min
Dymkę pokrój drobno.
Krok 6
1 min
W garnku zagotuj wodę z zupą grzybową.
Krok 7
1 min
Dodaj do garnka masło orzechowe, bulion warzywny i pastę miso.
Krok 8
5 min
Gotuj całość 5-10 min na małym ogniu.
Krok 9
1 min
Ugotowany makaron rozłóż do miseczek, w których będziesz podawać zupę.
Krok 10
1 min
Zalej makaron ugotowaną zupą.
Krok 11
1 min
Do każdej porcji dodaj usmażone wcześniej pieczarki i tofu oraz posiekaną dymkę. Posyp je sporą ilością posiekanych orzeszków.
Krok 12
1 min
Możesz podawać zupę również z ćwiartkami limonki i świeżą kolendrą.
Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 1 z 12

Pieczarki pokrój w plasterki i smaż na oliwie, aż się zarumienią.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 2 z 12

Jeśli przygotowujesz zupę z tofu, pokrój je w dużą kostkę i również obsmaż na oliwie, aż stanie się złociste.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 3 z 12

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 4 z 12

Orzeszki upraż na suchej patelni lub w piekarniku i posiekaj nożem.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 5 z 12

Dymkę pokrój drobno.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 6 z 12

W garnku zagotuj wodę z zupą grzybową.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 7 z 12

Dodaj do garnka masło orzechowe, bulion warzywny i pastę miso.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 8 z 12

Gotuj całość 5-10 min na małym ogniu.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 9 z 12

Ugotowany makaron rozłóż do miseczek, w których będziesz podawać zupę.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 10 z 12

Zalej makaron ugotowaną zupą.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 11 z 12

Do każdej porcji dodaj usmażone wcześniej pieczarki i tofu oraz posiekaną dymkę. Posyp je sporą ilością posiekanych orzeszków.

Ramen z miso i masłem orzechowym

Krok 12 z 12

Możesz podawać zupę również z ćwiartkami limonki i świeżą kolendrą.

Zmień tradycyjną zupę grzybową w orientalny ramen. Zaskocz domowników i podaj pozostałe po Świętach dania w zupełnie nowej postaci. Dzięki temu przepisowi na Waszym stole na pewno nie będzie monotonnie, ale też nic się nie zmarnuje.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika