Ramen z miso i masłem orzechowym
30min
Średni
500
ml
Świąteczna zupa grzybowa (przepis na winiary.pl)
2
łyżek
Pasta miso
1
l
Woda
1
łyżka
2
łyżek
Masło orzechowe
250
g
Makaron ramen
250
g
Pieczarki
1
pęczek
Cebula dymka
1
szklanka
Orzeszki ziemne
trochę
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1
Tofu naturalne
2
Limonka
trochę
Świeża kolendra
.
Wartości odżywcze
Białko
20.34 g
Węglowodany
43.08 g
Tłuszcze
33.67 g
Wartość energetyczna
533.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Pieczarki pokrój w plasterki i smaż na oliwie, aż się zarumienią.
Krok 2
4 min
Jeśli przygotowujesz zupę z tofu, pokrój je w dużą kostkę i również obsmaż na oliwie, aż stanie się złociste.
Krok 3
7 min
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 4
2 min
Orzeszki upraż na suchej patelni lub w piekarniku i posiekaj nożem.
Krok 5
1 min
Dymkę pokrój drobno.
Krok 6
1 min
W garnku zagotuj wodę z zupą grzybową.
Krok 7
1 min
Dodaj do garnka masło orzechowe, bulion warzywny i pastę miso.
Krok 8
5 min
Gotuj całość 5-10 min na małym ogniu.
Krok 9
1 min
Ugotowany makaron rozłóż do miseczek, w których będziesz podawać zupę.
Krok 10
1 min
Zalej makaron ugotowaną zupą.
Krok 11
1 min
Do każdej porcji dodaj usmażone wcześniej pieczarki i tofu oraz posiekaną dymkę. Posyp je sporą ilością posiekanych orzeszków.
Krok 12
1 min
Możesz podawać zupę również z ćwiartkami limonki i świeżą kolendrą.
Zmień tradycyjną zupę grzybową w orientalny ramen. Zaskocz domowników i podaj pozostałe po Świętach dania w zupełnie nowej postaci. Dzięki temu przepisowi na Waszym stole na pewno nie będzie monotonnie, ale też nic się nie zmarnuje.
Komentarze 0