Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ramen wegetariański
Ramen wegetariański
Ramen wegetariański
Ramen wegetariański
Ramen wegetariański
Ramen wegetariański
Ramen wegetariański

Ramen wegetariański

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Natka pietruszki
0.5 
Seler
3  łodyg
Seler naciowy
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
5 
Suszone grzyby shitake
1  kawałek
Imbir
2 
Liść laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Goździki
trochę
Płatki chilli
2  łyżek
Jasna pasta miso
2  łyżek
Jasny sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
1.5  l
Woda
1 
Por (biała część)
0.5  główka
Pak choi, ew. kawałek kapusty pekińskiej
2 
Płat glonu nori
1  porcja
Makaron ryżowy
2 
Jajka
trochę
Kiełki
0.5  puszka
Kukurydza
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.23 g
Węglowodany
45.97 g
Tłuszcze
8.98 g
Wartość energetyczna
295.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W nazwie ramen jest coś magicznego, co wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Sekret tkwi w aromatycznym, gorącym bulionie oraz bogactwie składników. Ta azjatycka zupa ramen to synonim różnorodności smaków oraz tekstur. Nie dziwi zatem fakt, że jak grzyby po deszczu mnożą się restauracje, w których jest serwowany. Ramen przygotujemy także w domu. Nie zniechęcajmy się, jeśli nie uda nam się zdobyć wszystkich składników rodem z kuchni azjatyckiej, dobrze sprawdzą się także zamienniki. Warto jednak wybrać się z wizytą do sklepów z produktami kuchni świata, gdzie skompletujemy bazę na zupę. Egzotyczne przyprawy znajdziemy także na lokalnych bazarach. Na blogu dziś ukłon w stronę wegetarian i przepis na ramen na bulionie bez mięsa.
Proporcje na dwie duże miski zupy. O ilości makaronu zdecydujmy według własnych upodobań.

Zobacz też przepisy na zupy z makaronem – nie tylko chińskim:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
Domowy ramen
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
Mamy też dla ciebie podpowiedź jak gotować makaron, żeby był idealny do zupy oraz przepis na domowy makaron!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    60 min
    Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
  • Krok 2

    2 min
    W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.
  • Krok 3

    2 min
    Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.
  • Krok 4

    10 min
    Całość zagotować i przecedzić.
  • Krok 5

    5 min
    Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.
  • Krok 6

    6 min
    Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.
  • Krok 7

    12 min
    Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).
  • Krok 8

    5 min
    W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.
Ramen wegetariański

Krok 1 z 8

Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.

Ramen wegetariański

Krok 2 z 8

W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.

Ramen wegetariański

Krok 3 z 8

Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.

Ramen wegetariański

Krok 4 z 8

Całość zagotować i przecedzić.

Ramen wegetariański

Krok 5 z 8

Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.

Ramen wegetariański

Krok 6 z 8

Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.

Ramen wegetariański

Krok 7 z 8

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).

Ramen wegetariański

Krok 8 z 8

W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

    Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

    14 godz 9 min Łatwy
  • Wietnamska zupa krewetkowa

    Wietnamska zupa krewetkowa

    50 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa tajska

    Wegetariańska zupa tajska

    56 min Średni
  • Barszcz czerwony czysty do krokietów

    Barszcz czerwony czysty do krokietów

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu