Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ramen wegetariański

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Natka pietruszki
0.5 
Seler
3  łodyg
Seler naciowy
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
5 
Suszone grzyby shitake
1  kawałek
Imbir
2 
Liść laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Goździki
trochę
Płatki chilli
2  łyżek
Jasna pasta miso
2  łyżek
Jasny sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
1.5  l
Woda
1 
Por (biała część)
0.5  główka
Pak choi, ew. kawałek kapusty pekińskiej
2 
Płat glonu nori
1  porcja
Makaron ryżowy
2 
Jajka
trochę
Kiełki
0.5  puszka
Kukurydza
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.23 g
Węglowodany
45.97 g
Tłuszcze
8.98 g
Wartość energetyczna
295.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W nazwie ramen jest coś magicznego, co wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Sekret tkwi w aromatycznym, gorącym bulionie oraz bogactwie składników. Ta azjatycka zupa ramen to synonim różnorodności smaków oraz tekstur. Nie dziwi zatem fakt, że jak grzyby po deszczu mnożą się restauracje, w których jest serwowany. Ramen przygotujemy także w domu. Nie zniechęcajmy się, jeśli nie uda nam się zdobyć wszystkich składników rodem z kuchni azjatyckiej, dobrze sprawdzą się także zamienniki. Warto jednak wybrać się z wizytą do sklepów z produktami kuchni świata, gdzie skompletujemy bazę na zupę. Egzotyczne przyprawy znajdziemy także na lokalnych bazarach. Na blogu dziś ukłon w stronę wegetarian i przepis na ramen na bulionie bez mięsa.
Proporcje na dwie duże miski zupy. O ilości makaronu zdecydujmy według własnych upodobań.

Zobacz też przepisy na zupy z makaronem – nie tylko chińskim:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
Domowy ramen
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
Mamy też dla ciebie podpowiedź jak gotować makaron, żeby był idealny do zupy oraz przepis na domowy makaron!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    60 min
    Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
  • Krok 2

    2 min
    W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.
  • Krok 3

    2 min
    Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.
  • Krok 4

    10 min
    Całość zagotować i przecedzić.
  • Krok 5

    5 min
    Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.
  • Krok 6

    6 min
    Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.
  • Krok 7

    12 min
    Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).
  • Krok 8

    5 min
    W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.
Ramen wegetariański

Krok 1 z 8

Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.

Ramen wegetariański

Krok 2 z 8

W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.

Ramen wegetariański

Krok 3 z 8

Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.

Ramen wegetariański

Krok 4 z 8

Całość zagotować i przecedzić.

Ramen wegetariański

Krok 5 z 8

Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.

Ramen wegetariański

Krok 6 z 8

Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.

Ramen wegetariański

Krok 7 z 8

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).

Ramen wegetariański

Krok 8 z 8

W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

    14 godz 9 min Łatwy
  • Wietnamska zupa krewetkowa

    50 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa tajska

    56 min Średni
  • Barszcz czerwony czysty do krokietów

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu