Ramen wegetariański
1 godz 42 min
Łatwy
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
Natka pietruszki
0.5
Seler
3
łodyg
Seler naciowy
2
Cebula
3
ząbków
5
Suszone grzyby shitake
1
kawałek
Imbir
2
Liść laurowy
5
Ziarno ziela angielskiego
3
Goździki
trochę
Płatki chilli
2
łyżek
Jasna pasta miso
2
łyżek
Jasny sos sojowy
2
łyżek
Olej sezamowy
1.5
l
Woda
1
Por (biała część)
0.5
główka
Pak choi, ew. kawałek kapusty pekińskiej
2
Płat glonu nori
1
porcja
Makaron ryżowy
2
Jajka
1
opakowanie
Kiełki (fasoli mung lub innych)
0.5
puszka
Kukurydza
.
Wartości odżywcze
Białko
26.47 g
Węglowodany
115.78 g
Tłuszcze
23.04 g
Wartość energetyczna
747.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
102 min
Krok 1
60 min
Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
Krok 2
2 min
W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.
Krok 3
2 min
Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.
Krok 4
10 min
Całość zagotować i przecedzić.
Krok 5
5 min
Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.
Krok 6
6 min
Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.
Krok 7
12 min
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).
Krok 8
5 min
W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.
W nazwie ramen jest coś magicznego, co wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Sekret tkwi w aromatycznym, gorącym bulionie oraz bogactwie składników. Ta azjatycka zupa ramen to synonim różnorodności smaków oraz tekstur. Nie dziwi zatem fakt, że jak grzyby po deszczu mnożą się restauracje, w których jest serwowany. Ramen przygotujemy także w domu. Nie zniechęcajmy się, jeśli nie uda nam się zdobyć wszystkich składników rodem z kuchni azjatyckiej, dobrze sprawdzą się także zamienniki. Warto jednak wybrać się z wizytą do sklepów z produktami kuchni świata, gdzie skompletujemy bazę na zupę. Egzotyczne przyprawy znajdziemy także na lokalnych bazarach. Na blogu dziś ukłon w stronę wegetarian i przepis na ramen na bulionie bez mięsa.
Proporcje na dwie duże miski zupy. O ilości makaronu zdecydujmy według własnych upodobań.
Zobacz też przepisy na zupy z makaronem – nie tylko chińskim:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
Domowy ramen
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
Mamy też dla ciebie podpowiedź jak gotować makaron, żeby był idealny do zupy oraz przepis na domowy makaron!
Proporcje na dwie duże miski zupy. O ilości makaronu zdecydujmy według własnych upodobań.
Zobacz też przepisy na zupy z makaronem – nie tylko chińskim:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
Domowy ramen
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
Mamy też dla ciebie podpowiedź jak gotować makaron, żeby był idealny do zupy oraz przepis na domowy makaron!
Komentarze 0