Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ramen wegetariański

0
1 godz 42 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Natka pietruszki
0.5 
Seler
3  łodyg
Seler naciowy
2 
Cebula
3  ząbków
5 
Suszone grzyby shitake
1  kawałek
Imbir
2 
Liść laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Goździki
trochę
Płatki chilli
2  łyżek
Jasna pasta miso
2  łyżek
Jasny sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
1.5  l
Woda
1 
Por (biała część)
0.5  główka
Pak choi, ew. kawałek kapusty pekińskiej
2 
Płat glonu nori
1  porcja
Makaron ryżowy
2 
Jajka
1  opakowanie
Kiełki (fasoli mung lub innych)
0.5  puszka
Kukurydza

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.47 g
Węglowodany
115.78 g
Tłuszcze
23.04 g
Wartość energetyczna
747.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
60 min
Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
Krok 2
2 min
W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.
Krok 3
2 min
Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.
Krok 4
10 min
Całość zagotować i przecedzić.
Krok 5
5 min
Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.
Krok 6
6 min
Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.
Krok 7
12 min
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).
Krok 8
5 min
W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.
Ramen wegetariański

Krok 1 z 8

Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.

Ramen wegetariański

Krok 2 z 8

W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.

Ramen wegetariański

Krok 3 z 8

Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.

Ramen wegetariański

Krok 4 z 8

Całość zagotować i przecedzić.

Ramen wegetariański

Krok 5 z 8

Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.

Ramen wegetariański

Krok 6 z 8

Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.

Ramen wegetariański

Krok 7 z 8

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).

Ramen wegetariański

Krok 8 z 8

W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.

W nazwie ramen jest coś magicznego, co wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Sekret tkwi w aromatycznym, gorącym bulionie oraz bogactwie składników. Ta azjatycka zupa ramen to synonim różnorodności smaków oraz tekstur. Nie dziwi zatem fakt, że jak grzyby po deszczu mnożą się restauracje, w których jest serwowany. Ramen przygotujemy także w domu. Nie zniechęcajmy się, jeśli nie uda nam się zdobyć wszystkich składników rodem z kuchni azjatyckiej, dobrze sprawdzą się także zamienniki. Warto jednak wybrać się z wizytą do sklepów z produktami kuchni świata, gdzie skompletujemy bazę na zupę. Egzotyczne przyprawy znajdziemy także na lokalnych bazarach. Na blogu dziś ukłon w stronę wegetarian i przepis na ramen na bulionie bez mięsa.
Proporcje na dwie duże miski zupy. O ilości makaronu zdecydujmy według własnych upodobań.

Zobacz też przepisy na zupy z makaronem – nie tylko chińskim:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
Domowy ramen
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
Mamy też dla ciebie podpowiedź jak gotować makaron, żeby był idealny do zupy oraz przepis na domowy makaron!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika