Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

(0)
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Świeże grzyby (podgrzybki lub prawdziwki)
3 
Ziemniaki
750  ml
Wywar warzywny lub drobiowy
60  g
Marchewka
1  kawałek
Seler
1 
Mała Cebula
1  gałązka
Lubczyk
5  gałązek
Natka pietruszki
50  g
Suchy pełnoziarnisty makaron (cienka wstążka, świderki, muszelki)
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Świeżo zmielony pieprz czarny
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.51 g
Węglowodany
29.37 g
Tłuszcze
14.84 g
Wartość energetyczna
290.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Grzyby oczyszczamy z piasku i leśnych zanieczyszczeń, płuczemy na sitku, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
12 min
Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, dusimy, aż odparuje woda z grzybów, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 3
10 min
Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 4
12 min
Dodajemy podsmażone z warzywami grzyby, gałązkę lubczyku, makaron, doprawiamy solą morską, gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę grzybową świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
1 min
Do ugotowanej zupy grzybowej dodajemy śmietankę.
Krok 6
1 min
Zupę grzybową ze świeżych grzybów podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

Krok 1 z 6

Grzyby oczyszczamy z piasku i leśnych zanieczyszczeń, płuczemy na sitku, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

Krok 2 z 6

Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, dusimy, aż odparuje woda z grzybów, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, chwilę smażymy.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

Krok 3 z 6

Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

Krok 4 z 6

Dodajemy podsmażone z warzywami grzyby, gałązkę lubczyku, makaron, doprawiamy solą morską, gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę grzybową świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

Krok 5 z 6

Do ugotowanej zupy grzybowej dodajemy śmietankę.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

Krok 6 z 6

Zupę grzybową ze świeżych grzybów podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Do przygotowania zupy grzybowej najlepiej wykorzystać świeżo zebrane prawdziwki i podgrzybki, ale można też sięgnąć po grzyby mrożone. Podduszone na maśle grzyby leśne w połączeniu ze świeżymi ziołami sprawiają, że zupa grzybowa ze świeżych grzybów jest łagodna w smaku, a jednocześnie bardzo aromatyczna.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha