Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
41min
Łatwy
400
g
Świeże grzyby (podgrzybki lub prawdziwki)
3
Ziemniaki
750
ml
Wywar warzywny lub drobiowy
1
Marchewka
1
kawałek
Seler
1
Mała Cebula
1
gałązka
Lubczyk
5
gałązek
Natka pietruszki
50
g
Suchy pełnoziarnisty makaron (cienka wstążka, świderki, muszelki)
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Świeżo zmielony pieprz czarny
0.25
szklanka
Słodka śmietanka
2
łyżek
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
11.51 g
Węglowodany
29.37 g
Tłuszcze
14.84 g
Wartość energetyczna
290.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Grzyby oczyszczamy z piasku i leśnych zanieczyszczeń, płuczemy na sitku, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
12 min
Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, dusimy, aż odparuje woda z grzybów, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 3
10 min
Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 4
12 min
Dodajemy podsmażone z warzywami grzyby, gałązkę lubczyku, makaron, doprawiamy solą morską, gotujemy kolejne 10 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę grzybową świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
1 min
Do ugotowanej zupy grzybowej dodajemy śmietankę.
Krok 6
1 min
Zupę grzybową ze świeżych grzybów podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Do przygotowania zupy grzybowej najlepiej wykorzystać świeżo zebrane prawdziwki i podgrzybki, ale można też sięgnąć po grzyby mrożone. Podduszone na maśle grzyby leśne w połączeniu ze świeżymi ziołami sprawiają, że zupa grzybowa ze świeżych grzybów jest łagodna w smaku, a jednocześnie bardzo aromatyczna.
Komentarze 0