Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Świeże grzyby leśne (podgrzybki, kurki lub borowiki)
2 
Małe ziemniaki
1  opakowanie
Krupnik polski Nasza Specjalność WINIARY
0.7  l
Rosół
2  łyżek
Słodka śmietanka
1  łyżka
Masło
5  gałązek
Świeży tymianek
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.05 g
Węglowodany
10.89 g
Tłuszcze
7.09 g
Wartość energetyczna
158.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesienny krupnik obowiązkowo z grzybami! Koniecznie gęsty, przygotowany na rosole i przyprawiony na ostro, by przyjemnie rozgrzewał jesienią.

Tym razem nie będzie problemu z odpowiednią gęstością zupy, bo do jej przygotowania wykorzystujemy Krupnik polski Nasza Specjalność Winiary. W torebce z krupnikiem znajdziecie płatki jęczmienne, suszone warzywa i zioła, a to wszystko w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu zarówno smak i konsystencja zupy zawsze będą idealne.

Rozgrzewający krupnik możecie przygotować z podgrzybkami, borowikami lub kurkami. Grzyby wcześniej trzeba dokładnie oczyścić z resztek runa leśnego i poddusić na maśle. Krupnik z dodatkiem tak przygotowanych grzybów nie ma sobie równych.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, mchu i innych zanieczyszczeń. Odcinamy nóżki (możemy z nich przygotować przyprawę grzybową), kapelusze kroimy w paseczki.
  • Krok 2

    5 min
    Podduszamy grzyby na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Pod koniec duszenia dodajemy do grzybów listki oberwane z gałązki tymianku.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w 0,5 l rosołu przez 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy podduszone grzyby, gotujemy 5-8 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy szczyptą pieprzu i chili.
  • Krok 6

    1 min
    Na talerzach dekorujemy zupę listkami świeżego tymianku.
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 1 z 6

Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, mchu i innych zanieczyszczeń. Odcinamy nóżki (możemy z nich przygotować przyprawę grzybową), kapelusze kroimy w paseczki.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 2 z 6

Podduszamy grzyby na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Pod koniec duszenia dodajemy do grzybów listki oberwane z gałązki tymianku.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 3 z 6

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w 0,5 l rosołu przez 10 minut.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy podduszone grzyby, gotujemy 5-8 minut.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 5 z 6

Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy szczyptą pieprzu i chili.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 6 z 6

Na talerzach dekorujemy zupę listkami świeżego tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa na Wigilię

    Zupa grzybowa na Wigilię

    30 min Łatwy
  • Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

    Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

    51 min Łatwy
  • Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

    Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

    44 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu