
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jesienny krupnik obowiązkowo z grzybami! Koniecznie gęsty, przygotowany na rosole i przyprawiony na ostro, by przyjemnie rozgrzewał jesienią.
Tym razem nie będzie problemu z odpowiednią gęstością zupy, bo do jej przygotowania wykorzystujemy Krupnik polski Nasza Specjalność Winiary. W torebce z krupnikiem znajdziecie płatki jęczmienne, suszone warzywa i zioła, a to wszystko w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu zarówno smak i konsystencja zupy zawsze będą idealne.
Rozgrzewający krupnik możecie przygotować z podgrzybkami, borowikami lub kurkami. Grzyby wcześniej trzeba dokładnie oczyścić z resztek runa leśnego i poddusić na maśle. Krupnik z dodatkiem tak przygotowanych grzybów nie ma sobie równych.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
10 minKrok 5
1 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, mchu i innych zanieczyszczeń. Odcinamy nóżki (możemy z nich przygotować przyprawę grzybową), kapelusze kroimy w paseczki.

Krok 2 z 6
Podduszamy grzyby na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Pod koniec duszenia dodajemy do grzybów listki oberwane z gałązki tymianku.

Krok 3 z 6
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w 0,5 l rosołu przez 10 minut.

Krok 4 z 6
Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy podduszone grzyby, gotujemy 5-8 minut.

Krok 5 z 6
Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy szczyptą pieprzu i chili.

Krok 6 z 6
Na talerzach dekorujemy zupę listkami świeżego tymianku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0