Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

(0)
1 godz 2 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Pomidory z puszki
750  ml
Woda
3 
Marchewka
3 
Pietruszka
2  główek
Czosnek
1 
Mała papryczka chili
trochę
Przyprawy: sól, kurkuma, słodka papryka, imbir, kardamon, cynamon, kumin, kolendra, kilka goździków
trochę
Oliwa z oliwek
1  kubek
Ser ricotta
1  pęczek
Świeża kolendra (lub opcjonalnie inne ulubione zioła jak bazylia, mięta, czy natka pietruszki)
1  kostka
Parmezan
2 
Większa bułka lub kromki chleba
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.87 g
Węglowodany
48.51 g
Tłuszcze
15.42 g
Wartość energetyczna
377.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

„Przez żołądek do serca”. To przysłowie ma dla mnie szczególną moc, ponieważ właśnie w ten sposób zdobyłem serce miłości mojego życia, mojej najlepszej przyjaciółki, a obecnie żony. A w kuchni tak jak miłości – nie tolerujemy nudy i lubimy się zaskakiwać. Stąd mój specjalny przepis na walentynki – rozgrzewający krem pomidorowy.

Wyznaję zasadę, że zarówno w dobrej kuchni i jak w dobrej miłości, warto zawrzeć szczyptę zaskoczenia. By każdy kolejny kęs mógł ekscytować i pieścić kubki smakowe, jak w przypadku rozgrzewającego kremu pomidorowego. Poczuj dojrzałe w słońcu pomidory, aromatyczne korzenne warzywa, słodkawy pieczony czosnek, kremową ricottę lub orzeźwiającą kolendrę. Podziel się tą ekscytującą feerią smaków z ukochaną osobą i rozpieść ją wyjątkowym kremem pomidorowym, którego ciepło rozleje się przyjemnie po całym ciele i rozgrzeje Wasze serducha.

Smacznego Dnia Zakochanych!
Tomek – Zakochany W Zupach

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.
  • Krok 2

    1 min
    Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.
  • Krok 3

    30 min
    Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.
  • Krok 4

    1 min
    Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.
  • Krok 5

    20 min
    Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy krem pomidorowy się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
  • Krok 7

    2 min
    Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.
  • Krok 8

    1 min
    Krem pomidorowy podawaj gorący, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowany listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropiony odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 1 z 8

Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 2 z 8

Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 3 z 8

Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 4 z 8

Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 5 z 8

Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 6 z 8

Kiedy krem pomidorowy się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 7 z 8

Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Krok 8 z 8

Krem pomidorowy podawaj gorący, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowany listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropiony odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    1 godz 17 min Średni
  • Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

    35 min Łatwy
  • Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

    Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

    1 godz Średni
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu