
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
„Przez żołądek do serca”. To przysłowie ma dla mnie szczególną moc, ponieważ właśnie w ten sposób zdobyłem serce miłości mojego życia, mojej najlepszej przyjaciółki, a obecnie żony. A w kuchni tak jak miłości – nie tolerujemy nudy i lubimy się zaskakiwać. Stąd mój specjalny przepis na walentynki – rozgrzewający krem pomidorowy.
Wyznaję zasadę, że zarówno w dobrej kuchni i jak w dobrej miłości, warto zawrzeć szczyptę zaskoczenia. By każdy kolejny kęs mógł ekscytować i pieścić kubki smakowe, jak w przypadku rozgrzewającego kremu pomidorowego. Poczuj dojrzałe w słońcu pomidory, aromatyczne korzenne warzywa, słodkawy pieczony czosnek, kremową ricottę lub orzeźwiającą kolendrę. Podziel się tą ekscytującą feerią smaków z ukochaną osobą i rozpieść ją wyjątkowym kremem pomidorowym, którego ciepło rozleje się przyjemnie po całym ciele i rozgrzeje Wasze serducha.
Smacznego Dnia Zakochanych!
Tomek – Zakochany W Zupach
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
1 minKrok 3
30 minKrok 4
1 minKrok 5
20 minKrok 6
5 minKrok 7
2 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.

Krok 2 z 8
Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.

Krok 3 z 8
Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.

Krok 4 z 8
Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.

Krok 5 z 8
Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.

Krok 6 z 8
Kiedy krem pomidorowy się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Krok 7 z 8
Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.

Krok 8 z 8
Krem pomidorowy podawaj gorący, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowany listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropiony odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0