Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łazanki bardzo często pojawiają się na stołach w czasie kolacji wigilijnej i podczas świątecznych obiadów. To proste, smaczne i niedrogie danie, które szybko znika z talerzy. Jeśli chcesz przygotować tę potrawę w nieco innej, nowej odsłonie, zobacz nasz przepis na łazanki kiszoną kapustą, dynią i grzybami.
Dynia to królowa jesiennych i zimowych posiłków – świetnie pasuje do dań wytrawnych i deserów, a do tego jest łatwo dostępna. Jej delikatny smak dobrze komponuje się z wyrazistą kapustą i grzybami. Wszystko podkreśla jeszcze bulion warzywny WINIARY. Dzięki wykorzystaniu gotowego bulionu, przygotowanie takiego dania nie zajmie Ci więcej niż ok. 50 minut – czas gotowania jest zależny głównie od kapusty (powinna ona być miękka). W tym przepisie możesz wykorzystać też dowolne grzyby – my wybraliśmy pieczarki, boczniaki i suszone, leśne grzyby, ale jeśli masz inne grzyby (świeże lub mrożone) możesz je dodać do łazanek z kapustą. Będzie smacznie i bez marnowania!
Gotowe danie wystarczy posypać posiekaną pietruszką i postawić na stół. Będzie pięknie prezentować się wśród świątecznych potraw i wprowadzi mnóstwo koloru.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.
Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź.
Pieczarki, boczniaki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i dynię obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana. Dodaj marchewkę i dynię i smaż ok. 5 min. Dodaj grzyby i smaż całość, aż grzyby stracą na objętości. Następnie dodaj kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.
Po tym czasie wymieszaj zawartość patelni z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki