Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
14.9g / 15%
Węglowodany
68.5g / 72%
Tłuszcze
5.2g / 13%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

+

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Wróć

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

(0)
49min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Makaron Łazanki
2.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
500  g
Kapusta kiszona
trochę
Suszone grzyby
150  g
Boczniaki
150  g
Pieczarki
300  g
Dynia
1 
Marchewka
1 
Cebula
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.89 g
Węglowodany
68.55 g
Tłuszcze
5.22 g
Wartość energetyczna
354.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łazanki bardzo często pojawiają się na stołach w czasie kolacji wigilijnej i podczas świątecznych obiadów. To proste, smaczne i niedrogie danie, które szybko znika z talerzy. Jeśli chcesz przygotować tę potrawę w nieco innej, nowej odsłonie, zobacz nasz przepis na łazanki kiszoną kapustą, dynią i grzybami.

Dynia to królowa jesiennych i zimowych posiłków – świetnie pasuje do dań wytrawnych i deserów, a do tego jest łatwo dostępna. Jej delikatny smak dobrze komponuje się z wyrazistą kapustą i grzybami. Wszystko podkreśla jeszcze bulion warzywny WINIARY. Dzięki wykorzystaniu gotowego bulionu, przygotowanie takiego dania nie zajmie Ci więcej niż ok. 50 minut – czas gotowania jest zależny głównie od kapusty (powinna ona być miękka). W tym przepisie możesz wykorzystać też dowolne grzyby – my wybraliśmy pieczarki, boczniaki i suszone, leśne grzyby, ale jeśli masz inne grzyby (świeże lub mrożone) możesz je dodać do łazanek z kapustą. Będzie smacznie i bez marnowania!

Gotowe danie wystarczy posypać posiekaną pietruszką i postawić na stół. Będzie pięknie prezentować się wśród świątecznych potraw i wprowadzi mnóstwo koloru.

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    6 min
    Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 2

    1 min
    Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.
  • Krok 3

    15 min
    Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź.
  • Krok 4

    5 min
    Pieczarki, boczniaki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i dynię obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 5

    20 min
    W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana. Dodaj marchewkę i dynię i smaż ok. 5 min. Dodaj grzyby i smaż całość, aż grzyby stracą na objętości. Następnie dodaj kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.
  • Krok 6

    1 min
    Po tym czasie wymieszaj zawartość patelni z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z posiekaną natką pietruszki
Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 1 z 7

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 2 z 7

Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 3 z 7

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 4 z 7

Pieczarki, boczniaki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i dynię obierz i pokrój w kostkę.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 5 z 7

W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana. Dodaj marchewkę i dynię i smaż ok. 5 min. Dodaj grzyby i smaż całość, aż grzyby stracą na objętości. Następnie dodaj kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 6 z 7

Po tym czasie wymieszaj zawartość patelni z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 7 z 7

Podawaj z posiekaną natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Ogórkowa na kurczaku

    Ogórkowa na kurczaku

    42 min Łatwy
  • Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    31 min Łatwy
  • Placuszki z serem białym

    Placuszki z serem białym

    35 min Łatwy
  • Clafoutis z jabłkami

    Clafoutis z jabłkami

    55 min

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu