Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą
Dodaj do CookBook

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

(0)
49 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Makaron Łazanki
2.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
500  g
Kapusta kiszona
trochę
Suszone grzyby
150  g
Boczniaki
150  g
Pieczarki
300  g
Dynia
1 
Marchewka
1 
Cebula
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68.5 g
Wartość energetyczna
355 kcal
Tłuszcze
5.2 g
Białko
14.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łazanki bardzo często pojawiają się na stołach w czasie kolacji wigilijnej i podczas świątecznych obiadów. To proste, smaczne i niedrogie danie, które szybko znika z talerzy. Jeśli chcesz przygotować tę potrawę w nieco innej, nowej odsłonie, zobacz nasz przepis na łazanki kiszoną kapustą, dynią i grzybami.

Dynia to królowa jesiennych i zimowych posiłków – świetnie pasuje do dań wytrawnych i deserów, a do tego jest łatwo dostępna. Jej delikatny smak dobrze komponuje się z wyrazistą kapustą i grzybami. Wszystko podkreśla jeszcze bulion warzywny WINIARY. Dzięki wykorzystaniu gotowego bulionu, przygotowanie takiego dania nie zajmie Ci więcej niż ok. 50 minut – czas gotowania jest zależny głównie od kapusty (powinna ona być miękka). W tym przepisie możesz wykorzystać też dowolne grzyby – my wybraliśmy pieczarki, boczniaki i suszone, leśne grzyby, ale jeśli masz inne grzyby (świeże lub mrożone) możesz je dodać do łazanek z kapustą. Będzie smacznie i bez marnowania!

Gotowe danie wystarczy posypać posiekaną pietruszką i postawić na stół. Będzie pięknie prezentować się wśród świątecznych potraw i wprowadzi mnóstwo koloru.

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    6 min
    Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 2

    1 min
    Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.
  • Krok 3

    15 min
    Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź.
  • Krok 4

    5 min
    Pieczarki, boczniaki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i dynię obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 5

    20 min
    W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana. Dodaj marchewkę i dynię i smaż ok. 5 min. Dodaj grzyby i smaż całość, aż grzyby stracą na objętości. Następnie dodaj kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.
  • Krok 6

    1 min
    Po tym czasie wymieszaj zawartość patelni z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z posiekaną natką pietruszki
Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 1 z 7

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 2 z 7

Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 3 z 7

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 4 z 7

Pieczarki, boczniaki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i dynię obierz i pokrój w kostkę.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 5 z 7

W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana. Dodaj marchewkę i dynię i smaż ok. 5 min. Dodaj grzyby i smaż całość, aż grzyby stracą na objętości. Następnie dodaj kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 6 z 7

Po tym czasie wymieszaj zawartość patelni z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw.

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Krok 7 z 7

Podawaj z posiekaną natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z kapustą i boczkiem

    Łazanki z kapustą i boczkiem

    22 min Łatwy
  • Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

    Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

    43 min Łatwy
  • Łazanki na słodko z makiem i bakaliami

    Łazanki na słodko z makiem i bakaliami

    12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu