Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łazanki z kapustą i grzybami

0
59 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Kapusta Kiszona
50 g
Suszone podgrzybki
1 
Cebula
100 g
Masło
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
10 g
WINIARY Bulion grzybowy z borowikami 120g JMP

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
283.46 kcal
Białko
8.08 g
Tłuszcze
16.13 g
Węglowodany
29.68 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

59 min
Krok 1
15 min
Kapustę odciśnij, jeżeli jest bardzo kwaśna, następnie ugotuj.
Krok 2
15 min
Grzyby namocz, ugotuj, odsącz i pokrój w paseczki.
Krok 3
5 min
Grzyby z posiekaną drobno cebulą podsmaż na maśle i dodaj do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Teraz czas na łazanki. Przesiej mąkę na stolnicę, w środku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka.
Krok 5
3 min
Dodaj sól i zagnieć ciasto.
Krok 6
5 min
Rozwałkuj ciasto i pokrój je w romby.
Krok 7
10 min
Gotuj w posolonym wrzątku, odsącz i wymieszaj z kapustą.
Krok 8
1 min
Podawaj posypane natką pietruszki.
Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 1 z 8

Kapustę odciśnij, jeżeli jest bardzo kwaśna, następnie ugotuj.

Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 2 z 8

Grzyby namocz, ugotuj, odsącz i pokrój w paseczki.

Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 3 z 8

Grzyby z posiekaną drobno cebulą podsmaż na maśle i dodaj do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 4 z 8

Teraz czas na łazanki. Przesiej mąkę na stolnicę, w środku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka.

Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 5 z 8

Dodaj sól i zagnieć ciasto.

Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 6 z 8

Rozwałkuj ciasto i pokrój je w romby.

Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 7 z 8

Gotuj w posolonym wrzątku, odsącz i wymieszaj z kapustą.

Łazanki z kapustą i grzybami

Krok 8 z 8

Podawaj posypane natką pietruszki.

Przepis na łazanki z kapustą kiszoną jest bardzo prosty, ale smak dania może naprawdę zaskoczyć. Łazanki przygotujesz z trzech składników – mąki, jajka i soli. Natomiast jako dodatek użyj kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Łazanki będą aromatyczne dzięki Bulionowi z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, a świąteczny zapach grzybów sprawi, że poczujesz bożonarodzeniową atmosferę. Łazanki z kapustą i grzybami podawaj posiekane natką pietruszki. Jeśli masz na nie ochotę w Wigilię lub pierwszy i drugi dzień świąt, doskonale będą pasowały do ryby. Smacznego! Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika