Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami są prostą i szybką w przygotowaniu propozycją obiadową dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się też jako świąteczne danie (w wersji wigilijnej możesz zrezygnować z dodatku mięsa i zrobić wegetariańskie łazanki z grzybami i kapustą). Przygotujesz je z niedrogich i łatwo dostępnych składników i co ważne – nie spędzisz w kuchni wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, żeby je zrobić. Jeśli lubisz smaczne, domowe dania, jest to propozycja dla Ciebie. Nie przegap tego przepisu.
Łazanki świąteczne powinny mieć swój grzybowy aromat, dlatego dodajemy tu grzyby – zarówno te suszone, jak i świeże. Do tego warzywa, mięso (jeśli używasz) i bulion warzywny WINIARY. To wystarczy, żeby ugotować prawdziwie świąteczne danie, które nie sprawi Ci żadnych trudności. A gdy podasz je swoim bliskim – szybko zniknie z talerzy. Czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się, jakie to proste. My już czujemy ten piękny zapach i mamy na nie ochotę. A Ty? Zrobisz razem z nami te świąteczne łazanki?
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.
Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj podzielone na mniejsze kawałki kości i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie.
Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź. Mięso obierz z kości i jeśli to konieczne pokrój na mniejsze kawałki.
Pieczarki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana.
Dodaj pieczarki oraz suszone grzyby i smaż całość, aż pieczarki stracą objętość. Dodaj mięso oraz kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.
Po tym czasie wymieszaj z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw. Podawaj z posiekaną natką pietruszki