Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami
Dodaj do CookBook

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

(2)
43 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Makaron Łazanki
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
500  g
Żeberka lub kości wieprzowe np. schabowe lub boczkowe
500  g
Kapusta Kiszona
10  g
Suszone grzyby
250  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
55.5 g
Wartość energetyczna
298 kcal
Tłuszcze
5 g
Białko
12.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami są prostą i szybką w przygotowaniu propozycją obiadową dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się też jako świąteczne danie (w wersji wigilijnej możesz zrezygnować z dodatku mięsa i zrobić wegetariańskie łazanki z grzybami i kapustą). Przygotujesz je z niedrogich i łatwo dostępnych składników i co ważne – nie spędzisz w kuchni wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, żeby je zrobić. Jeśli lubisz smaczne, domowe dania, jest to propozycja dla Ciebie. Nie przegap tego przepisu.

Łazanki świąteczne powinny mieć swój grzybowy aromat, dlatego dodajemy tu grzyby – zarówno te suszone, jak i świeże. Do tego warzywa, mięso (jeśli używasz) i bulion warzywny WINIARY. To wystarczy, żeby ugotować prawdziwie świąteczne danie, które nie sprawi Ci żadnych trudności. A gdy podasz je swoim bliskim – szybko zniknie z talerzy. Czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się, jakie to proste. My już czujemy ten piękny zapach i mamy na nie ochotę. A Ty? Zrobisz razem z nami te świąteczne łazanki?

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    6 min
    Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 2

    1 min
    Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.
  • Krok 3

    20 min
    Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj podzielone na mniejsze kawałki kości i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie.
  • Krok 4

    2 min
    Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź. Mięso obierz z kości i jeśli to konieczne pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 5

    3 min
    Pieczarki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
  • Krok 6

    3 min
    W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana.
  • Krok 7

    7 min
    Dodaj pieczarki oraz suszone grzyby i smaż całość, aż pieczarki stracą objętość. Dodaj mięso oraz kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.
  • Krok 8

    1 min
    Po tym czasie wymieszaj z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw. Podawaj z posiekaną natką pietruszki
Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 1 z 8

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 2 z 8

Suszone grzyby zalej wrzątkiem, aby zmiękły.

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 3 z 8

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj podzielone na mniejsze kawałki kości i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15 min, aż kapusta zmięknie.

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 4 z 8

Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź. Mięso obierz z kości i jeśli to konieczne pokrój na mniejsze kawałki.

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 5 z 8

Pieczarki i suszone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 6 z 8

W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana.

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 7 z 8

Dodaj pieczarki oraz suszone grzyby i smaż całość, aż pieczarki stracą objętość. Dodaj mięso oraz kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min.

Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Krok 8 z 8

Po tym czasie wymieszaj z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw. Podawaj z posiekaną natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z kapustą i boczkiem

    Łazanki z kapustą i boczkiem

    22 min Łatwy
  • Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Łazanki na słodko z makiem i bakaliami

    Łazanki na słodko z makiem i bakaliami

    12 min Łatwy
  • Łazanki z kurczakiem i zielonym groszkiem

    Łazanki z kurczakiem i zielonym groszkiem

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu