Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łazanki z makiem i bakaliami

0
74 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
100 g
Mak
4 łyżek
Rodzynki
4 łyżek
Miód
4 łyżek
Migdały posiekane
1 łyżka
Skórka z pomarańczy
1 szklanka
Mąka
2 
Jajko
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.13 g
Tłuszcze
9.29 g
Węglowodany
32.24 g
Wartość energetyczna
226.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
30 min
Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut, odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
10 min
Osącz, zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
Krok 3
5 min
Rodzynki sparz i osącz, rozpuść miód.
Krok 4
1 min
Mak wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami.
Krok 5
2 min
Do maku dodaj Cukier wanilinowy i miód. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 6
2 min
Teraz czas na łazanki. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól.
Krok 7
10 min
Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i pokrój w drobne romby.
Krok 8
7 min
Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Krok 9
7 min
Łazanki dobrze odsącz i wymieszaj z masą makową.
Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 1 z 9

Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut, odstaw do ostygnięcia.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 2 z 9

Osącz, zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 3 z 9

Rodzynki sparz i osącz, rozpuść miód.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 4 z 9

Mak wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 5 z 9

Do maku dodaj Cukier wanilinowy i miód. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 6 z 9

Teraz czas na łazanki. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 7 z 9

Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i pokrój w drobne romby.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 8 z 9

Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 9 z 9

Łazanki dobrze odsącz i wymieszaj z masą makową.

Łazanki z makiem i bakaliami to w wielu domach obowiązkowe danie wigilijne. Makową masę z miodem i bakaliami można lekko przesmażyć w garnku, dodając nieco masła i łyżkę wody, ale nie za dużo, bo powinna pozostać lekko krucha. Porcje łazanek przyrządzamy tuż przed podaniem, gotową masę makowo-bakaliową przechowujemy osobno w lodówce. Łazanek możemy zrobić więcej - wystarczy potem wysuszyć je na stolnicy, a następnie przechowywać w szafce w płóciennym woreczku lub papierowej torbie. Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania>>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika