Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Łazanki z makiem i bakaliami
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.1g / 11%
Węglowodany
32.2g / 54%
Tłuszcze
9.3g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Łazanki z makiem i bakaliami

+

Łazanki z makiem i bakaliami

Wróć

Łazanki z makiem i bakaliami

(2)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest WINIARY

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
100  g
Mak
4  łyżek
Rodzynki
4  łyżek
Miód
4  łyżek
Migdały posiekane
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
1  szklanka
Mąka
2 
Jajko
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.13 g
Węglowodany
32.24 g
Tłuszcze
9.29 g
Wartość energetyczna
226.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łazanki z makiem i bakaliami to obowiązkowe danie wigilijne na stołach w wielu domostwach. Makową masę z miodem i bakaliami można lekko przesmażyć oraz dodać odrobinę masła i łyżkę wody. Nie można przesadzać, aby zachowała swoją kruchość. Porcje łazanek przyrządzamy tuż przed podaniem. Gotowa masa makowo-bakaliowa musi być przechowywana osobno w lodówce. Możemy przygotować większą ilość makaronu- wystarczy potem wysuszyć go na stolnicy, a następnie przechowywać w szafce w płóciennym woreczku lub papierowej torbie.  Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>

Co to są łazanki?
Łazanki
to typowo polski rodzaj makaronu, który otrzymujemy poprzez poprzeczne krojenie zwiniętego rulonu ciasta. Kluski mają kształt kwadracików lub rombów, a są przygotowywane w naszym kraju prawdopodobnie już od XVI wieku. Ich nazwa pochodzi od słowa lasagne, które oznacza włoski makaron w postaci prostokątnych płatów. Ma to sens, gdyż Włoszka Bona Sforza sprowadziła ze sobą do naszej ojczyzny wiele potraw i inspiracji kulinarnych. Nie podobały jej się zwyczaje tutejszych kucharzy oraz to, jak tłuste są nasze dania, dlatego postanowiła wprowadzić coś swojego.

Jaki jest przepis na łazanki z makiem na Wigilię?
Nasz przepis na łazanki wigilijne z makiem składa się z dwóch dużych etapów, czyli zrobienia masy oraz makaronu. To pomysł na pyszny świąteczny deser, za którym na pewno będą przepadać dzieci. Niemniej zachwyci dorosłych, którym na pewno przypomni czasy dzieciństwa.

Masa makowa
Przygotowanie masy rozpoczyna się od namoczenia maku. Po dobrym odsączeniu musimy zmielić go w maszynce o drobnych oczkach. Tę czynność powtarzamy trzy razy. Rozpuszczamy miód, a rodzynki parzymy. Dodajemy te słodkie składniki do maku razem ze skórką pomarańczową, migdałami i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie mieszamy. W taki właśnie prosty sposób powstała masa, bez której nie istniałyby łazanki z makiem na Wigilię.

Łazanki
Aby zrobić makaron, należy przygotować odpowiednie ciasto. Zaczynamy od wbicia jajka do mąki z solą, zagniecenia i cieniutkiego rozwałkowania mięciutkiej masy. Kroimy ją w romby i gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Wszystko mieszamy z bakaliowo-makową papką. Typowe podanie łazanek to sposób wytrawny z kapustą i grzybami. Wyjątek stanowi przepis na łazanki z makiem, które często goszczą na wigilijnym stole. Święta to wyjątkowy czas, kiedy warto przygotować wszystko samodzielnie z należytą starannością. Uśmiechy i zachwyty członków rodziny na pewno nam to wynagrodzą. Życzymy miłego gotowania!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    30 min
    Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut, odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Osącz, zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Rodzynki sparz i osącz, rozpuść miód.
  • Krok 4

    1 min
    Mak wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami.
  • Krok 5

    1 min
    Do maku dodaj Cukier wanilinowy i miód. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • Krok 6

    1 min
    Teraz czas na łazanki. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól.
  • Krok 7

    10 min
    Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i pokrój w drobne romby.
  • Krok 8

    7 min
    Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
  • Krok 9

    5 min
    Łazanki dobrze odsącz i wymieszaj z masą makową.
Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 1 z 9

Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut, odstaw do ostygnięcia.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 2 z 9

Osącz, zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 3 z 9

Rodzynki sparz i osącz, rozpuść miód.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 4 z 9

Mak wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 5 z 9

Do maku dodaj Cukier wanilinowy i miód. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 6 z 9

Teraz czas na łazanki. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 7 z 9

Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i pokrój w drobne romby.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 8 z 9

Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Łazanki z makiem i bakaliami

Krok 9 z 9

Łazanki dobrze odsącz i wymieszaj z masą makową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Monika

Super wspomnienie dzieciństwa, ale mąż nie lubi🤫

Winiary
Expert

Na szczęście jest jeszcze mnóstwo innych przepisów świątecznych, które zdecydowanie da się lubić :) Polecamy inne nasze desery i ciasta! :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Makaron
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kutia wigilijna - jak zrobić?

    Kutia wigilijna - jak zrobić?

    1 godz 10 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą i grzybami

    Łazanki z kapustą i grzybami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Łamańce z makiem

    Łamańce z makiem

    2 godz 5 min Łatwy
  • Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

    Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu