Łazanki z makiem i bakaliami
1 godz 10 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.13 g
Węglowodany
32.24 g
Tłuszcze
9.29 g
Wartość energetyczna
226.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
30 min
Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut, odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
10 min
Osącz, zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
Krok 3
5 min
Rodzynki sparz i osącz, rozpuść miód.
Krok 4
1 min
Mak wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami.
Krok 5
1 min
Do maku dodaj Cukier wanilinowy i miód. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 6
1 min
Teraz czas na łazanki. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól.
Krok 7
10 min
Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i pokrój w drobne romby.
Krok 8
7 min
Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Krok 9
5 min
Łazanki dobrze odsącz i wymieszaj z masą makową.
Łazanki z makiem i bakaliami to w wielu domach obowiązkowe danie wigilijne. Makową masę z miodem i bakaliami można lekko przesmażyć w garnku, dodając nieco masła i łyżkę wody, ale nie za dużo, bo powinna pozostać lekko krucha. Porcje łazanek przyrządzamy tuż przed podaniem, gotową masę makowo-bakaliową przechowujemy osobno w lodówce. Łazanek możemy zrobić więcej - wystarczy potem wysuszyć je na stolnicy, a następnie przechowywać w szafce w płóciennym woreczku lub papierowej torbie.
Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania>>
Komentarze 1