Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karminadle śląskie
Dodaj do CookBook

Karminadle śląskie

(0)
30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone z szynki wieprzowej
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
1 
Cebula
1 
Bułka tarta, sucha, tarta, przyprawiona
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  szklanka
Bułka tarta
trochę
Olej słonecznikowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.2 g
Wartość energetyczna
502.3 kcal
Tłuszcze
15 g
Białko
37.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kotlet mielony - ulubiony przepis!

Mielone mięso można przygotować na wiele różnych sposobów. Stanowi główny składnik spaghetti bolognese, amerykańskich burgerów, a także wielu dań kuchni meksykańskiej. Kulinarnych inspiracji nie trzeba jednak szukać aż tak daleko. Istnieje przecież typowo polskie danie - kotlety mielone. Dziś zajmiemy się śląską wersją tej potrawy - poznaj przepis na karminadle. To proste, sycące danie, które sprawdzi się zawsze, gdy chcesz przygotować coś na szybko.

Karminadle - co to jest?

Pod tym pojęciem kryje się kotlet mielony przygotowywany według receptury rozpowszechnionej na Górnym Śląsku. Tradycyjne karminadle były niegdyś szczególnie popularne wśród społeczności wiejskiej. To właśnie tam łatwo było o mięso i zwierzęcy tłuszcz. Przygotowywanie kotletów często poprzedzało uroczyste świniobicie, które było ważnym wydarzeniem w życiu lokalnej społeczności.

Śląskie karminadle zostały opisane przez etnografów badających regionalne tradycje. Kiedyś były daniem odświętnym, później stały się regularnie spożywanym posiłkiem. Należą do potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych stworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa.

Jak podawać karminadle śląskie?

Kotlety mielone są typowym daniem obiadowym, podawanym najczęściej z ziemniakami i surówką. Znacznie rzadziej podaje się je w inny sposób, czyli pokrojone na cieńsze paski, na bułce lub chlebie. Niezależnie od sposobu serwowania to potrawa, która jest treściwa, kaloryczna i dodaje dużo energii. Idealnie sprawdza się w sytuacji, gdy potrzeba sił do ciężkiej pracy.

Tradycyjnie karminadle śląskie smaży się na smalcu. Ten rodzaj tłuszczu rozgrzewa się do wyższej temperatury, dzięki czemu łatwiej o zarumienioną, chrupiącą skórkę. Z drugiej strony, zamiana smalcu na olej roślinny (na przykład rzepakowy) to opcja korzystniejsza dla zdrowia.

Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po zdjęciu kotletów z patelni umieść je na papierowym ręczniku. Duża część tłuszczu wsiąknie w ręcznik, dzięki czemu danie będzie smaczniejsze.

Można również pokusić się o alternatywną wersję dania, trochę w oderwaniu od tradycji. Jeśli preferujesz dania pieczone zamiast smażonych, a lekarz lub dietetyk zalecił unikanie nadmiaru tłuszczu, zamiast smażyć, możesz upiec kotlety. Wystarczy umieścić je na papierze do pieczenia i trzymać około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Karminadle śląskie - podsumowanie

Nie musisz być Ślązakiem, aby sięgać na co dzień po tę potrawę. Będzie idealnym wyborem, jeśli masz ochotę na typowo polski obiad. Nie wymaga wielu przypraw ani czasochłonnego przygotowania. Podstawowe składniki kupisz w każdym sklepie!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż na niej cebulę aż będzie miękka.
  • Krok 2

    5 min
    Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj Pomysł na kotlety mielone Winiary, usmażoną cebulę oraz czerstwą bułkę uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku i dokładnie całość wymieszaj. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Z kotletów formuj niewielkie, lekko spłaszczone, kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane kotlety panieruj w bułce tartej.
  • Krok 5

    10 min
    Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Ułóż kotlety i smaż po ok. 5 min z każdej strony.
Karminadle śląskie

Krok 1 z 5

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż na niej cebulę aż będzie miękka.

Karminadle śląskie

Krok 2 z 5

Krok 2

Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj Pomysł na kotlety mielone Winiary, usmażoną cebulę oraz czerstwą bułkę uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku i dokładnie całość wymieszaj. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem.

Karminadle śląskie

Krok 3 z 5

Krok 3 Krok 3

Z kotletów formuj niewielkie, lekko spłaszczone, kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego.

Karminadle śląskie

Krok 4 z 5

Krok 4 Krok 4

Tak przygotowane kotlety panieruj w bułce tartej.

Karminadle śląskie

Krok 5 z 5

Krok 5 Krok 5

Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Ułóż kotlety i smaż po ok. 5 min z każdej strony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Kuchnia europejska
  • Mięso wołowe
  • Na co dzień
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Smażone
  • Weekend
  • Z patelni
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu