Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Surówki – uniwersalny dodatek do obiadów 

Surówki to często podawany dodatek do obiadów. Pasują znakomicie zarówno do mięs (smażonych i pieczonych), ryb, jak i potraw mącznych (np. placków po węgiersku). Surówki przygotowuje się z różnych warzyw, o ile można je zjadać na surowo. Popularnymi składnikami są marchewki, buraki, ogórki czy kapusty (biała, czerwona, pekińska). Surówkę można oprzeć na jednym warzywie lub skomponować mieszankę. Można też wzbogacić ją o różnego rodzaju dodatki oraz sosy. Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Zobacz nasze przepisy na surówki, które pomogą ci w szybki i prosty sposób uporać się z tym problemem. 

Przepisy na surówki 

Przepisy na surówki zwykle nie są skomplikowane. Kiedy ograniczamy się do jednego warzywa, zwykle wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i doprawić. Warto jednak postawić na dodatki w różnej postaci – na przykład starte jabłko, rodzynki, żurawinę czy suszone owoce (jak morele lub śliwki). Oprócz tego do surówki przygotować możemy sos. Może to być sos na bazie jogurtu naturalnego czy oliwy z oliwek, czasem wystarczy nawet łyżka majonezu.  

Wśród naszych przepisów na surówki znajdziecie między innymi kapustę pekińską na słodko, tarte buraki z jabłkami, surówkę z włoskiej kapusty, surówkę z selera i marchwi czy surówkę z selera z jabłkami i rodzynkami. Warto wypróbować różne warianty, by wybrać swoje ulubione i stosować je zamiennie.