Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Stara zapomniana książka „Zapasy zimowe” Witolda Perkowicza wydana 60 lat temu to świetna lektura na pierwsze chłodne, sierpniowe wieczory. Bo choć za dnia jest gorąco, wieczory pachną już jesienią. Najwyższy czas zapełnić spiżarnię zapasami na zimę. Przepis na włoszczyznę soloną pochodzi właśnie z tej książki, choć został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jeśli chcecie przygotować wersję zbliżoną do oryginału, dodajcie czosnek i kapustę włoską.
Włoszczyzna solona jest gotowa do użycia od razu po przygotowaniu, więc wcale nie musi czekać do zimy. Moja z pewnością nie przetrwa – za pięknie pachnie. Niezależnie od tego jak długo zamierzacie ją przechowywać, nie ma potrzeby pasteryzacji produktu, bo sól konserwuje warzywa, wystarczy więc zamknąć słoiczki i odstawić w chłodne miejsce.
Ponieważ soli jest dużo, nie trzeba już doprawiać zupy solą, kiedy dodajemy do niej włoszczyznę soloną.
Warzywa myjemy, marchewkę, kalarepkę, seler i pietruszkę obieramy, por przecinamy wzdłuż i dokładnie płuczemy pomiędzy listkami.
Krok 2
10 min
Marchewkę, kalarepę, pietruszkę, seler i kalafiora ścieramy na tarce o małych oczkach. Por drobno siekamy, podobnie cebulę. Z gałązek natki pietruszki i selera obrywamy listki i drobno je siekamy.
Krok 3
5 min
W większej misce łączymy warzywa, dodajemy sól (10 dag na 1 kg otrzymanej włoszczyzny), mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż warzywa puszczą sok. Delikatnie je odciskamy z jego nadmiaru.
Krok 4
5 min
Przekładamy włoszczyznę do słoików, zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Włoszczyznę soloną dodajemy do wszelkiego rodzaju zup jarzynowych po łyżce lub więcej, według upodobania.
Krok 1
z
4
Warzywa myjemy, marchewkę, kalarepkę, seler i pietruszkę obieramy, por przecinamy wzdłuż i dokładnie płuczemy pomiędzy listkami.
Krok 2
z
4
Marchewkę, kalarepę, pietruszkę, seler i kalafiora ścieramy na tarce o małych oczkach. Por drobno siekamy, podobnie cebulę. Z gałązek natki pietruszki i selera obrywamy listki i drobno je siekamy.
Krok 3
z
4
W większej misce łączymy warzywa, dodajemy sól (10 dag na 1 kg otrzymanej włoszczyzny), mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż warzywa puszczą sok. Delikatnie je odciskamy z jego nadmiaru.
Krok 4
z
4
Przekładamy włoszczyznę do słoików, zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Włoszczyznę soloną dodajemy do wszelkiego rodzaju zup jarzynowych po łyżce lub więcej, według upodobania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
Jurek
Robiłem warzywko na zimę. Na 1 kg warzyw dawałem 10 dkg soli. Słoiki i pokrywki wyparzone. Trzymałem w piwnicy. Tak jak w przepisie.
Zaczęła pokazywać się pleśń.
Jurek
Komentarze 1