Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Włoszczyzna solona na zimę

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Marchewka
20  dag
Cebula
20  dag
Kalarepa
20  dag
Pietruszka
20  dag
Seler
20  dag
Różyczki kalafiora
1 
Biała i jasnozielona część pora (jeśli warzyw jest więcej, zwiększamy ilość pora)
5  gałązek
Natka pietruszki
1  gałązka
Natka selera korzeniowego
10  dag
Sól (10 dag/kg włoszczyzny)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.7 g
Węglowodany
17.66 g
Tłuszcze
0.68 g
Wartość energetyczna
81.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Stara zapomniana książka „Zapasy zimowe” Witolda Perkowicza wydana 60 lat temu to świetna lektura na pierwsze chłodne, sierpniowe wieczory. Bo choć za dnia jest gorąco, wieczory pachną już jesienią. Najwyższy czas zapełnić spiżarnię zapasami na zimę. Przepis na włoszczyznę soloną pochodzi właśnie z tej książki, choć został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jeśli chcecie przygotować wersję zbliżoną do oryginału, dodajcie czosnek i kapustę włoską.

Włoszczyzna solona jest gotowa do użycia od razu po przygotowaniu, więc wcale nie musi czekać do zimy. Moja z pewnością nie przetrwa – za pięknie pachnie. Niezależnie od tego jak długo zamierzacie ją przechowywać, nie ma potrzeby pasteryzacji produktu, bo sól konserwuje warzywa, wystarczy więc zamknąć słoiczki i odstawić w chłodne miejsce.

Ponieważ soli jest dużo, nie trzeba już doprawiać zupy solą, kiedy dodajemy do niej włoszczyznę soloną.

Z książek kucharskich, szczególnie tych starszych, czerpiemy też pomysły na pyszne zupy! Sprawdź nasze przepisy:
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu z książki „Kuchnia Wrocławia”
Krem z białych szparagów na zimno z kartki z kalendarza
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach z książki „Kuchnia Góralska”
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej z książki „Kuchnia Wrocławia”
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego z książki „Kuchnia Polska”
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami z książki „Zbiór przepisów i potraw regionalnych województwa śląskiego”
Kaszubski barszcz z grzybami z książki „Kuchnia kaszubska”
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą z książki „Tradycyjna kuchnia kaszubska”
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem z książki „Kuchnia polska” Hanny Szymanderskiej
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem) z książki „Kuchnia polska”
Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak z książki „Kuchnia Góralska”

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa myjemy, marchewkę, kalarepkę, seler i pietruszkę obieramy, por przecinamy wzdłuż i dokładnie płuczemy pomiędzy listkami.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę, kalarepę, pietruszkę, seler i kalafiora ścieramy na tarce o małych oczkach. Por drobno siekamy, podobnie cebulę. Z gałązek natki pietruszki i selera obrywamy listki i drobno je siekamy.
  • Krok 3

    5 min
    W większej misce łączymy warzywa, dodajemy sól (10 dag na 1 kg otrzymanej włoszczyzny), mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż warzywa puszczą sok. Delikatnie je odciskamy z jego nadmiaru.
  • Krok 4

    5 min
    Przekładamy włoszczyznę do słoików, zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Włoszczyznę soloną dodajemy do wszelkiego rodzaju zup jarzynowych po łyżce lub więcej, według upodobania.
Włoszczyzna solona na zimę

Krok 1 z 4

Warzywa myjemy, marchewkę, kalarepkę, seler i pietruszkę obieramy, por przecinamy wzdłuż i dokładnie płuczemy pomiędzy listkami.

Włoszczyzna solona na zimę

Krok 2 z 4

Marchewkę, kalarepę, pietruszkę, seler i kalafiora ścieramy na tarce o małych oczkach. Por drobno siekamy, podobnie cebulę. Z gałązek natki pietruszki i selera obrywamy listki i drobno je siekamy.

Włoszczyzna solona na zimę

Krok 3 z 4

W większej misce łączymy warzywa, dodajemy sól (10 dag na 1 kg otrzymanej włoszczyzny), mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż warzywa puszczą sok. Delikatnie je odciskamy z jego nadmiaru.

Włoszczyzna solona na zimę

Krok 4 z 4

Przekładamy włoszczyznę do słoików, zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Włoszczyznę soloną dodajemy do wszelkiego rodzaju zup jarzynowych po łyżce lub więcej, według upodobania.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jurek

Robiłem warzywko na zimę. Na 1 kg warzyw dawałem 10 dkg soli. Słoiki i pokrywki wyparzone. Trzymałem w piwnicy. Tak jak w przepisie. Zaczęła pokazywać się pleśń. Jurek

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem

    45 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

    30 min Łatwy
  • Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki

    25 min Łatwy
  • Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

    49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu