Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dla jednych barszcz, dla innych postna zupa grzybowa jest nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. W domach niektórych szczęśliwców pojawiają się obie te zupy. Może i w Waszym domu tak będzie? Przygotowanie zupy grzybowej z makaronem nie wymaga większej uwagi w kuchni. Trzeba tylko pamiętać o namoczeniu grzybów, a cała reszta dzieje się sama pomiędzy innymi kulinarnymi przygotowaniami do świąt. Wigilijna zupa grzybowa z makaronem czy barszcz? Ja nie muszę wybierać. Gotuję obie. Dziś prezentuję przepis na wigilijną zupę grzybową w wersji z makaronem.
Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.
Kro k2
12 min
Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.
Krok 3
5 min
Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).
Krok 4
45 min
Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 5
5 min
Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.
Krok 6
3 min
Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1
z
6
Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.
Kro k2
z
6
Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.
Krok 3
z
6
Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).
Krok 4
z
6
Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 5
z
6
Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.
Krok 6
z
6
Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0