Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

(0)
13 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Suszone grzyby (najlepiej borowików, ale mogą być podgrzybki)
1  paczka
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
200  g
Makaron typu łazanki (ok. 50 g suchego makaronu na osobę)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.07 g
Węglowodany
47.38 g
Tłuszcze
2.17 g
Wartość energetyczna
240 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla jednych barszcz, dla innych postna zupa grzybowa jest nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. W domach niektórych szczęśliwców pojawiają się obie te zupy. Może i w Waszym domu tak będzie? Przygotowanie zupy grzybowej z makaronem nie wymaga większej uwagi w kuchni. Trzeba tylko pamiętać o namoczeniu grzybów, a cała reszta dzieje się sama pomiędzy innymi kulinarnymi przygotowaniami do świąt. Wigilijna zupa grzybowa z makaronem czy barszcz? Ja nie muszę wybierać. Gotuję obie. Dziś prezentuję przepis na wigilijną zupę grzybową w wersji z makaronem.

Zobacz inne sprawdzone przepisy na zupy z makaronem, nie tylko te grzybowe:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Przygotowanie

790 min
  • Krok 1

    720 min
    Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.
  • Kro k2

    12 min
    Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.
  • Krok 3

    5 min
    Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).
  • Krok 4

    45 min
    Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  • Krok 5

    5 min
    Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 1 z 6

Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Kro k2 z 6

Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 3 z 6

Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 4 z 6

Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 5 z 6

Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 6 z 6

Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni
  • Kapustnica – słowacki kapuśniak

    Kapustnica – słowacki kapuśniak

    2 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu