Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną
Dodaj do CookBook

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

(0)
13 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Suszone grzyby (najlepiej borowików, ale mogą być podgrzybki)
1  paczka
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
200  g
Makaron typu łazanki (ok. 50 g suchego makaronu na osobę)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.4 g
Wartość energetyczna
240 kcal
Tłuszcze
2.2 g
Białko
11.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dla jednych barszcz, dla innych postna zupa grzybowa jest nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. W domach niektórych szczęśliwców pojawiają się obie te zupy. Może i w Waszym domu tak będzie? Przygotowanie zupy grzybowej z makaronem nie wymaga większej uwagi w kuchni. Trzeba tylko pamiętać o namoczeniu grzybów, a cała reszta dzieje się sama pomiędzy innymi kulinarnymi przygotowaniami do świąt. Wigilijna zupa grzybowa z makaronem czy barszcz? Ja nie muszę wybierać. Gotuję obie. Dziś prezentuję przepis na wigilijną zupę grzybową w wersji z makaronem.

Zobacz inne sprawdzone przepisy na zupy z makaronem, nie tylko te grzybowe:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Przygotowanie

790 min
  • Krok 1

    720 min
    Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.
  • Kro k2

    12 min
    Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.
  • Krok 3

    5 min
    Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).
  • Krok 4

    45 min
    Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  • Krok 5

    5 min
    Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 1 z 6

Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Kro k2 z 6

Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 3 z 6

Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 4 z 6

Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 5 z 6

Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

Krok 6 z 6

Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    1 godz 13 min Średni
  • Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    36 min Średni
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni
  • Zupa grzybowa wigilijna

    Zupa grzybowa wigilijna

    12 godz 39 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu