Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

(2)
3 godz 12 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pręga wołowa z kością
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Seler
1  kawałek
Por
4  liści
Kapusta włoska
1 
Cebula
1  łyżeczka
Suszony lubczyk
5  gałązek
Natka pietruszki
5 
Ziarenka pieprzu czarnego
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.95 g
Węglowodany
13.82 g
Tłuszcze
3.71 g
Wartość energetyczna
207.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny domowy rosół wołowy. Rosół wołowy długo się gotuje – to prawda, ale w tym jego urok. Niektórym nie przeszkadza, jak rosół wyjdzie mętny, ale odbieram to jako osobistą porażkę. Na szczęście niezwykle rzadko zdarza mi się, aby właśnie taki wyszedł. Wystarczy zaraz po zagotowaniu zmniejszyć gaz lub moc płyty tak, żeby rosół wołowy tylko od czasu do czasu pyrkał. I czekać. Cierpliwie czekać.

Rosół wołowy ma zazwyczaj ciemniejszy kolor, niż ten drobiowy. Zazwyczaj, bo jak widać po moim dzisiejszym, nie zawsze tak być musi. Czasem warto podkręcić smak i kolor rosołu opieczoną nad ogniem cebulą. Cebulę wystarczy obrać z ciemnych łusek i opalić nad ogniem. Można też wbić w nią kilka goździków. Ja musiałam się obejść bez cebuli, bo na kuchence indukcyjnej można tylko coś przypalić :) Czasem nadziewam cebulę na widelec i idę do sąsiadki naprzeciwko. Ale dzisiaj nie było jej w domu, to i cebula do rosołu nie trafiła.

Rosół wołowy świetnie rozgrzewa. Im bardziej tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Mój wyszedł dość tłusty, ale go odchudziłam, przykładając do jego powierzchni kromkę bułki wrocławskiej (weki), która wchłonęła nadmiar tłuszczyku.

Tradycyjnie podaję rosół z makaronem typu nitki, ale do rosołu polecam także domowe kołduny.

Sprawdźcie też inne nasze przepisy na rosół:

rosół z kaszą manną – rosolnik

rosół z kury

rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym

rosół rybny z dorszem i koperkiem

rosół chiński z grzybami mun

Przygotowanie

192 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso myję, zalewam 3 litrami zimnej wody, zagotowuję.
  • Krok 2

    90 min
    Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszam moc płyty, odszumowuję i gotuję pod przykryciem na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
  • Krok 3

    1 min
    Po tym czasie dodaję do rosołu obrane warzywa, suszone zioła, ziarenka pieprzu i kilka gałązek świeżej pietruszki,opaloną nad ogniem cebulę, doprawiam solą.
  • Krok 4

    90 min
    Gotuję następne 1,5 godziny, od czasu do czasu zaglądając pod pokrywkę, by sprawdzić, czy rosół nie gotuje się zbyt mocno (powinien tylko od czasu do czasu pyrkać), w razie potrzeby uzupełniam odparowaną wodę wrzątkiem.
  • Krok 5

    1 min
    Rosół podaję z makaronem (wcześniej ugotowanym i przelanym zimną wodą), mięsem wołowym i marchewką z rosołu. Koniecznie ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 1 z 5

Mięso myję, zalewam 3 litrami zimnej wody, zagotowuję.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 2 z 5

Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszam moc płyty, odszumowuję i gotuję pod przykryciem na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 3 z 5

Po tym czasie dodaję do rosołu obrane warzywa, suszone zioła, ziarenka pieprzu i kilka gałązek świeżej pietruszki,opaloną nad ogniem cebulę, doprawiam solą.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 4 z 5

Gotuję następne 1,5 godziny, od czasu do czasu zaglądając pod pokrywkę, by sprawdzić, czy rosół nie gotuje się zbyt mocno (powinien tylko od czasu do czasu pyrkać), w razie potrzeby uzupełniam odparowaną wodę wrzątkiem.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 5 z 5

Rosół podaję z makaronem (wcześniej ugotowanym i przelanym zimną wodą), mięsem wołowym i marchewką z rosołu. Koniecznie ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    5 godz 54 min Trudny
  • Rosół z kury i kaczki

    Rosół z kury i kaczki

    2 godz 31 min Trudny
  • Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    3 godz 13 min Średni
  • Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

    Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu