Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

(1)
3 godz 12 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Pręga wołowa z kością
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Seler
1  kawałek
Por
4  liści
Kapusta włoska
1 
Cebula
1  łyżeczka
Suszony lubczyk
5  gałązek
Natka pietruszki
5 
Ziarenka pieprzu czarnego
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.46 g
Węglowodany
13.65 g
Tłuszcze
18.97 g
Wartość energetyczna
307.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

192 min
Krok 1
10 min
Mięso myję, zalewam 3 litrami zimnej wody, zagotowuję.
Krok 2
90 min
Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszam moc płyty, odszumowuję i gotuję pod przykryciem na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
Krok 3
1 min
Po tym czasie dodaję do rosołu obrane warzywa, suszone zioła, ziarenka pieprzu i kilka gałązek świeżej pietruszki,opaloną nad ogniem cebulę, doprawiam solą.
Krok 4
90 min
Gotuję następne 1,5 godziny, od czasu do czasu zaglądając pod pokrywkę, by sprawdzić, czy rosół nie gotuje się zbyt mocno (powinien tylko od czasu do czasu pyrkać), w razie potrzeby uzupełniam odparowaną wodę wrzątkiem.
Krok 5
1 min
Rosół podaję z makaronem (wcześniej ugotowanym i przelanym zimną wodą), mięsem wołowym i marchewką z rosołu. Koniecznie ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 1 z 5

Mięso myję, zalewam 3 litrami zimnej wody, zagotowuję.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 2 z 5

Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszam moc płyty, odszumowuję i gotuję pod przykryciem na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 3 z 5

Po tym czasie dodaję do rosołu obrane warzywa, suszone zioła, ziarenka pieprzu i kilka gałązek świeżej pietruszki,opaloną nad ogniem cebulę, doprawiam solą.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 4 z 5

Gotuję następne 1,5 godziny, od czasu do czasu zaglądając pod pokrywkę, by sprawdzić, czy rosół nie gotuje się zbyt mocno (powinien tylko od czasu do czasu pyrkać), w razie potrzeby uzupełniam odparowaną wodę wrzątkiem.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 5 z 5

Rosół podaję z makaronem (wcześniej ugotowanym i przelanym zimną wodą), mięsem wołowym i marchewką z rosołu. Koniecznie ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Pyszny domowy rosół wołowy. Rosół wołowy długo się gotuje – to prawda, ale w tym jego urok. Niektórym nie przeszkadza, jak rosół wyjdzie mętny, ale odbieram to jako osobistą porażkę. Na szczęście niezwykle rzadko zdarza mi się, aby właśnie taki wyszedł. Wystarczy zaraz po zagotowaniu zmniejszyć gaz lub moc płyty tak, żeby rosół wołowy tylko od czasu do czasu pyrkał. I czekać. Cierpliwie czekać.

Rosół wołowy ma zazwyczaj ciemniejszy kolor, niż ten drobiowy. Zazwyczaj, bo jak widać po moim dzisiejszym, nie zawsze tak być musi. Czasem warto podkręcić smak i kolor rosołu opieczoną nad ogniem cebulą. Cebulę wystarczy obrać z ciemnych łusek i opalić nad ogniem. Można też wbić w nią kilka goździków. Ja musiałam się obejść bez cebuli, bo na kuchence indukcyjnej można tylko coś przypalić :) Czasem nadziewam cebulę na widelec i idę do sąsiadki naprzeciwko. Ale dzisiaj nie było jej w domu, to i cebula do rosołu nie trafiła.

Rosół wołowy świetnie rozgrzewa. Im bardziej tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Mój wyszedł dość tłusty, ale go odchudziłam, przykładając do jego powierzchni kromkę bułki wrocławskiej (weki), która wchłonęła nadmiar tłuszczyku.

Tradycyjnie podaję rosół z makaronem typu nitki, ale do rosołu polecam także domowe kołduny.

Sprawdźcie też inne nasze przepisy na rosół:

rosół z kaszą manną – rosolnik

rosół z kury

rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym

rosół rybny z dorszem i koperkiem

rosół chiński z grzybami mun

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 06/24/2021 - 18:22 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha