Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Dodaj do CookBook

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

(5)
3 godz 12 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pręga wołowa z kością
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Seler
1  kawałek
Por
4  liści
Kapusta włoska
1 
Cebula
1  łyżeczka
Suszony lubczyk
5  gałązek
Natka pietruszki
5 
Ziarenka pieprzu czarnego
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.8 g
Wartość energetyczna
207.2 kcal
Tłuszcze
3.7 g
Białko
31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny domowy rosół wołowy. Rosół wołowy długo się gotuje – to prawda, ale w tym jego urok. Niektórym nie przeszkadza, jak rosół wyjdzie mętny, ale odbieram to jako osobistą porażkę. Na szczęście niezwykle rzadko zdarza mi się, aby właśnie taki wyszedł. Wystarczy zaraz po zagotowaniu zmniejszyć gaz lub moc płyty tak, żeby rosół wołowy tylko od czasu do czasu pyrkał. I czekać. Cierpliwie czekać.

Rosół wołowy ma zazwyczaj ciemniejszy kolor, niż ten drobiowy. Zazwyczaj, bo jak widać po moim dzisiejszym, nie zawsze tak być musi. Czasem warto podkręcić smak i kolor rosołu opieczoną nad ogniem cebulą. Cebulę wystarczy obrać z ciemnych łusek i opalić nad ogniem. Można też wbić w nią kilka goździków. Ja musiałam się obejść bez cebuli, bo na kuchence indukcyjnej można tylko coś przypalić :) Czasem nadziewam cebulę na widelec i idę do sąsiadki naprzeciwko. Ale dzisiaj nie było jej w domu, to i cebula do rosołu nie trafiła.

Rosół wołowy świetnie rozgrzewa. Im bardziej tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Mój wyszedł dość tłusty, ale go odchudziłam, przykładając do jego powierzchni kromkę bułki wrocławskiej (weki), która wchłonęła nadmiar tłuszczyku.

Tradycyjnie podaję rosół z makaronem typu nitki, ale do rosołu polecam także domowe kołduny.

Sprawdźcie też inne nasze przepisy na rosół:

rosół z kaszą manną – rosolnik

rosół z kury

rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym

rosół rybny z dorszem i koperkiem

rosół chiński z grzybami mun

Przygotowanie

192 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso myję, zalewam 3 litrami zimnej wody, zagotowuję.
  • Krok 2

    90 min
    Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszam moc płyty, odszumowuję i gotuję pod przykryciem na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
  • Krok 3

    1 min
    Po tym czasie dodaję do rosołu obrane warzywa, suszone zioła, ziarenka pieprzu i kilka gałązek świeżej pietruszki,opaloną nad ogniem cebulę, doprawiam solą.
  • Krok 4

    90 min
    Gotuję następne 1,5 godziny, od czasu do czasu zaglądając pod pokrywkę, by sprawdzić, czy rosół nie gotuje się zbyt mocno (powinien tylko od czasu do czasu pyrkać), w razie potrzeby uzupełniam odparowaną wodę wrzątkiem.
  • Krok 5

    1 min
    Rosół podaję z makaronem (wcześniej ugotowanym i przelanym zimną wodą), mięsem wołowym i marchewką z rosołu. Koniecznie ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 1 z 5

Mięso myję, zalewam 3 litrami zimnej wody, zagotowuję.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 2 z 5

Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszam moc płyty, odszumowuję i gotuję pod przykryciem na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 3 z 5

Po tym czasie dodaję do rosołu obrane warzywa, suszone zioła, ziarenka pieprzu i kilka gałązek świeżej pietruszki,opaloną nad ogniem cebulę, doprawiam solą.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 4 z 5

Gotuję następne 1,5 godziny, od czasu do czasu zaglądając pod pokrywkę, by sprawdzić, czy rosół nie gotuje się zbyt mocno (powinien tylko od czasu do czasu pyrkać), w razie potrzeby uzupełniam odparowaną wodę wrzątkiem.

Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

Krok 5 z 5

Rosół podaję z makaronem (wcześniej ugotowanym i przelanym zimną wodą), mięsem wołowym i marchewką z rosołu. Koniecznie ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
22
22
00
00
00

Opinie

5

Jazon

Każdy makaron przelewa się zimną wodą, bo proces parzenia wtedy się zatrzymuje
Anonim (niezweryfikowany) 11/24/2023-12:58 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Kizo

Od kiedy makaron się przelewa zimną wodą bravo 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Anonim (niezweryfikowany) 08/02/2023-09:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/08/2023-03:21 CEST
Kizo, przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. W przypadku rosołu można to zrobić, ale oczywiście nie trzeba. Inaczej w przypadku sosów – wtedy lepiej nie wypłukiwać skrobi. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos tatarski przepis tradycyjny

    Sos tatarski przepis tradycyjny

    3 godz 22 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tradycyjny wigilijny karp smażony

    Tradycyjny wigilijny karp smażony

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu