Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
33min
Łatwy
1
Cebula
1
Marchewka
2
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
mały kawałek
Surowa swojska szynka
5
Suszone grzyby
2
opakowań
4
Jajka
5
plastrów
Szynka wędzona
2
łyżek
Chrzan
1
Liść laurowy
1
Ziele angielskie
1
szczypta
Czosnek niedźwiedzi
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
17.49 g
Węglowodany
8.38 g
Tłuszcze
10.86 g
Wartość energetyczna
255.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
20 min
Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.
Krok 2
10 min
Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.
Krok 3
2 min
Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.
Krok 5
3 min
Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.
Tradycyjny żurek z szynką i jajkiem, czyli świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Ten dzisiejszy jest przyrządzony na wywarze ze swojskiej szynki i z dodatkiem Żurku WINIARY, dzięki któremu można z naturalnych składników uzyskać ten dobrze znany, żurkowy smak, bez wcześniejszego nastawiania zakwasu. Taki żurek, doprawiony chrzanem oraz czosnkiem niedźwiedzim i grzybami, zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.
Komentarze 0