Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

(0)
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  mały kawałek
Surowa swojska szynka
5 
Suszone grzyby
4 
Jajka
5  plastrów
Szynka wędzona
2  łyżek
Chrzan
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Czosnek niedźwiedzi
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.49 g
Węglowodany
8.38 g
Tłuszcze
10.86 g
Wartość energetyczna
255.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
20 min
Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.
Krok 2
10 min
Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.
Krok 3
2 min
Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.
Krok 5
3 min
Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 1 z 5

Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 2 z 5

Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 3 z 5

Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 4 z 5

Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 5 z 5

Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.

Tradycyjny żurek z szynką i jajkiem, czyli świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Ten dzisiejszy jest przyrządzony na wywarze ze swojskiej szynki i z dodatkiem Żurku WINIARY, dzięki któremu można z naturalnych składników uzyskać ten dobrze znany, żurkowy smak, bez wcześniejszego nastawiania zakwasu. Taki żurek, doprawiony chrzanem oraz czosnkiem niedźwiedzim i grzybami, zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika