Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

(0)
33min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
1 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  mały kawałek
Surowa swojska szynka
5 
Suszone grzyby
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
4 
Jajka
5  plastrów
Szynka wędzona
2  łyżek
Chrzan
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Czosnek niedźwiedzi
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.49 g
Węglowodany
8.38 g
Tłuszcze
10.86 g
Wartość energetyczna
255.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny żurek z szynką i jajkiem, czyli świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Ten dzisiejszy jest przyrządzony na wywarze ze swojskiej szynki i z dodatkiem Żurku WINIARY, dzięki któremu można z naturalnych składników uzyskać ten dobrze znany, żurkowy smak, bez wcześniejszego nastawiania zakwasu. Taki żurek, doprawiony chrzanem oraz czosnkiem niedźwiedzim i grzybami, zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.
  • Krok 2

    10 min
    Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.
  • Krok 3

    2 min
    Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 1 z 5

Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 2 z 5

Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 3 z 5

Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 4 z 5

Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 5 z 5

Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

    1 godz 1 min Średni
  • Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

    50 min
  • Żurek po śląsku

    1 godz 50 min Średni
  • Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

    1 godz 37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu