Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
Dodaj do CookBook

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

(0)
38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
1 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  mały kawałek
Surowa swojska szynka
5 
Suszone grzyby
2  opakowań
Żurek WINIARY
4 
Jajka
5  plastrów
Szynka wędzona
2  łyżek
Chrzan
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Czosnek niedźwiedzi
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.4 g
Wartość energetyczna
262 kcal
Tłuszcze
10.9 g
Białko
17.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjny żurek z szynką i jajkiem, czyli świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Ten dzisiejszy jest przyrządzony na wywarze ze swojskiej szynki i z dodatkiem Żurku WINIARY, dzięki któremu można z naturalnych składników uzyskać ten dobrze znany, żurkowy smak, bez wcześniejszego nastawiania zakwasu. Taki żurek, doprawiony chrzanem oraz czosnkiem niedźwiedzim i grzybami, zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.
  • Krok 2

    10 min
    Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.
  • Krok 3

    2 min
    Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 1 z 5

Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 2 z 5

Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 3 z 5

Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 4 z 5

Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Krok 5 z 5

Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy
  • Mazurek z płatków owsianych

    Mazurek z płatków owsianych

    2 godz 15 min Łatwy
  • Mazurek bakaliowy

    Mazurek bakaliowy

    3 godz 45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu