Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjny żurek z szynką i jajkiem, czyli świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Ten dzisiejszy jest przyrządzony na wywarze ze swojskiej szynki i z dodatkiem Żurku WINIARY, dzięki któremu można z naturalnych składników uzyskać ten dobrze znany, żurkowy smak, bez wcześniejszego nastawiania zakwasu. Taki żurek, doprawiony chrzanem oraz czosnkiem niedźwiedzim i grzybami, zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.
Przygotowanie
38 min
Krok 1
20 min
Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.
Krok 2
10 min
Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.
Krok 3
2 min
Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.
Krok 5
3 min
Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.
Krok 1
z
5
Cebulę, marchewkę, pietruszki i selera obrać i wraz z kawałkiem szynki umieścić w dużym garnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem – aż szynka się ugotuje.
Krok 2
z
5
Gotowy wywar przecedzić. W 500 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 opakowania Żurku Winiary. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać chrzan.
Krok 3
z
5
Żurek doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
Krok 4
z
5
Ugotowaną szynkę pokroić w plastry i dodać do gotowej zupy.
Krok 5
z
5
Podawać z ugotowanym na półtwardo jajkiem i plastrami wędzonej szynki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0