Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyka na polskich stołach w upalne dni słonecznego lata. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką zaskakuje swoją prostotą, a jednocześnie idealnym połączeniem wielu kojarzonych z latem aromatycznych warzyw.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką przygotowywany jest z surowych warzyw, dzięki czemu jego wykonanie zajmuje tylko chwilę. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, bo chłodnik smakuje najlepiej po kilkugodzinnym chłodzeniu, podczas którego wszystkie smaki i aromaty idealnie się łączą i uzupełniają.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje chłodnika.
Przygotowanie
196 min
Krok 1
2 min
Kefir łączymy ze śmietaną.
Krok 2
4 min
Ogórki myjemy. Kawałek jednego pozostawiamy do dekoracji, resztę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
3 min
Rzodkiewki myjemy, dwie-trzy pozostawiamy do dekoracji, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
4 min
Starte na tarce ogórki i rzodkiewki dodajemy do kefiru, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane koperek i szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
180 min
Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla połączenia smaków.
Krok 6
3 min
Chłodnik dekorujemy plasterkami rzodkiewki i ogórka. Możemy podać go z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.
Krok 1
z
6
Kefir łączymy ze śmietaną.
Krok 2
z
6
Ogórki myjemy. Kawałek jednego pozostawiamy do dekoracji, resztę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
z
6
Rzodkiewki myjemy, dwie-trzy pozostawiamy do dekoracji, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
z
6
Starte na tarce ogórki i rzodkiewki dodajemy do kefiru, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane koperek i szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
z
6
Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla połączenia smaków.
Krok 6
z
6
Chłodnik dekorujemy plasterkami rzodkiewki i ogórka. Możemy podać go z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0