Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

(0)
3 godz 16 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Duże opakowanie kefiru
0.25  szklanka
Śmietana 12%
4 
Ogórek
1  pęczek
Rzodkiewka
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Szczypiorek
1  ząbek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.66 g
Węglowodany
27.07 g
Tłuszcze
4.76 g
Wartość energetyczna
174.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

196 min
Krok 1
2 min
Kefir łączymy ze śmietaną.
Krok 2
4 min
Ogórki myjemy. Kawałek jednego pozostawiamy do dekoracji, resztę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
3 min
Rzodkiewki myjemy, dwie-trzy pozostawiamy do dekoracji, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
4 min
Starte na tarce ogórki i rzodkiewki dodajemy do kefiru, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane koperek i szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
180 min
Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla połączenia smaków.
Krok 6
3 min
Chłodnik dekorujemy plasterkami rzodkiewki i ogórka. Możemy podać go z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.
Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Krok 1 z 6

Kefir łączymy ze śmietaną.

Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Krok 2 z 6

Ogórki myjemy. Kawałek jednego pozostawiamy do dekoracji, resztę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Krok 3 z 6

Rzodkiewki myjemy, dwie-trzy pozostawiamy do dekoracji, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Krok 4 z 6

Starte na tarce ogórki i rzodkiewki dodajemy do kefiru, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane koperek i szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Krok 5 z 6

Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla połączenia smaków.

Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Krok 6 z 6

Chłodnik dekorujemy plasterkami rzodkiewki i ogórka. Możemy podać go z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.

Klasyka na polskich stołach w upalne dni słonecznego lata. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką zaskakuje swoją prostotą, a jednocześnie idealnym połączeniem wielu kojarzonych z latem aromatycznych warzyw.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką przygotowywany jest z surowych warzyw, dzięki czemu jego wykonanie zajmuje tylko chwilę. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, bo chłodnik smakuje najlepiej po kilkugodzinnym chłodzeniu, podczas którego wszystkie smaki i aromaty idealnie się łączą i uzupełniają.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje chłodnika.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha