Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami
Dodaj do CookBook

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

(0)
3 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Kiszona kapusta (może być z marchewką)
4 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Nieduża cebula
4 
Suszone borowiki
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
150  g
Kiełbasa myśliwska
20  dag
Żeberka surowe
2  łyżek
Olej
5 
Owoce jałowca
5 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszony majeranek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29 g
Wartość energetyczna
361.1 kcal
Tłuszcze
17.3 g
Białko
29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami jest bardzo aromatyczny właśnie dzięki tym dwóm dodatkom. Gęsty i sycący, jak nakazuje tradycja. Z dodatkiem domowej kiełbasy. Jednym słowem – na bogato!

W zależności od naszych preferencji smakowych możemy kapuśniak przyrządzić w wersji mocno kwaśnej, by przypominał góralską kwaśnicę, lub też przed duszeniem kapusty przepłukać ją na sicie, aby zupa była łagodniejsza. Jeśli lubimy, kiedy kapusta jest bardzo miękka, duśmy ją długo. A gdy ma pozostać przyjemnie twarda, czas duszenia można skrócić do 20 minut. Smacznego.

W tradycyjnym kapuśniaku aż roi się od aromatycznych przypraw. Jeśli chcesz o nich wiedzieć więcej i poznać ciekawe sposoby na ich wykorzystanie, sprawdź nasze wpisy:

  • Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?

  • Domowy susz warzywny

  • 5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup

  • Przepis na domowe pesto

  • Słów kilka o włoszczyźnie – zastosowanie, suszenie, mrożenie

  • Domowy olej czosnkowy z ziołami

  • Pistou – zielony dodatek do zupy na bazie pietruszki

  • Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?

Przygotowanie

211 min
  • Krok 1

    60 min
    Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • Krok 2

    60 min
    Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.
  • Kwas 3

    10 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.
  • Krok 4

    10 min
    Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.
  • Krok 5

    40 min
    Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.
  • Krok 6

    20 min
    Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 1 z 8

Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 2 z 8

Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Kwas 3 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 4 z 8

Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 5 z 8

Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 6 z 8

Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 7 z 8

Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 8 z 8

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos tatarski przepis tradycyjny

    Sos tatarski przepis tradycyjny

    3 godz 22 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tradycyjny wigilijny karp smażony

    Tradycyjny wigilijny karp smażony

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu