
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W zależności od naszych preferencji smakowych możemy kapuśniak przyrządzić w wersji mocno kwaśnej, by przypominał góralską kwaśnicę, lub też przed duszeniem kapusty przepłukać ją na sicie, aby zupa była łagodniejsza. Jeśli lubimy, kiedy kapusta jest bardzo miękka, duśmy ją długo. A gdy ma pozostać przyjemnie twarda, czas duszenia można skrócić do 20 minut. Smacznego.
W tradycyjnym kapuśniaku aż roi się od aromatycznych przypraw. Jeśli chcesz o nich wiedzieć więcej i poznać ciekawe sposoby na ich wykorzystanie, sprawdź nasze wpisy:
- Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
- Domowy susz warzywny
- 5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
- Przepis na domowe pesto
- Słów kilka o włoszczyźnie – zastosowanie, suszenie, mrożenie
- Domowy olej czosnkowy z ziołami
- Pistou – zielony dodatek do zupy na bazie pietruszki
- Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Przygotowanie
Krok 1
60 minKrok 2
60 minKwas 3
10 minKrok 4
10 minKrok 5
40 minKrok 6
20 minKrok 7
10 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Krok 2 z 8
Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.

Kwas 3 z 8
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.

Krok 4 z 8
Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.

Krok 5 z 8
Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.

Krok 6 z 8
Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.

Krok 7 z 8
Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.

Krok 8 z 8
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0