Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

(0)
3 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Kiszona kapusta (może być z marchewką)
4 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Nieduża cebula
4 
Suszone borowiki
1  kostka
Bulion na żeberkach WINIARY
150  g
Kiełbasa myśliwska
20  dag
Żeberka surowe
2  łyżek
Olej
5 
Owoce jałowca
5 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszony majeranek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.02 g
Węglowodany
28.99 g
Tłuszcze
17.27 g
Wartość energetyczna
361.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami jest bardzo aromatyczny właśnie dzięki tym dwóm dodatkom. Gęsty i sycący, jak nakazuje tradycja. Z dodatkiem domowej kiełbasy. Jednym słowem – na bogato!

W zależności od naszych preferencji smakowych możemy kapuśniak przyrządzić w wersji mocno kwaśnej, by przypominał góralską kwaśnicę, lub też przed duszeniem kapusty przepłukać ją na sicie, aby zupa była łagodniejsza. Jeśli lubimy, kiedy kapusta jest bardzo miękka, duśmy ją długo. A gdy ma pozostać przyjemnie twarda, czas duszenia można skrócić do 20 minut. Smacznego.

W tradycyjnym kapuśniaku aż roi się od aromatycznych przypraw. Jeśli chcesz o nich wiedzieć więcej i poznać ciekawe sposoby na ich wykorzystanie, sprawdź nasze wpisy:

  • Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
  • Domowy susz warzywny
  • 5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
  • Przepis na domowe pesto
  • Słów kilka o włoszczyźnie – zastosowanie, suszenie, mrożenie
  • Domowy olej czosnkowy z ziołami
  • Pistou – zielony dodatek do zupy na bazie pietruszki
  • Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?

Przygotowanie

211 min
  • Krok 1

    60 min
    Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • Krok 2

    60 min
    Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.
  • Kwas 3

    10 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.
  • Krok 4

    10 min
    Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.
  • Krok 5

    40 min
    Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.
  • Krok 6

    20 min
    Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 1 z 8

Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 2 z 8

Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Kwas 3 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 4 z 8

Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 5 z 8

Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 6 z 8

Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 7 z 8

Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Krok 8 z 8

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu