Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy susz warzywny

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Marchewka
4 
Pietruszka
1 
Pasternak
2 
Por (biała część)
1 
Cebula
1 
Papryczka chili
3  łyżek
Natka pietruszki suszona
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Czosnek sproszkowany
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.04 g
Węglowodany
22.11 g
Tłuszcze
0.5 g
Wartość energetyczna
93.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
8 min
Piekarnik rozgrzać to temperatury 80 stopni.
Krok 2
10 min
Warzywa umyć i obrać.
Krok 3
5 min
Marchewki, pietruszki, pasternak i pora pokroić w cieniutkie plasterki. Z kolei cebulę w cienkie krążki, a papryczkę chilli w wąski paseczki.
Krok 3
5 min
Tak przygotowane warzywa ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Krok 5
40 min
Suszyć aż warzywa będą chrupkie, suche i łamliwe, co jakiś czas mieszając.
Krok 6
10 min
Wysuszone warzywa przełożyć do misy blendera, rozdrobnić. Na koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 7
3 min
Gotowy susz przechowywać szczelnie zamknięty, w suchym i ciemnym miejscu.
Domowy susz warzywny

Krok 1 z 7

Piekarnik rozgrzać to temperatury 80 stopni.

Domowy susz warzywny

Krok 2 z 7

Warzywa umyć i obrać.

Domowy susz warzywny

Krok 3 z 7

Marchewki, pietruszki, pasternak i pora pokroić w cieniutkie plasterki. Z kolei cebulę w cienkie krążki, a papryczkę chilli w wąski paseczki.

Domowy susz warzywny

Krok 3 z 7

Tak przygotowane warzywa ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

Domowy susz warzywny

Krok 5 z 7

Suszyć aż warzywa będą chrupkie, suche i łamliwe, co jakiś czas mieszając.

Domowy susz warzywny

Krok 6 z 7

Wysuszone warzywa przełożyć do misy blendera, rozdrobnić. Na koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

Domowy susz warzywny

Krok 7 z 7

Gotowy susz przechowywać szczelnie zamknięty, w suchym i ciemnym miejscu.

Domowy susz warzywny to zdrowa alternatywa dla propozycji dostępnych w sklepach. Jego przygotowanie nie wymaga długich godzin pracy, jedynie odrobiny czasu, którego potrzeba do całkowitego wysuszenia warzyw. Susz można doprawić według własnych preferencji smakowych. Poniżej przepis na wersję klasyczną. Posiadając zapas aromatycznego miksu własnej roboty, gotowanie zup staje się jeszcze prostsze i szybsze niż dotychczas! Wystarczy dodać kilka garści, a w garnku znajdzie się w kilka sekund cały bukiet warzyw. Już niebawem na blogu pierwsze przepisy z wykorzystaniem domowej mieszanki warzyw.

Szukasz więcej pomysłów na suszenie warzyw i innych smakołyków? Zobacz też:
Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?
Jak suszyć grzyby?
Domowe suszone pomidory
Jak suszyć pestki dyni?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha