Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy susz warzywny to zdrowa alternatywa dla propozycji dostępnych w sklepach. Jego przygotowanie nie wymaga długich godzin pracy, jedynie odrobiny czasu, którego potrzeba do całkowitego wysuszenia warzyw. Susz można doprawić według własnych preferencji smakowych. Poniżej przepis na wersję klasyczną. Posiadając zapas aromatycznego miksu własnej roboty, gotowanie zup staje się jeszcze prostsze i szybsze niż dotychczas! Wystarczy dodać kilka garści, a w garnku znajdzie się w kilka sekund cały bukiet warzyw. Już niebawem na blogu pierwsze przepisy z wykorzystaniem domowej mieszanki warzyw.
Marchewki, pietruszki, pasternak i pora pokroić w cieniutkie plasterki. Z kolei cebulę w cienkie krążki, a papryczkę chilli w wąski paseczki.
Krok 3
5 min
Tak przygotowane warzywa ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Krok 5
40 min
Suszyć aż warzywa będą chrupkie, suche i łamliwe, co jakiś czas mieszając.
Krok 6
10 min
Wysuszone warzywa przełożyć do misy blendera, rozdrobnić. Na koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 7
3 min
Gotowy susz przechowywać szczelnie zamknięty, w suchym i ciemnym miejscu.
Krok 1
z
7
Piekarnik rozgrzać to temperatury 80 stopni.
Krok 2
z
7
Warzywa umyć i obrać.
Krok 3
z
7
Marchewki, pietruszki, pasternak i pora pokroić w cieniutkie plasterki. Z kolei cebulę w cienkie krążki, a papryczkę chilli w wąski paseczki.
Krok 3
z
7
Tak przygotowane warzywa ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Krok 5
z
7
Suszyć aż warzywa będą chrupkie, suche i łamliwe, co jakiś czas mieszając.
Krok 6
z
7
Wysuszone warzywa przełożyć do misy blendera, rozdrobnić. Na koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 7
z
7
Gotowy susz przechowywać szczelnie zamknięty, w suchym i ciemnym miejscu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0