Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe suszone pomidory
Dodaj do CookBook

Domowe suszone pomidory

(0)
11 godz 15 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Pomidor lima
0.5  l
Olej winogronowy
1  kawałek
Papryczka chili
1  gałązka
Rozmaryn
2  ząbków
Czosnek
trochę
Bazylia suszona
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.5 g
Wartość energetyczna
301.7 kcal
Tłuszcze
31.6 g
Białko
1.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam suszone pomidory w oleju, bo są pyszne nie tylko w sałatce, ale też jako dadatek lub nawet główny składnik zup. Zazwyczaj suszone pomidory kupuję w słoiczku i gotowe. Ale przygotowanie słoiczka suszonych pomidorów w domu ma w sobie to coś. Suszenie pomidorów jest proste, wymaga jedynie (przy obecnej aurze) wielogodzinnej pracy piekarnika.

Do suszenia nadaje się pomidor mięsisty, o niskiej (jak na pomidora) zawartości wody. Doskonałe będą San Marzano, ja akurat kupiłam Limę (doskonałą także na przeciery). Kupiłam 2 kg, które przerobiłam na 4 malusie słoiczki, bo tyle mieści mi się na dwóch moich blaszkach, które lądują w moim dwukomorowym piekarniku. Suszenie takiej jednej porcji trwa około 10 godzin, bo pomidory suszą się powoli, w temperaturze około 70 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Pomidorów nie wysuszamy na wiór. Mają być wysuszone, ale nie skamieniałe, powinny pozostać lekko miękkie (całkowicie możemy wysuszyć pomidory, które nie trafią do zalewy, tylko zostaną szczelnie zamknięte w słoiczku).

Można także suszyć pomidory na słońcu, ale gorące lato się skończyło i suszenie przy obecnej pogodzie byłoby po prostu niemożliwością. Ale gdyby kiedyś (już raczej w przyszłym roku…) sprzyjała pogoda, warto wyłożyć je na kratkę z piekarnika, i położyć na słońcu, podkładając pod spód arkusz folii aluminiowej, która odbije promienie słoneczne i ułatwi suszenie pomidorów od spodu.

A suszone pomidory w sezonie na kurki można wykorzystać do przygotowania przepysznej zupy z kurek.

Przygotowanie

675 min
  • Krok 1

    10 min
    Pomidory myję, osuszam, kroję na połówki, usuwam nasiona, układam na blaszce do pieczenia jeden przy drugim, posypuję solą i wstawiam do piekarnika ustawionego na 70 st. C.
  • Krok 2

    600 min
    Suszę około 9-10 godzin, od czasu do czasu ustawiając temperaturę 80 st. C i uchylając drzwiczki piekarnika.
  • Krok 3

    30 min
    Pomidory są gotowe, kiedy są już mocno wysuszone, ale wciąż elastyczne. Takie pomidory odkładam na chwilę do przestygnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    W tym czasie ząbki czosnku obieram i kroję w pasterki, kawałek papryczki chili kroję w pierścienie.
  • Krok 5

    5 min
    Umyte słoiczki przelewam wrzątkiem i osuszam.
  • Krok 6

    10 min
    Do słoiczków wkładam kawałek gałązki rozmarynu, następnie partiami pomidory, które posypuję bazylią, co jakiś czas dodaję plasterek czosnku i kawałek papryczki chili (na mały 200 ml słoiczek przypada połowa ząbku czosnku i dwa kawałki papryczki chili – można dać więcej czosnku, ja jednak wolę, kiedy nie jest dominujący).
  • Krok 7

    5 min
    Pomidory zalewam zimnym olejem winogronowym, zakręcam słoiczki i wkładam do lodówki. Do jedzenia są gotowe już na drugi dzień.
  • Krok 8

    10 min
    Tak przygotowane pomidory można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Jeśli zapasy mają być na dłużej, podgrzewam olej w rondlu. Kiedy będzie bardzo gorący (ale nie wrzący), zalewam pomidory, zakręcam słoiczki i stawiam do góry wieczkiem i w tej pozycji zostawiam aż do wystygnięcia.
Domowe suszone pomidory

Krok 1 z 8

Pomidory myję, osuszam, kroję na połówki, usuwam nasiona, układam na blaszce do pieczenia jeden przy drugim, posypuję solą i wstawiam do piekarnika ustawionego na 70 st. C.

Domowe suszone pomidory

Krok 2 z 8

Suszę około 9-10 godzin, od czasu do czasu ustawiając temperaturę 80 st. C i uchylając drzwiczki piekarnika.

Domowe suszone pomidory

Krok 3 z 8

Pomidory są gotowe, kiedy są już mocno wysuszone, ale wciąż elastyczne. Takie pomidory odkładam na chwilę do przestygnięcia.

Domowe suszone pomidory

Krok 4 z 8

W tym czasie ząbki czosnku obieram i kroję w pasterki, kawałek papryczki chili kroję w pierścienie.

Domowe suszone pomidory

Krok 5 z 8

Umyte słoiczki przelewam wrzątkiem i osuszam.

Domowe suszone pomidory

Krok 6 z 8

Do słoiczków wkładam kawałek gałązki rozmarynu, następnie partiami pomidory, które posypuję bazylią, co jakiś czas dodaję plasterek czosnku i kawałek papryczki chili (na mały 200 ml słoiczek przypada połowa ząbku czosnku i dwa kawałki papryczki chili – można dać więcej czosnku, ja jednak wolę, kiedy nie jest dominujący).

Domowe suszone pomidory

Krok 7 z 8

Pomidory zalewam zimnym olejem winogronowym, zakręcam słoiczki i wkładam do lodówki. Do jedzenia są gotowe już na drugi dzień.

Domowe suszone pomidory

Krok 8 z 8

Tak przygotowane pomidory można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Jeśli zapasy mają być na dłużej, podgrzewam olej w rondlu. Kiedy będzie bardzo gorący (ale nie wrzący), zalewam pomidory, zakręcam słoiczki i stawiam do góry wieczkiem i w tej pozycji zostawiam aż do wystygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu