Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe suszone pomidory

0
11 godz 15 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Pomidor lima
0.5  l
Olej winogronowy
1  kawałek
Papryczka chili
1  gałązka
Rozmaryn
2  ząbków
trochę
Bazylia suszona
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.19 g
Węglowodany
5.47 g
Tłuszcze
31.58 g
Wartość energetyczna
301.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

675 min
Krok 1
10 min
Pomidory myję, osuszam, kroję na połówki, usuwam nasiona, układam na blaszce do pieczenia jeden przy drugim, posypuję solą i wstawiam do piekarnika ustawionego na 70 st. C.
Krok 2
600 min
Suszę około 9-10 godzin, od czasu do czasu ustawiając temperaturę 80 st. C i uchylając drzwiczki piekarnika.
Krok 3
30 min
Pomidory są gotowe, kiedy są już mocno wysuszone, ale wciąż elastyczne. Takie pomidory odkładam na chwilę do przestygnięcia.
Krok 4
5 min
W tym czasie ząbki czosnku obieram i kroję w pasterki, kawałek papryczki chili kroję w pierścienie.
Krok 5
5 min
Umyte słoiczki przelewam wrzątkiem i osuszam.
Krok 6
10 min
Do słoiczków wkładam kawałek gałązki rozmarynu, następnie partiami pomidory, które posypuję bazylią, co jakiś czas dodaję plasterek czosnku i kawałek papryczki chili (na mały 200 ml słoiczek przypada połowa ząbku czosnku i dwa kawałki papryczki chili – można dać więcej czosnku, ja jednak wolę, kiedy nie jest dominujący).
Krok 7
5 min
Pomidory zalewam zimnym olejem winogronowym, zakręcam słoiczki i wkładam do lodówki. Do jedzenia są gotowe już na drugi dzień.
Krok 8
10 min
Tak przygotowane pomidory można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Jeśli zapasy mają być na dłużej, podgrzewam olej w rondlu. Kiedy będzie bardzo gorący (ale nie wrzący), zalewam pomidory, zakręcam słoiczki i stawiam do góry wieczkiem i w tej pozycji zostawiam aż do wystygnięcia.
Domowe suszone pomidory

Krok 1 z 8

Pomidory myję, osuszam, kroję na połówki, usuwam nasiona, układam na blaszce do pieczenia jeden przy drugim, posypuję solą i wstawiam do piekarnika ustawionego na 70 st. C.

Domowe suszone pomidory

Krok 2 z 8

Suszę około 9-10 godzin, od czasu do czasu ustawiając temperaturę 80 st. C i uchylając drzwiczki piekarnika.

Domowe suszone pomidory

Krok 3 z 8

Pomidory są gotowe, kiedy są już mocno wysuszone, ale wciąż elastyczne. Takie pomidory odkładam na chwilę do przestygnięcia.

Domowe suszone pomidory

Krok 4 z 8

W tym czasie ząbki czosnku obieram i kroję w pasterki, kawałek papryczki chili kroję w pierścienie.

Domowe suszone pomidory

Krok 5 z 8

Umyte słoiczki przelewam wrzątkiem i osuszam.

Domowe suszone pomidory

Krok 6 z 8

Do słoiczków wkładam kawałek gałązki rozmarynu, następnie partiami pomidory, które posypuję bazylią, co jakiś czas dodaję plasterek czosnku i kawałek papryczki chili (na mały 200 ml słoiczek przypada połowa ząbku czosnku i dwa kawałki papryczki chili – można dać więcej czosnku, ja jednak wolę, kiedy nie jest dominujący).

Domowe suszone pomidory

Krok 7 z 8

Pomidory zalewam zimnym olejem winogronowym, zakręcam słoiczki i wkładam do lodówki. Do jedzenia są gotowe już na drugi dzień.

Domowe suszone pomidory

Krok 8 z 8

Tak przygotowane pomidory można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Jeśli zapasy mają być na dłużej, podgrzewam olej w rondlu. Kiedy będzie bardzo gorący (ale nie wrzący), zalewam pomidory, zakręcam słoiczki i stawiam do góry wieczkiem i w tej pozycji zostawiam aż do wystygnięcia.

Uwielbiam suszone pomidory w oleju, bo są pyszne nie tylko w sałatce, ale też jako dadatek lub nawet główny składnik zup. Zazwyczaj suszone pomidory kupuję w słoiczku i gotowe. Ale przygotowanie słoiczka suszonych pomidorów w domu ma w sobie to coś. Suszenie pomidorów jest proste, wymaga jedynie (przy obecnej aurze) wielogodzinnej pracy piekarnika.

Do suszenia nadaje się pomidor mięsisty, o niskiej (jak na pomidora) zawartości wody. Doskonałe będą San Marzano, ja akurat kupiłam Limę (doskonałą także na przeciery). Kupiłam 2 kg, które przerobiłam na 4 malusie słoiczki, bo tyle mieści mi się na dwóch moich blaszkach, które lądują w moim dwukomorowym piekarniku. Suszenie takiej jednej porcji trwa około 10 godzin, bo pomidory suszą się powoli, w temperaturze około 70 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Pomidorów nie wysuszamy na wiór. Mają być wysuszone, ale nie skamieniałe, powinny pozostać lekko miękkie (całkowicie możemy wysuszyć pomidory, które nie trafią do zalewy, tylko zostaną szczelnie zamknięte w słoiczku).

Można także suszyć pomidory na słońcu, ale gorące lato się skończyło i suszenie przy obecnej pogodzie byłoby po prostu niemożliwością. Ale gdyby kiedyś (już raczej w przyszłym roku…) sprzyjała pogoda, warto wyłożyć je na kratkę z piekarnika, i położyć na słońcu, podkładając pod spód arkusz folii aluminiowej, która odbije promienie słoneczne i ułatwi suszenie pomidorów od spodu.

A suszone pomidory w sezonie na kurki można wykorzystać do przygotowania przepysznej zupy z kurek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika