Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe jagodzianki

0
205 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kostka
Masło
15 dag
Drożdże
7 
Żółtko
1.5 szklanek
Cukier
0.5 l
Mleko
80 dag
Jagody

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.23 g
Białko
6.28 g
Wartość energetyczna
261.98 kcal
Tłuszcze
9.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

205 min
Krok 1
2 min
Mąkę przesiać przez sito.
Krok 2
3 min
Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.
Krok 3
15 min
Pozostawić na 15 minut.
Krok 4
5 min
Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.
Krok 5
20 min
Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.
Krok 6
120 min
Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Krok 7
10 min
Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.
Krok 8
10 min
Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.
Krok 9
5 min
Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.
Krok 10
15 min
Piec około 15 min.
Domowe jagodzianki

Krok 1 z 10

Mąkę przesiać przez sito.

Domowe jagodzianki

Krok 2 z 10

Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.

Domowe jagodzianki

Krok 3 z 10

Pozostawić na 15 minut.

Domowe jagodzianki

Krok 4 z 10

Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.

Domowe jagodzianki

Krok 5 z 10

Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.

Domowe jagodzianki

Krok 6 z 10

Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Domowe jagodzianki

Krok 7 z 10

Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.

Domowe jagodzianki

Krok 8 z 10

Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.

Domowe jagodzianki

Krok 9 z 10

Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.

Domowe jagodzianki

Krok 10 z 10

Piec około 15 min.

Najlepsze w sezonie, słodkie, świeże jagody zamknięte w puszystym drożdżowym cieście to prawdziwy rarytas. Domowe wypieki są najlepsze, dlatego przedstawiamy przepis na wyjątkowe, jedyne takie domowe jagodzianki, których smak zapamiętasz na długo! Drożdżówki z pysznym nadzieniem, możesz serwować dzieciom na podwieczorek lub włożyć do plecaka na drugie śniadanie w szkole. Każdy polubi smak wyjątkowego wypieku. Wykonaj już dzisiaj pyszne, domowe jagodzianki dla całej rodziny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika