Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe jagodzianki
Dodaj do CookBook

Domowe jagodzianki

(0)
3 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  kostka
Masło
15  dag
Drożdże
7 
Żółtko
1.5  szklanek
Cukier
0.5  l
Mleko
80  dag
Jagody
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.2 g
Wartość energetyczna
262 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Najlepsze w sezonie, słodkie, świeże jagody zamknięte w puszystym drożdżowym cieście to prawdziwy rarytas. Domowe wypieki są najlepsze, dlatego przedstawiamy przepis na przepyszne, jedyne takie jagodzianki, których smak zapamiętasz na długo! Choć aby je wykonać, musisz uzbroić się w cierpliwość, to zdecydowanie warto! Samo przygotowanie zajmie Ci ok. 1,5 godziny, a dodatkowo będziesz także musiał(a) odczekać 2 godziny aż do czasu wyrośnięcia ciasta. Jeśli jednak chociaż raz przygotujesz domowe jagodzianki z kruszonką, z pewnością zrobisz to później po raz drugi, trzeci, czwarty, piąty i kolejny. Tego smaku nie da się zapomnieć! Aby wykonać ciasto na jagodzianki, będziesz potrzebować: cukru wanilinowego WINIARY, mąki pszennej pełnoziarnistej, masła, drożdży, jajek, cukru, mleka i jagód. Dokładne proporcje zostały podane powyżej.


Przepis na jagodzianki domowe — krok po kroku

Przygotowanie przepysznych domowych jagodzianek zacznij od przesiania mąki przez sitko. Następnie do szklanki nalej ciepłe mleko (do połowy), rozprowadź w nim drożdże oraz 2 łyżeczki cukru i całość wlej do mąki. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 15 minut i zaczekaj, aż podrośnie. Kolejnym krokiem jest wbicie jaj, dodanie cukru, cukru waniliowego i rozpuszczonego masła. Całość należy wyrabiać przez ok. 20 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W tym celu od czasu do czasu dolewaj pozostałe mleko. Ciasto gotowe? Odstaw je na ok. 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy tak się stanie, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Ponownie wyrób, a następnie weź kawałek ciasta do ręki i rozciągnij go na niewielki placuszek. Na jego środek nałóż jagody i niewielką ilość cukru, po czym uformuj podłużną bułeczkę. Z tej porcji zrobisz ok. 30 jagodzianek. Ułóż je na blaszce posmarowanej masłem, a następnie posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 minut i gotowe!


Jagodzianki z kruszonką — przepyszna przekąska na każdą okazję

Drożdżowe jagodzianki z przepysznym nadzieniem to idealna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na kolację. W połączeniu z gorącą kawą, aromatyczną herbatą czy świeżym sokiem z cytrusów, podbijają kubki smakowe. Uwielbiają je dzieci i dorośli, dlatego może stać się świetnym urozmaiceniem diety. Doskonale sprawdzą się także jako szybka przekąska w dniu pełnym wrażeń lub jako niewielki poczęstunek dla gości. Jeśli zastanawiasz się, czy warto zrobić domowe jagodzianki, zaryzykuj! Gwarantujemy, że nie będziesz żałować.

Przygotowanie

205 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę przesiać przez sito.
  • Krok 2

    3 min
    Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.
  • Krok 3

    15 min
    Pozostawić na 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.
  • Krok 5

    20 min
    Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.
  • Krok 6

    120 min
    Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
  • Krok 7

    10 min
    Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.
  • Krok 8

    10 min
    Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.
  • Krok 9

    5 min
    Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.
  • Krok 10

    15 min
    Piec około 15 min.
Domowe jagodzianki

Krok 1 z 10

Mąkę przesiać przez sito.

Domowe jagodzianki

Krok 2 z 10

Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.

Domowe jagodzianki

Krok 3 z 10

Pozostawić na 15 minut.

Domowe jagodzianki

Krok 4 z 10

Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.

Domowe jagodzianki

Krok 5 z 10

Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.

Domowe jagodzianki

Krok 6 z 10

Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Domowe jagodzianki

Krok 7 z 10

Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.

Domowe jagodzianki

Krok 8 z 10

Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.

Domowe jagodzianki

Krok 9 z 10

Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.

Domowe jagodzianki

Krok 10 z 10

Piec około 15 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu