Domowe jagodzianki
3 godz 25 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.28 g
Węglowodany
41.23 g
Tłuszcze
9.46 g
Wartość energetyczna
261.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
205 min
Krok 1
2 min
Mąkę przesiać przez sito.
Krok 2
3 min
Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.
Krok 3
15 min
Pozostawić na 15 minut.
Krok 4
5 min
Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.
Krok 5
20 min
Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.
Krok 6
120 min
Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Krok 7
10 min
Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.
Krok 8
10 min
Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.
Krok 9
5 min
Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.
Krok 10
15 min
Piec około 15 min.
Najlepsze w sezonie, słodkie, świeże jagody zamknięte w puszystym drożdżowym cieście to prawdziwy rarytas. Domowe wypieki są najlepsze, dlatego przedstawiamy przepis na wyjątkowe, jedyne takie domowe jagodzianki, których smak zapamiętasz na długo! Drożdżówki z pysznym nadzieniem, możesz serwować dzieciom na podwieczorek lub włożyć do plecaka na drugie śniadanie w szkole. Każdy polubi smak wyjątkowego wypieku. Wykonaj już dzisiaj pyszne, domowe jagodzianki dla całej rodziny.
Komentarze 0