Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

(0)
3 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Gosia3120

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  kostka
Masło
15  dag
Drożdże
7 
Żółtko
1.5  szklanek
Cukier
0.5  l
Mleko
80  dag
Jagody
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.28 g
Węglowodany
41.23 g
Tłuszcze
9.46 g
Wartość energetyczna
261.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Najlepsze w sezonie, słodkie, świeże jagody zamknięte w puszystym drożdżowym cieście to prawdziwy rarytas. Domowe wypieki są najlepsze, dlatego przedstawiamy przepis na wyjątkowe, jedyne takie domowe jagodzianki, których smak zapamiętasz na długo! Drożdżówki z pysznym nadzieniem, możesz serwować dzieciom na podwieczorek lub włożyć do plecaka na drugie śniadanie w szkole. Każdy polubi smak wyjątkowego wypieku. Wykonaj już dzisiaj pyszne, domowe jagodzianki dla całej rodziny.

Przygotowanie

205 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę przesiać przez sito.
  • Krok 2

    3 min
    Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.
  • Krok 3

    15 min
    Pozostawić na 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.
  • Krok 5

    20 min
    Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.
  • Krok 6

    120 min
    Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
  • Krok 7

    10 min
    Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.
  • Krok 8

    10 min
    Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.
  • Krok 9

    5 min
    Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.
  • Krok 10

    15 min
    Piec około 15 min.
Domowe jagodzianki

Krok 1 z 10

Mąkę przesiać przez sito.

Domowe jagodzianki

Krok 2 z 10

Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.

Domowe jagodzianki

Krok 3 z 10

Pozostawić na 15 minut.

Domowe jagodzianki

Krok 4 z 10

Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.

Domowe jagodzianki

Krok 5 z 10

Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.

Domowe jagodzianki

Krok 6 z 10

Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Domowe jagodzianki

Krok 7 z 10

Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.

Domowe jagodzianki

Krok 8 z 10

Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.

Domowe jagodzianki

Krok 9 z 10

Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.

Domowe jagodzianki

Krok 10 z 10

Piec około 15 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kanapki
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Kluski na parze

    Kluski na parze

    54 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu