Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Uwielbiam kurki. Kojarzą mi się z beztroskim latem, a najbardziej ze szczęśliwymi powrotami z wakacji spędzanych nad polskim morzem. Nie byłabym sobą, gdybym z moich ulubionych grzybów nie zrobiła zupy. Oto ona – zupa z kurek z suszonymi pomidorami.
Początkowo obawiałam się, że wszelkie dodatki do zupy z kurek mogą zdominować delikatny smak grzybów. Tymczasem idealnie z nim współgrają. Zupa jest wciąż kurkowa, a jednocześnie bardzo wykwintna. Tego nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować, a będzie zachwycać do ostatniej łyżki.
Jeśli akurat nie jestem w drodze powrotnej znad morza, kurki kupuję w warzywniaku. Chociaż raz zdarzyło mi się nazbierać trochę tych grzybów w lesie, ale znawczyni grzybów ze mnie żadna. Do zupy dodałam pół łyżeczki sproszkowanych suszonych grzybów, które dostałam od mojej przyjaciółki, a ona od swojej mamy. Grzyby suszone doskonale nadają się nie tylko do wszelkich zup grzybowych, ale także do barszczu, krupniku, kapuśniaku z kiszonej kapusty.
Przygotowanie
56 min
Krok 1
10 min
Cebulę siekam, podduszam w rondlu na maśle kilka minut.
Krok 2
8 min
W tym czasie kroję por w półtalarki, kroję w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę. Seler naciowy przełamuję w dolnej części, usuwam „łyka” i kroję w kostkę.
Krok 3
1 min
Dorzucam pokrojone warzywa do rondla, po chwili dodaję umyte i oczyszczone kurki.
Krok 4
5 min
Ząbek czosnku przeciskam przez praskę, dodaję do rondla, duszę 5 minut.
Krok 5
1 min
Podlewam warzywa wodą, dodaję sproszkowane grzyby i pokrojone w kostkę pomidory.
Cebulę siekam, podduszam w rondlu na maśle kilka minut.
Krok 2
z
7
W tym czasie kroję por w półtalarki, kroję w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę. Seler naciowy przełamuję w dolnej części, usuwam „łyka” i kroję w kostkę.
Krok 3
z
7
Dorzucam pokrojone warzywa do rondla, po chwili dodaję umyte i oczyszczone kurki.
Krok 4
z
7
Ząbek czosnku przeciskam przez praskę, dodaję do rondla, duszę 5 minut.
Krok 5
z
7
Podlewam warzywa wodą, dodaję sproszkowane grzyby i pokrojone w kostkę pomidory.
Komentarze 0