Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę? ZWZ WINIARY

Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?

Wigilia już za moment, a wraz z nią nadchodzi też tradycyjny kompot z wędzonych owoców. Charakterystyczny smak i aromat wędzonych owoców trzeba lubić – ja akurat nie lubię, więc z przyjemnością zastąpię kompot zupą z owoców suszonych. Do jej przygotowania wykorzystałam między innymi owoce suszone przeze mnie i to całkiem niedawno. Suszyłam gruszki, udało mi się kupić zgrabne malutkie, więc ślicznie wyglądały pokrojone na plasterki.

Jak suszyć owoce?

Przygotowanie:

  1. Gruszki do suszenia warto wybrać dość twarde. Można je suszyć razem ze skórką.
  2. Kroiłam gruszki w cienkie plasterki, z każdego plasterka wykroiłam gniazdo nasienne. Jeśli gruszek do suszenia mamy dużo, można pokroić je w ćwiartki, a w plasterki dopiero po usunięciu gniazd nasiennych.
  3. Plasterki gruszki poukładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 70°C.
  4. Mniej więcej po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 60°C, a po następnej godzinie do 50°C.
  5. W takiej temperaturze suszyłam gruszki jeszcze kilka godzin. Suszenie trwa długo, a jak długo, zależy od wielkości suszonych kawałków. Małe gruszki można suszyć w całości, ale wtedy czas jeszcze bardziej się wydłuży. W podobny sposób jak gruszki można suszyć jabłka.

Takie cieniutkie plasterki są pochłaniane przez moje dzieci w każdej ilości. Dlatego nie wystarczyło do mojej wigilijnej zupy z suszu i musiałam dokupić suszonych owoców! :)

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Jak suszyć pestki dyni? ZWZ WINIARY
Jak suszyć pestki dyni?
Owocowe konfitury ZWZ WINIARY
Owocowe konfitury
Jakie grzyby nadają się do suszenia
Jakie grzyby najlepiej suszyć?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu