Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę? ZWZ WINIARY

Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?

Wigilia już za moment, a wraz z nią nadchodzi też tradycyjny kompot z wędzonych owoców. Charakterystyczny smak i aromat wędzonych owoców trzeba lubić – ja akurat nie lubię, więc z przyjemnością zastąpię kompot zupą z owoców suszonych. Do jej przygotowania wykorzystałam między innymi owoce suszone przeze mnie i to całkiem niedawno. Suszyłam gruszki, udało mi się kupić zgrabne malutkie, więc ślicznie wyglądały pokrojone na plasterki.

Jak suszyć owoce?

Przygotowanie:

  1. Gruszki do suszenia warto wybrać dość twarde. Można je suszyć razem ze skórką.
  2. Kroiłam gruszki w cienkie plasterki, z każdego plasterka wykroiłam gniazdo nasienne. Jeśli gruszek do suszenia mamy dużo, można pokroić je w ćwiartki, a w plasterki dopiero po usunięciu gniazd nasiennych.
  3. Plasterki gruszki poukładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 70°C.
  4. Mniej więcej po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 60°C, a po następnej godzinie do 50°C.
  5. W takiej temperaturze suszyłam gruszki jeszcze kilka godzin. Suszenie trwa długo, a jak długo, zależy od wielkości suszonych kawałków. Małe gruszki można suszyć w całości, ale wtedy czas jeszcze bardziej się wydłuży. W podobny sposób jak gruszki można suszyć jabłka.

Takie cieniutkie plasterki są pochłaniane przez moje dzieci w każdej ilości. Dlatego nie wystarczyło do mojej wigilijnej zupy z suszu i musiałam dokupić suszonych owoców! :)

Polecane artykuły

Jak suszyć pestki dyni?
Jak suszyć pestki dyni?
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Jakie grzyby najlepiej suszyć?
Jakie grzyby najlepiej suszyć?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu