
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Wigilijna zupa z suszu

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Do jej przygotowania wykorzystałam między innymi owoce suszone przeze mnie i to całkiem niedawno. Suszyłam gruszki, udało mi się kupić zgrabne malutkie, więc ślicznie wyglądały pokrojone na plasterki. Takie cieniutkie plasterki są pochłaniane przez moje dzieci w każdej ilości. Dlatego nie wystarczyło do mojej zupy i kupiłam też śliwki suszone świeżym powietrzem, które uwielbiam za to, że są wyjątkowo miękkie i wciąż soczyste. Kupuję je nie tylko na zupę wigilijną, ale także jako przekąskę.
Wigilijna zupa z suszu jest wyjątkowa nie tylko ze względu na owoce z jakich powstaje, ale także aromatyczne przyprawy. Kiedy zupa gotuje się w kuchni, w całym domu cudownie pachnie świętami. I jak pysznie pachnie, tak pysznie smakuje. Z pewnością docenią ją wszystkie łasuchy.
Na Święta Bożego Narodzenia polecam także:
moczka – zupa piernikowa z bakaliami
wigilijna zupa migdałowa
Przygotowanie
Krok 1
120 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
30 minKrok 5
3 minKrok 6
5 minKrok 7
2 min
Krok 1 z 7
Suszone owoce płuczę na sicie, przekładam do niedużego garnka i zalewam gorącą przegotowaną wodą. Odstawiam na około 2 godziny.

Krok 2 z 7
Pomarańczę dokładnie szoruję pod strumieniem gorącej wody, po czym parzę wrzątkiem i kroję w plasterki (4 plasterki, resztę można wysuszyć na grzejniku lub w piekarniku i wykorzystać jako świąteczne ozdoby albo po prostu zjeść).

Krok 3 z 7
Dodaję do garnka 3-4 plasterki i zagotowuję.

Krok 4 z 7
Dodaję korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii, 3 goździki i gotuję na małej mocy płyty przez 20-30 minut.

Krok 5 z 7
Pod koniec gotowania wyciągam z garnka korę cynamonu.

Krok 6 z 7
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w 3 łyżkach zimnej wody, dodaję do garnka, zagotowuję i dodaję łyżkę miodu.

Krok 7 z 7
Zupę można jeszcze dosłodzić do smaku, na przykład cukrem trzcinowym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0