Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wigilijna zupa z suszu to doskonała alternatywa dla tradycyjnego kompotu wigilijnego. Charakterystyczny smak i aromat wędzonych owoców trzeba lubić, ja akurat nie lubię, więc z przyjemnością zastąpię kompot zupą z owoców suszonych.
Do jej przygotowania wykorzystałam między innymi owoce suszone przeze mnie i to całkiem niedawno. Suszyłam gruszki, udało mi się kupić zgrabne malutkie, więc ślicznie wyglądały pokrojone na plasterki. Takie cieniutkie plasterki są pochłaniane przez moje dzieci w każdej ilości. Dlatego nie wystarczyło do mojej zupy i kupiłam też śliwki suszone świeżym powietrzem, które uwielbiam za to, że są wyjątkowo miękkie i wciąż soczyste. Kupuję je nie tylko na zupę wigilijną, ale także jako przekąskę.
Wigilijna zupa z suszu jest wyjątkowa nie tylko ze względu na owoce z jakich powstaje, ale także aromatyczne przyprawy. Kiedy zupa gotuje się w kuchni, w całym domu cudownie pachnie świętami. I jak pysznie pachnie, tak pysznie smakuje. Z pewnością docenią ją wszystkie łasuchy.
Suszone owoce płuczę na sicie, przekładam do niedużego garnka i zalewam gorącą przegotowaną wodą. Odstawiam na około 2 godziny.
Krok 2
5 min
Pomarańczę dokładnie szoruję pod strumieniem gorącej wody, po czym parzę wrzątkiem i kroję w plasterki (4 plasterki, resztę można wysuszyć na grzejniku lub w piekarniku i wykorzystać jako świąteczne ozdoby albo po prostu zjeść).
Krok 3
5 min
Dodaję do garnka 3-4 plasterki i zagotowuję.
Krok 4
30 min
Dodaję korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii, 3 goździki i gotuję na małej mocy płyty przez 20-30 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania wyciągam z garnka korę cynamonu.
Krok 6
5 min
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w 3 łyżkach zimnej wody, dodaję do garnka, zagotowuję i dodaję łyżkę miodu.
Krok 7
2 min
Zupę można jeszcze dosłodzić do smaku, na przykład cukrem trzcinowym.
Krok 1
z
7
Suszone owoce płuczę na sicie, przekładam do niedużego garnka i zalewam gorącą przegotowaną wodą. Odstawiam na około 2 godziny.
Krok 2
z
7
Pomarańczę dokładnie szoruję pod strumieniem gorącej wody, po czym parzę wrzątkiem i kroję w plasterki (4 plasterki, resztę można wysuszyć na grzejniku lub w piekarniku i wykorzystać jako świąteczne ozdoby albo po prostu zjeść).
Krok 3
z
7
Dodaję do garnka 3-4 plasterki i zagotowuję.
Krok 4
z
7
Dodaję korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii, 3 goździki i gotuję na małej mocy płyty przez 20-30 minut.
Krok 5
z
7
Pod koniec gotowania wyciągam z garnka korę cynamonu.
Krok 6
z
7
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w 3 łyżkach zimnej wody, dodaję do garnka, zagotowuję i dodaję łyżkę miodu.
Krok 7
z
7
Zupę można jeszcze dosłodzić do smaku, na przykład cukrem trzcinowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0