Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa migdałowa
Zupa migdałowa
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  l
Mleko
120  g
Ryż (torebka)
150  g
Migdały (mielone bez skórki lub całe)
4  łyżek
Płatki migdałów
1  czubata łyżka
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Sól morska
20  g
Skórka pomarańczowa kandyzowana lub garść rodzynek (ok. 20-30 g)
1 
Cynamon
5  kropli
Ekstrakt waniliowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.81 g
Węglowodany
51.75 g
Tłuszcze
30.24 g
Wartość energetyczna
534.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam bożonarodzeniową kuchnię i świąteczne potrawy, które wciąż tak samo pysznie smakują, a jednak, zapewne dlatego, że zasiadamy do nich tylko raz w roku, nigdy się nie nudzą. A gdyby tak wśród wigilijnych potraw, od lat przygotowywanych według przepisów wyniesionych z rodzinnego domu, pojawiła się zupełnie nieznana zupa? Nieznana mojej rodzinie, choć przecież w wielu polskich domach serwowana w Wigilię. Zupa migdałowa. Na mleku, słodka i pachnąca cynamonem. Dla mnie, prawdziwego łasucha, przepis na zupę migdałową brzmi obiecująco.

Zupa migdałowa jest idealna na deser, do którego zasiadamy, gdy tylko emocje związane z rozpakowywaniem prezentów opadną na tyle, że pozwalają nam wrócić do wigilijnego stołu. Z przyjemnością podam ją obok słodziutkich klusek z makiem, na które po obfitej kolacji i tak każdy znajduje miejsce.

Nie wiem, czy zupa migdałowa na stałe wpisze się w naszą bożonarodzeniową tradycję. Być może w ogóle nie zostanie potraktowana jako wigilijna potrawa, ale będzie się pojawiać na naszym stole jako nowa zupa śniadaniowa.

Smacznego!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Krok 2

    10 min
    Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.
  • Krok 3

    12 min
    Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.
  • Krok 4

    15 min
    Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.
  • Krok 5

    6 min
    Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.
Zupa migdałowa

Krok 1 z 6

Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Zupa migdałowa

Krok 2 z 6

Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.

Zupa migdałowa

Krok 3 z 6

Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.

Zupa migdałowa

Krok 4 z 6

Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.

Zupa migdałowa

Krok 5 z 6

Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.

Zupa migdałowa

Krok 6 z 6

Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Swojska zupa ogórkowa

    Swojska zupa ogórkowa

    30 min Łatwy
  • Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

    Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

    1 godz 10 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu