Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa migdałowa
Zupa migdałowa
Zupa migdałowa
Dodaj do CookBook

Zupa migdałowa

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  l
Mleko
120  g
Ryż (torebka)
150  g
Migdały (mielone bez skórki lub całe)
4  łyżek
Płatki migdałów
1  czubata łyżka
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Sól morska
20  g
Skórka pomarańczowa kandyzowana lub garść rodzynek (ok. 20-30 g)
1 
Cynamon
5  kropli
Ekstrakt waniliowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.7 g
Wartość energetyczna
534.1 kcal
Tłuszcze
30.2 g
Białko
17.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam bożonarodzeniową kuchnię i świąteczne potrawy, które wciąż tak samo pysznie smakują, a jednak, zapewne dlatego, że zasiadamy do nich tylko raz w roku, nigdy się nie nudzą. A gdyby tak wśród wigilijnych potraw, od lat przygotowywanych według przepisów wyniesionych z rodzinnego domu, pojawiła się zupełnie nieznana zupa? Nieznana mojej rodzinie, choć przecież w wielu polskich domach serwowana w Wigilię. Zupa migdałowa. Na mleku, słodka i pachnąca cynamonem. Dla mnie, prawdziwego łasucha, przepis na zupę migdałową brzmi obiecująco.

Zupa migdałowa jest idealna na deser, do którego zasiadamy, gdy tylko emocje związane z rozpakowywaniem prezentów opadną na tyle, że pozwalają nam wrócić do wigilijnego stołu. Z przyjemnością podam ją obok słodziutkich klusek z makiem, na które po obfitej kolacji i tak każdy znajduje miejsce.

Nie wiem, czy zupa migdałowa na stałe wpisze się w naszą bożonarodzeniową tradycję. Być może w ogóle nie zostanie potraktowana jako wigilijna potrawa, ale będzie się pojawiać na naszym stole jako nowa zupa śniadaniowa.

Smacznego!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Krok 2

    10 min
    Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.
  • Krok 3

    12 min
    Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.
  • Krok 4

    15 min
    Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.
  • Krok 5

    6 min
    Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.
Zupa migdałowa

Krok 1 z 6

Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Zupa migdałowa

Krok 2 z 6

Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.

Zupa migdałowa

Krok 3 z 6

Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.

Zupa migdałowa

Krok 4 z 6

Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.

Zupa migdałowa

Krok 5 z 6

Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.

Zupa migdałowa

Krok 6 z 6

Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu