Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa migdałowa

0
1 godz 1 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.7  l
Mleko
120  g
Ryż (torebka)
150  g
Migdały (mielone bez skórki lub całe)
4  łyżek
Płatki migdałów
1  czubata łyżka
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Sól morska
20  g
Skórka pomarańczowa kandyzowana lub garść rodzynek (ok. 20-30 g)
1 
Cynamon
5  kropli
Ekstrakt waniliowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.81 g
Węglowodany
51.75 g
Tłuszcze
30.24 g
Wartość energetyczna
534.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
15 min
Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
10 min
Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.
Krok 3
12 min
Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.
Krok 4
15 min
Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.
Krok 5
6 min
Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.
Krok 6
3 min
Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.
Zupa migdałowa

Krok 1 z 6

Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Zupa migdałowa

Krok 2 z 6

Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.

Zupa migdałowa

Krok 3 z 6

Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.

Zupa migdałowa

Krok 4 z 6

Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.

Zupa migdałowa

Krok 5 z 6

Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.

Zupa migdałowa

Krok 6 z 6

Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.

Uwielbiam bożonarodzeniową kuchnię i świąteczne potrawy, które wciąż tak samo pysznie smakują, a jednak, zapewne dlatego, że zasiadamy do nich tylko raz w roku, nigdy się nie nudzą. A gdyby tak wśród wigilijnych potraw, od lat przygotowywanych według przepisów wyniesionych z rodzinnego domu, pojawiła się zupełnie nieznana zupa? Nieznana mojej rodzinie, choć przecież w wielu polskich domach serwowana w Wigilię. Zupa migdałowa. Na mleku, słodka i pachnąca cynamonem. Dla mnie, prawdziwego łasucha, przepis na zupę migdałową brzmi obiecująco.

Zupa migdałowa jest idealna na deser, do którego zasiadamy, gdy tylko emocje związane z rozpakowywaniem prezentów opadną na tyle, że pozwalają nam wrócić do wigilijnego stołu. Z przyjemnością podam ją obok słodziutkich klusek z makiem, na które po obfitej kolacji i tak każdy znajduje miejsce.

Nie wiem, czy zupa migdałowa na stałe wpisze się w naszą bożonarodzeniową tradycję. Być może w ogóle nie zostanie potraktowana jako wigilijna potrawa, ale będzie się pojawiać na naszym stole jako nowa zupa śniadaniowa.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika