Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Migdałe obrane
150  g
Orzechy laskowe
100  g
Orzechy włoskie
200  g
Śliwki suszone
150  g
Suszone morele
150  g
Rodzynki
1  opakowanie
Pierniczki miodowe ( lub piernik miodowy)
2  l
Kompot z śliwek
250  ml
Piwo ciemne
1  łyżka
1 
Sok z cytryny
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Goździki mielone
trochę
Płatki migdałowe do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.06 g
Węglowodany
86.52 g
Tłuszcze
38.87 g
Wartość energetyczna
721.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
4 min
Pierniczki wrzucamy do rozdrabnicza i miksujemy.
Krok 2
3 min
Kompot (bez owoców) przelewamy do garnka i nastawiamy na mały gaz.
Krok 3
5 min
Migdały, orzechy laskowe i włoskie drobno kroimy.
Krok 3
3 min
Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę.
Krok 5
3 min
Kiedy kompot się zagotuje dodajemy do niego pokrojone bakalie i suszone owoce.
Krok 6
3 min
Piernik mieszamy w osobnej misce z zimnym piwem i dodajemy do całości.
Krok 7
6 min
Do zupy wlewamy sok z cytryny i dosypujemy 1 łyżkę cukru. Doprawiamy odrobiną cynamonu i mielonych goździków. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut.
Krok 8
1 min
Zupa w tym czasie zgęstnieje.
Krok 9
2 min
Moczkę nakładamy do miseczek i przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 1 z 9

Pierniczki wrzucamy do rozdrabnicza i miksujemy.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 2 z 9

Kompot (bez owoców) przelewamy do garnka i nastawiamy na mały gaz.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 3 z 9

Migdały, orzechy laskowe i włoskie drobno kroimy.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 3 z 9

Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 5 z 9

Kiedy kompot się zagotuje dodajemy do niego pokrojone bakalie i suszone owoce.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 6 z 9

Piernik mieszamy w osobnej misce z zimnym piwem i dodajemy do całości.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 7 z 9

Do zupy wlewamy sok z cytryny i dosypujemy 1 łyżkę cukru. Doprawiamy odrobiną cynamonu i mielonych goździków. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 8 z 9

Zupa w tym czasie zgęstnieje.

Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Krok 9 z 9

Moczkę nakładamy do miseczek i przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Moczka, czyli śląska zupa piernikowa – bardzo mnie zaintrygowała. Moczkę przygotowuje się z piernikiem, ale z tego co wyczytałam można też zrobić ją z pierniczków, więc dzień wcześniej upiekłam aż 5 blach miodowych pierniczków. Nie wszyscy dodają też do tej zupy ciemne piwo, które znalazło się u mnie. Niektórzy zupełnie pomijali ten składnik. Wszędzie za to znajdował się kompot owocowy, czasem agrestowy, czasem śliwkowy lub truskawkowy. W jednym przepisie do moczki dodano nawet tabliczkę ciemnej czekolady, aby zupa osiągnęła ciemny kolor .

W tradycyjnej zupie piernikowej zazwyczaj pojawiają się suszone figi. Niestety nie lubię ich i dlatego zamieniłam je na morele.

Przygotowując moczkę wzorowałam się przepisem z książki ” Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” – praca zbiorowa pod redakcją Hanny Szymanderskiej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika