Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Moczka – przepis na zupę piernikową
Moczka – przepis na zupę piernikową
Moczka – przepis na zupę piernikową

Moczka – przepis na zupę piernikową

(2)
30min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Migdałe obrane
150  g
Orzechy laskowe
100  g
Orzechy włoskie
200  g
Śliwki suszone
150  g
Suszone morele
150  g
Rodzynki
1  opakowanie
Pierniczki miodowe ( lub piernik miodowy)
2  l
Kompot z śliwek
250  ml
Piwo ciemne
1  łyżka
Cukier wanilinowy
1 
Sok z cytryny
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Goździki mielone
trochę
Płatki migdałowe do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.06 g
Węglowodany
86.52 g
Tłuszcze
38.87 g
Wartość energetyczna
721.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy słyszeliście kiedyś o daniu, jakim jest zupa moczka? To danie pochodzące z Dolnego Śląska, którego ze świecą szukać w innych regionach Polski. Jest ona podawana na deser, gdyż to zupa piernikowa! Tak, dobrze słyszeliście. Niektórzy nazywają ją nawet piernikiem w płynie. Przygotowanie tej potrawy ucieszy nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Zapraszamy do gotowania!

Co to zupa moczka?
Moczka to zupa, którą tradycyjnie gotuje się na Śląsku w czasie Bożego Narodzenia. Jest to unikalna potrawa, której smak zmienia się w zależności od użytych składników- kompotu i innych dodatków. Często konsystencją przypomina budyń i jest niezwykle sycąca, jednak jej słodko-kwaśny smak nie powoduje, że po kilku łyżkach mamy dość. Tego niesamowitego dania musi spróbować każdy przynajmniej raz w życiu.

Moczka – przepis
Istotą wspaniałości śląskiej zupy są przyprawy i aromaty. Przygotowanie potrawy zaczynamy od zmiksowania pierniczków i zagotowania kompotu bez owoców. Potem kroimy migdały, orzechy laskowe i włoskie, suszone śliwki oraz morele. Do zagotowanego kompotu wrzucamy pokrojone dodatki. Następnie zajmujemy się pierniczkami i mieszamy je z zimnym piwem w osobnej misce. Wlewamy to do kompotu razem z sokiem z cytryny i łyżką cukru. Wtedy dzieje się cała magia- wsypujemy aromatyczny cynamon, mielone goździki, a piękny zapach roznosi się po całym domu. Przez kilkanaście minut zupa zgęstnieje i będzie gotowa do podania. Nie zapomnijmy jej udekorować płatkami migdałowymi, kiedy będzie już w miseczkach!

Zamienniki w przepisie i dobre rady
W oryginalnym przepisie na danie, jakim jest zupa z piernika, pojawiają się figi. Jak widać, my zamieniliśmy je na morele, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wszystko zostawić tak, jak w pierwotnej wersji. Niektórzy nie wlewają piwa do zupy, gdyż jest to składnik kontrowersyjny. Oczywiście można go pominąć, jednak dzięki niemu potrawa nabiera charakterystycznego smaku i jeszcze większego aromatu. Są osoby, które do garnka wrzucają tabliczkę ciemnej czekolady. Sprawia to, że danie nabiera gęstości i pięknego koloru. Nasza moczka - przepis wymienia kompot, jednak jaki dokładnie smak musisz wybrać? Nie ma to zbyt dużego znaczenia - może być agrestowy, śliwkowy czy truskawkowy.
Mamy nadzieję, że nasz przepis na potrawę, jaką jest moczka zupa wigilijna, zachwycił Was i zainspirował do podróży kulinarnej na Dolny Śląsk. Jeśli nigdy nie mieliście z nią do czynienia, teraz jest najlepszy czas, aby spróbować swoich sił z tym deserem. Życzymy miłego gotowania i pozytywnych efektów!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    4 min
    Pierniczki wrzucamy do rozdrabnicza i miksujemy.
  • Krok 2

    3 min
    Kompot (bez owoców) przelewamy do garnka i nastawiamy na mały gaz.
  • Krok 3

    5 min
    Migdały, orzechy laskowe i włoskie drobno kroimy.
  • Krok 3

    3 min
    Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Kiedy kompot się zagotuje dodajemy do niego pokrojone bakalie i suszone owoce.
  • Krok 6

    3 min
    Piernik mieszamy w osobnej misce z zimnym piwem i dodajemy do całości.
  • Krok 7

    6 min
    Do zupy wlewamy sok z cytryny i dosypujemy 1 łyżkę cukru. Doprawiamy odrobiną cynamonu i mielonych goździków. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut.
  • Krok 8

    1 min
    Zupa w tym czasie zgęstnieje.
  • Krok 9

    2 min
    Moczkę nakładamy do miseczek i przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.
Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 1 z 9

Pierniczki wrzucamy do rozdrabnicza i miksujemy.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 2 z 9

Kompot (bez owoców) przelewamy do garnka i nastawiamy na mały gaz.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 3 z 9

Migdały, orzechy laskowe i włoskie drobno kroimy.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 3 z 9

Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 5 z 9

Kiedy kompot się zagotuje dodajemy do niego pokrojone bakalie i suszone owoce.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 6 z 9

Piernik mieszamy w osobnej misce z zimnym piwem i dodajemy do całości.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 7 z 9

Do zupy wlewamy sok z cytryny i dosypujemy 1 łyżkę cukru. Doprawiamy odrobiną cynamonu i mielonych goździków. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 8 z 9

Zupa w tym czasie zgęstnieje.

Moczka – przepis na zupę piernikową

Krok 9 z 9

Moczkę nakładamy do miseczek i przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Bernhard

wspomnienia z dziecinstwa " TOP "

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kompot z jabłek, śliwek i mięty

    Kompot z jabłek, śliwek i mięty

    42 min Łatwy
  • Piernikowa moczka na piwie

    Piernikowa moczka na piwie

    31 min Łatwy
  • Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

    Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

    2 godz 34 min Łatwy
  • Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

    Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu