Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci. Zrobiona jest z piernika i bakalii, została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Na Śląsku podawano ją w wigilię już w XIX wieku, a owoce, z których się ją przyrządza, zbierane były późnym latem. Zupę nazywano bryją, ale niech Was nazwa nie zmyli – moczka jest aromatyczna, słodka, pełna owoców i bakalii. Z tego też powodu często podawana jest w formie deseru, a nie zupy. Wszystko tak naprawdę w rękach gospodyni :)
Do przygotowania moczki można wykorzystać mieszankę suszonych owoców na kompot – ale nie wędzonych.
Jeśli lubisz cynamon (a my bardzo!), to koniecznie sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa piwna – przepis na życzenie czytelników
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Zupa afrykańska
Garus – staropolska zupa owocowa
Zupa marchewkowa z curry
Piernik kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na chwilę do namoczenia, energicznie mieszamy (można masę zmiksować blenderem, aby nie było żadnych grudek).
Orzechy i migdały siekamy, suszone owoce kroimy w kosteczkę, przedkładamy do garnka razem z rodzynkami. Zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy ok. 15 minut.
Dodajemy do garnka z bakaliami masę z piernika, mieszamy, dodajemy kompot i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności – cukrem lub miodem.