Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci. Zrobiona jest z piernika i bakalii, została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Na Śląsku podawano ją w wigilię już w XIX wieku, a owoce, z których się ją przyrządza, zbierane były późnym latem. Zupę nazywano bryją, ale niech Was nazwa nie zmyli – moczka jest aromatyczna, słodka, pełna owoców i bakalii. Z tego też powodu często podawana jest w formie deseru, a nie zupy. Wszystko tak naprawdę w rękach gospodyni :)
Do przygotowania moczki można wykorzystać mieszankę suszonych owoców na kompot – ale nie wędzonych.
Piernik kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na chwilę do namoczenia, energicznie mieszamy (można masę zmiksować blenderem, aby nie było żadnych grudek).
Krok 2
15 min
Orzechy i migdały siekamy, suszone owoce kroimy w kosteczkę, przedkładamy do garnka razem z rodzynkami. Zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy ok. 15 minut.
Krok 3
10 min
Dodajemy do garnka z bakaliami masę z piernika, mieszamy, dodajemy kompot i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
Krok 4
3 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności – cukrem lub miodem.
Krok 1
z
4
Piernik kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na chwilę do namoczenia, energicznie mieszamy (można masę zmiksować blenderem, aby nie było żadnych grudek).
Krok 2
z
4
Orzechy i migdały siekamy, suszone owoce kroimy w kosteczkę, przedkładamy do garnka razem z rodzynkami. Zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy ok. 15 minut.
Krok 3
z
4
Dodajemy do garnka z bakaliami masę z piernika, mieszamy, dodajemy kompot i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
Krok 4
z
4
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności – cukrem lub miodem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0