Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z dodatkiem curry. Pieczone marchewki z cebulą i czosnkiem uwalniają wyjątkowy aromat, chilli i imbir nadają zupie marchewkowej pikanterii, a mleko kokosowe delikatnie łagodzi całość. Zupa marchewkowa z curry to propozycja idealna na chłodne, zimowe dni.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w słupki i wraz z cebulą oraz ząbkami czosnku ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Piec w piekarniku przez ok. 50 minut.
Krok 2
2 min
W międzyczasie na patelni na maśle podsmażyć posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, w trakcie smażenia dodać curry, cynamon oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3
6 min
Upieczone warzywa przełożyć do garnka (cebule i czosnek bez łupin), dodać podsmażoną papryczkę wraz z imbirem. Całość zalać bulionem.
Krok 4
25 min
Zupę marchewkową gotować przez ok. 20 minut, pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa marchewkowa jest zbyt gęsta – rozcieńczyć ją wodą. Podawać z pestkami dyni i słonecznika.
Krok 1
z
4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w słupki i wraz z cebulą oraz ząbkami czosnku ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Piec w piekarniku przez ok. 50 minut.
Krok 2
z
4
W międzyczasie na patelni na maśle podsmażyć posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, w trakcie smażenia dodać curry, cynamon oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3
z
4
Upieczone warzywa przełożyć do garnka (cebule i czosnek bez łupin), dodać podsmażoną papryczkę wraz z imbirem. Całość zalać bulionem.
Krok 4
z
4
Zupę marchewkową gotować przez ok. 20 minut, pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa marchewkowa jest zbyt gęsta – rozcieńczyć ją wodą. Podawać z pestkami dyni i słonecznika.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0