Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa marchewkowa z curry

0
1 godz 8 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cebula
2  ząbków
1 
Mała papryczka chili
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa
5  łyżek
Mleko kokosowe
4  łyżek
1  l
Woda
1  kawałek
1-cm kawałek imbiru
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Kardamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Pestki dyni
trochę
Pestki słonecznika

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.34 g
Węglowodany
15.98 g
Tłuszcze
18.03 g
Wartość energetyczna
234.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
60 min
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w słupki i wraz z cebulą oraz ząbkami czosnku ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Piec w piekarniku przez ok. 50 minut.
Krok 2
2 min
W międzyczasie na patelni na maśle podsmażyć posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, w trakcie smażenia dodać curry, cynamon oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3
6 min
Upieczone warzywa przełożyć do garnka (cebule i czosnek bez łupin), dodać podsmażoną papryczkę wraz z imbirem. Całość zalać bulionem.
Krok 4
25 min
Zupę marchewkową gotować przez ok. 20 minut, pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa marchewkowa jest zbyt gęsta – rozcieńczyć ją wodą. Podawać z pestkami dyni i słonecznika.
Zupa marchewkowa z curry

Krok 1 z 4

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w słupki i wraz z cebulą oraz ząbkami czosnku ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

Zupa marchewkowa z curry

Krok 2 z 4

W międzyczasie na patelni na maśle podsmażyć posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, w trakcie smażenia dodać curry, cynamon oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać.

Zupa marchewkowa z curry

Krok 3 z 4

Upieczone warzywa przełożyć do garnka (cebule i czosnek bez łupin), dodać podsmażoną papryczkę wraz z imbirem. Całość zalać bulionem.

Zupa marchewkowa z curry

Krok 4 z 4

Zupę marchewkową gotować przez ok. 20 minut, pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa marchewkowa jest zbyt gęsta – rozcieńczyć ją wodą. Podawać z pestkami dyni i słonecznika.

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z dodatkiem curry. Pieczone marchewki z cebulą i czosnkiem uwalniają wyjątkowy aromat, chilli i imbir nadają zupie marchewkowej pikanterii, a mleko kokosowe delikatnie łagodzi całość. Zupa marchewkowa z curry to propozycja idealna na chłodne, zimowe dni.

Jakie zupy można doprawiać curry? Zobacz nasze przepisy!
Grochówka z kurczakiem i curry
Zupa kalafiorowa z curry
Zupa curry z kurczakiem
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Indyjska zupa tikka masala
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika