Grochówka z kurczakiem i curry
46min
Łatwy
400
g
2 Duże ziemniaki
50
g
Włoszczyzna (pokrojona w słupki)
2
łyżeczek
Curry
200
g
Pierś z kurczaka
trochę
Olej roślinny do smażenia
1
pęczek
Natka pietruszki
1
opakowanie
1
szczypta
Pieprz biały do smaku
1
szczypta
Sól do smaku
1.5
l
Zimna woda
.
Wartości odżywcze
Białko
17.81 g
Węglowodany
16.13 g
Tłuszcze
4.1 g
Wartość energetyczna
208.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę.
Krok 2
15 min
Włoszczyznę i pokrojone ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy na średnim ogniu 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą prawie miękkie )
Krok 3
5 min
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawami : curry, białym pieprzem i solą.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i smażymy pokrojone i doprawione kawałki kurczaka.
Krok 5
5 min
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy grochówkę Winiary z 500 ml zimnej wody oraz 1 łyżeczką curry i dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Krok 6
1 min
Porcję ciepłej grochówki podajemy z usmażonymi kawałkami kurczaka i natką pietruszki.
Popularna grochówka w nieco egzotycznej odsłonie, czyli z dodatkiem aromatycznego curry i kurczaka. Zazwyczaj zupa grochowa kojarzy się nam z ciężkim i kalorycznym daniem, i dlatego postanowiłam obalić ten mit i pokazać Wam, jak przygotować lżejszą wersję grochówki. Pierś z kurczaka usmażyłam na oleju roślinnym, ale można też upiec ją w piekarniku. Zapraszam po przepis na grochówkę z kurczakiem!
Komentarze 0