Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Popularna grochówka w nieco egzotycznej odsłonie, czyli z dodatkiem aromatycznego curry i kurczaka. Zazwyczaj zupa grochowa kojarzy się nam z ciężkim i kalorycznym daniem, i dlatego postanowiłam obalić ten mit i pokazać Wam, jak przygotować lżejszą wersję grochówki. Pierś z kurczaka usmażyłam na oleju roślinnym, ale można też upiec ją w piekarniku. Zapraszam po przepis na grochówkę z kurczakiem!
Przygotowanie
46 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę.
Krok 2
15 min
Włoszczyznę i pokrojone ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy na średnim ogniu 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą prawie miękkie )
Krok 3
5 min
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawami : curry, białym pieprzem i solą.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i smażymy pokrojone i doprawione kawałki kurczaka.
Krok 5
5 min
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy grochówkę Winiary z 500 ml zimnej wody oraz 1 łyżeczką curry i dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Krok 6
1 min
Porcję ciepłej grochówki podajemy z usmażonymi kawałkami kurczaka i natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę.
Krok 2
z
6
Włoszczyznę i pokrojone ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy na średnim ogniu 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą prawie miękkie )
Krok 3
z
6
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawami : curry, białym pieprzem i solą.
Krok 4
z
6
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i smażymy pokrojone i doprawione kawałki kurczaka.
Krok 5
z
6
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy grochówkę Winiary z 500 ml zimnej wody oraz 1 łyżeczką curry i dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Krok 6
z
6
Porcję ciepłej grochówki podajemy z usmażonymi kawałkami kurczaka i natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0