Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ta zupa nie powinna nazywać się grochówką, bo z tradycyjną grochówką z dojrzałego grochu ma niewiele wspólnego. Nazwałam ją tak, bo tak jak w robionej przeze mnie tradycyjnej grochówce można znaleźć ziarna, tak i można je znaleźć w zielonej grochówce. Dzięki temu smakuje zupełnie inaczej niż krem.
Ostatnio można było kupić groszek już wyłuskany, w półkilogramowym woreczku, ale zamknięty w strączkach dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha. Poza tym strączki mają swój niezaprzeczalny urok i zawierają w sobie mnóstwo cennych składników. Póki są młode, nie powinny trafiać do odpadów, a wzbogacać zupę nie tylko swoim smakiem. Grochówkę można przygotować także z groszku mrożonego, który powinien się gotować trochę dłużej.
Grochówka z zielonego groszku może być podawana także na zimno (wówczas jogurt należy dodać do wystudzonej zupy), chociaż wówczas bardziej mi do niej pasuje kremowa konsystencja i odrobina mięty. A do kremu z groszku wyśmienicie pasuje groszek… ptysiowy. A miętę lub tymianek można także dodać do wersji na ciepło.
Smacznego!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
15 min
Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.
Krok 2
10 min
Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.
Krok 3
10 min
Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.
Krok 4
1 min
Wyciągam strączki.
Krok 5
3 min
Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.
Krok 6
1 min
Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.
Krok 1
z
6
Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.
Krok 2
z
6
Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.
Krok 3
z
6
Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.
Krok 4
z
6
Wyciągam strączki.
Krok 5
z
6
Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.
Krok 6
z
6
Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0