Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Grochówka z zielonego groszku

(0)
40min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
groszek cukrowy w strączkach (potrzebne będzie pół kg groszku)
0.5  kubek
Jogurt naturalny
1 
Młoda cebula
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5  l
Woda
5  kropli
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.94 g
Węglowodany
30.3 g
Tłuszcze
1.91 g
Wartość energetyczna
183.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ta zupa nie powinna nazywać się grochówką, bo z tradycyjną grochówką z dojrzałego grochu ma niewiele wspólnego. Nazwałam ją tak, bo tak jak w robionej przeze mnie tradycyjnej grochówce można znaleźć ziarna, tak i można je znaleźć w zielonej grochówce. Dzięki temu smakuje zupełnie inaczej niż krem.

Ostatnio można było kupić groszek już wyłuskany, w półkilogramowym woreczku, ale zamknięty w strączkach dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha. Poza tym strączki mają swój niezaprzeczalny urok i zawierają w sobie mnóstwo cennych składników. Póki są młode, nie powinny trafiać do odpadów, a wzbogacać zupę nie tylko swoim smakiem. Grochówkę można przygotować także z groszku mrożonego, który powinien się gotować trochę dłużej.

Grochówka z zielonego groszku może być podawana także na zimno (wówczas jogurt należy dodać do wystudzonej zupy), chociaż wówczas bardziej mi do niej pasuje kremowa konsystencja i odrobina mięty. A do kremu z groszku wyśmienicie pasuje groszek… ptysiowy. A miętę lub tymianek można także dodać do wersji na ciepło.

Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.
  • Krok 3

    10 min
    Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Wyciągam strączki.
  • Krok 5

    3 min
    Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.
  • Krok 6

    1 min
    Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.
Grochówka z zielonego groszku

Krok 1 z 6

Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 2 z 6

Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 3 z 6

Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 4 z 6

Wyciągam strączki.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 5 z 6

Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 6 z 6

Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    1 godz 40 min Łatwy
  • Przecierana zupa z kalarepy

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu