Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grochówka z zielonego groszku
Grochówka z zielonego groszku
Grochówka z zielonego groszku
Dodaj do CookBook

Grochówka z zielonego groszku

(0)
40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
groszek cukrowy w strączkach (potrzebne będzie pół kg groszku)
0.5  kubek
Jogurt naturalny
1 
Młoda cebula
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5  l
Woda
5  kropli
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.3 g
Wartość energetyczna
184 kcal
Tłuszcze
1.9 g
Białko
11.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ta zupa nie powinna nazywać się grochówką, bo z tradycyjną grochówką z dojrzałego grochu ma niewiele wspólnego. Nazwałam ją tak, bo tak jak w robionej przeze mnie tradycyjnej grochówce można znaleźć ziarna, tak i można je znaleźć w zielonej grochówce. Dzięki temu smakuje zupełnie inaczej niż krem.

Ostatnio można było kupić groszek już wyłuskany, w półkilogramowym woreczku, ale zamknięty w strączkach dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha. Poza tym strączki mają swój niezaprzeczalny urok i zawierają w sobie mnóstwo cennych składników. Póki są młode, nie powinny trafiać do odpadów, a wzbogacać zupę nie tylko swoim smakiem. Grochówkę można przygotować także z groszku mrożonego, który powinien się gotować trochę dłużej.

Grochówka z zielonego groszku może być podawana także na zimno (wówczas jogurt należy dodać do wystudzonej zupy), chociaż wówczas bardziej mi do niej pasuje kremowa konsystencja i odrobina mięty. A do kremu z groszku wyśmienicie pasuje groszek… ptysiowy. A miętę lub tymianek można także dodać do wersji na ciepło.

Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.
  • Krok 3

    10 min
    Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Wyciągam strączki.
  • Krok 5

    3 min
    Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.
  • Krok 6

    1 min
    Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.
Grochówka z zielonego groszku

Krok 1 z 6

Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 2 z 6

Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 3 z 6

Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 4 z 6

Wyciągam strączki.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 5 z 6

Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 6 z 6

Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Grochówka wojskowa

    Grochówka wojskowa

    35 min Łatwy
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni
  • Grochówka z kurczakiem i curry

    Grochówka z kurczakiem i curry

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu