Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grochówka z zielonego groszku

0
40min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
groszek cukrowy w strączkach (potrzebne będzie pół kg groszku)
0.5  kubek
Jogurt naturalny
1 
Młoda cebula
0.5  l
Woda
5  kropli
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.94 g
Węglowodany
30.3 g
Tłuszcze
1.91 g
Wartość energetyczna
183.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.
Krok 2
10 min
Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.
Krok 3
10 min
Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.
Krok 4
1 min
Wyciągam strączki.
Krok 5
3 min
Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.
Krok 6
1 min
Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.
Grochówka z zielonego groszku

Krok 1 z 6

Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 2 z 6

Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 3 z 6

Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 4 z 6

Wyciągam strączki.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 5 z 6

Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.

Grochówka z zielonego groszku

Krok 6 z 6

Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.

Ta zupa nie powinna nazywać się grochówką, bo z tradycyjną grochówką z dojrzałego grochu ma niewiele wspólnego. Nazwałam ją tak, bo tak jak w robionej przeze mnie tradycyjnej grochówce można znaleźć ziarna, tak i można je znaleźć w zielonej grochówce. Dzięki temu smakuje zupełnie inaczej niż krem.

Ostatnio można było kupić groszek już wyłuskany, w półkilogramowym woreczku, ale zamknięty w strączkach dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha. Poza tym strączki mają swój niezaprzeczalny urok i zawierają w sobie mnóstwo cennych składników. Póki są młode, nie powinny trafiać do odpadów, a wzbogacać zupę nie tylko swoim smakiem. Grochówkę można przygotować także z groszku mrożonego, który powinien się gotować trochę dłużej.

Grochówka z zielonego groszku może być podawana także na zimno (wówczas jogurt należy dodać do wystudzonej zupy), chociaż wówczas bardziej mi do niej pasuje kremowa konsystencja i odrobina mięty. A do kremu z groszku wyśmienicie pasuje groszek… ptysiowy. A miętę lub tymianek można także dodać do wersji na ciepło.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika