Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rozgrzewająca grochówka

0
1 godz 23 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest jola

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Groch łuskany
8 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
1  łyżeczka
Suszony majeranek
3 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
400  g
Żeberka (świeże lub wędzone)
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2.5  l
Woda
1 
Mała pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.26 g
Węglowodany
34.84 g
Tłuszcze
4.92 g
Wartość energetyczna
261.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
1 min
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 2
2 min
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z wodą.
Krok 3
1 min
Dodajemy obraną marchewkę,oraz pietruszkę i kawałek selera i pora.
Krok 4
20 min
Tak przygotowany garnek nastawiamy na gaz i czekamy aż wywar się zagotuje.
Krok 5
40 min
Groch płuczemy na sitku i odsączamy. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut.
Krok 6
15 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie ( około 15 minut).
Krok 7
3 min
Warzywa z zupy warto wyjąć pod sam koniec gotowania i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ponownie wrzucić do zupy.
Krok 8
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek.
Rozgrzewająca grochówka

Krok 1 z 8

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Rozgrzewająca grochówka

Krok 2 z 8

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z wodą.

Rozgrzewająca grochówka

Krok 3 z 8

Dodajemy obraną marchewkę,oraz pietruszkę i kawałek selera i pora.

Rozgrzewająca grochówka

Krok 4 z 8

Tak przygotowany garnek nastawiamy na gaz i czekamy aż wywar się zagotuje.

Rozgrzewająca grochówka

Krok 5 z 8

Groch płuczemy na sitku i odsączamy. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut.

Rozgrzewająca grochówka

Krok 6 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie ( około 15 minut).

Rozgrzewająca grochówka

Krok 7 z 8

Warzywa z zupy warto wyjąć pod sam koniec gotowania i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ponownie wrzucić do zupy.

Rozgrzewająca grochówka

Krok 8 z 8

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek.

Zupa idealna na jesienną słotę. Zawsze jesienną porą w moim domu przynajmniej jeden raz pojawia się rozgrzewająca grochówka pachnąca suszonym majerankiem. Gotuję ją w największym garnku , więc zazwyczaj mamy obiad na kilka dni. Jest bardzo sycąca. Szczególnie podana z pajdą chleba.

W wersji wegetariańskiej można przygotować ją bez dodatku żeberek, choć według mnie to właśnie to mięso nadaje smak grochówce. Zupa stygnąc nieco zgęstnieje, więc zazwyczaj następnego dnia jest już bardziej gęsta niż zaraz po ugotowaniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika