Rozgrzewająca grochówka
1 godz 23 min
Średni
300
g
Groch łuskany
8
Ziemniaki
2
Marchewka
1
kawałek
Seler (korzeń)
1
kawałek
por (część zielona)
1
łyżeczka
Suszony majeranek
3
Ziele angielskie
2
Liść laurowy
400
g
Żeberka (świeże lub wędzone)
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
2.5
l
Woda
1
Mała pietruszka
.
Wartości odżywcze
Białko
20.26 g
Węglowodany
34.84 g
Tłuszcze
4.92 g
Wartość energetyczna
261.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
83 min
Krok 1
1 min
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 2
2 min
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z wodą.
Krok 3
1 min
Dodajemy obraną marchewkę,oraz pietruszkę i kawałek selera i pora.
Krok 4
20 min
Tak przygotowany garnek nastawiamy na gaz i czekamy aż wywar się zagotuje.
Krok 5
40 min
Groch płuczemy na sitku i odsączamy. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut.
Krok 6
15 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie ( około 15 minut).
Krok 7
3 min
Warzywa z zupy warto wyjąć pod sam koniec gotowania i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ponownie wrzucić do zupy.
Krok 8
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek.
Zupa idealna na jesienną słotę. Zawsze jesienną porą w moim domu przynajmniej jeden raz pojawia się rozgrzewająca grochówka pachnąca suszonym majerankiem. Gotuję ją w największym garnku , więc zazwyczaj mamy obiad na kilka dni. Jest bardzo sycąca. Szczególnie podana z pajdą chleba.
W wersji wegetariańskiej można przygotować ją bez dodatku żeberek, choć według mnie to właśnie to mięso nadaje smak grochówce. Zupa stygnąc nieco zgęstnieje, więc zazwyczaj następnego dnia jest już bardziej gęsta niż zaraz po ugotowaniu.
W wersji wegetariańskiej można przygotować ją bez dodatku żeberek, choć według mnie to właśnie to mięso nadaje smak grochówce. Zupa stygnąc nieco zgęstnieje, więc zazwyczaj następnego dnia jest już bardziej gęsta niż zaraz po ugotowaniu.
Komentarze 0