Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa idealna na jesienną słotę. Zawsze jesienną porą w moim domu przynajmniej jeden raz pojawia się rozgrzewająca grochówka pachnąca suszonym majerankiem. Gotuję ją w największym garnku , więc zazwyczaj mamy obiad na kilka dni. Jest bardzo sycąca. Szczególnie podana z pajdą chleba.
W wersji wegetariańskiej można przygotować ją bez dodatku żeberek, choć według mnie to właśnie to mięso nadaje smak grochówce. Zupa stygnąc nieco zgęstnieje, więc zazwyczaj następnego dnia jest już bardziej gęsta niż zaraz po ugotowaniu.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z wodą.
Dodajemy obraną marchewkę,oraz pietruszkę i kawałek selera i pora.
Tak przygotowany garnek nastawiamy na gaz i czekamy aż wywar się zagotuje.
Groch płuczemy na sitku i odsączamy. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie ( około 15 minut).
Warzywa z zupy warto wyjąć pod sam koniec gotowania i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ponownie wrzucić do zupy.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek.