Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prawdziwa zima jeszcze daleko, a ja już więcej nie chcę dygotać z zimna. Jeszcze początki listopada były naprawdę ciepłe. 16 stopni w listopadzie rzadko się zdarza. Ale było, minęło, teraz przyszedł czas na rozgrzewkę przed zimą. A skoro o rozgrzewce mowa, świetnie rozgrzewa (wiem, bo nie raz sprawdziłam na sobie i domownikach) zupa wiejska z fasolą i soczewicą. Jesienna, bo bardzo rozgrzewająca i sycąca, w sam raz na większe jesienne apetyty.
Zupa wiejska z fasolą i soczewicą ma w sobie coś przaśnego, dlatego właśnie jest taka swojska. Gęsta, jak na taką zupę przystało, z domową kiełbaską i wkruszoną kromką razowego chleba. Jedna porcja zupy na długo daje poczucie sytości, dzięki bogatej w białko fasoli i soczewicy. To zupa, po której nie trzeba myśleć o drugim daniu, co najwyżej o deserze.
Smacznego!
Przygotowanie
49 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 2
10 min
Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.
Krok 3
1 min
Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.
Krok 4
5 min
W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.
Krok 5
15 min
Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.
Krok 6
1 min
W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.
Krok 7
5 min
Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
1 min
Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.
Krok 9
1 min
Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.
Krok 1
z
9
Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 2
z
9
Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.
Krok 3
z
9
Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.
Krok 4
z
9
W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.
Krok 5
z
9
Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.
Krok 6
z
9
W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.
Krok 7
z
9
Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
z
9
Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.
Krok 9
z
9
Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0