Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

(0)
49min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  l
Woda
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
0.5  puszka
Czarna fasola konserwowa
1 
Cebula
15  g
Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY
1  łyżeczka
Czosnek mielony
5  g
Papryka słodka wędzona
1  łyżeczka
Szuszona natka pietruszki
trochę
Sól morska
trochę
Zielenina np. kolendra
200  g
Małe pętko chudej kiełbasy
1  łyżka
Olej winogronowy
0.5  puszka
Pomidory w kawałkach bez skórki
1  plaster
Ciemny chleb razowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.82 g
Węglowodany
37.33 g
Tłuszcze
27.46 g
Wartość energetyczna
484.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prawdziwa zima jeszcze daleko, a ja już więcej nie chcę dygotać z zimna. Jeszcze początki listopada były naprawdę ciepłe. 16 stopni w listopadzie rzadko się zdarza. Ale było, minęło, teraz przyszedł czas na rozgrzewkę przed zimą. A skoro o rozgrzewce mowa, świetnie rozgrzewa (wiem, bo nie raz sprawdziłam na sobie i domownikach) zupa wiejska z fasolą i soczewicą. Jesienna, bo bardzo rozgrzewająca i sycąca, w sam raz na większe jesienne apetyty.

Zupa wiejska z fasolą i soczewicą ma w sobie coś przaśnego, dlatego właśnie jest taka swojska. Gęsta, jak na taką zupę przystało, z domową kiełbaską i wkruszoną kromką razowego chleba. Jedna porcja zupy na długo daje poczucie sytości, dzięki bogatej w białko fasoli i soczewicy. To zupa, po której nie trzeba myśleć o drugim daniu, co najwyżej o deserze.

Smacznego!

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.
  • Krok 3

    1 min
    Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.
  • Krok 4

    5 min
    W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.
  • Krok 5

    15 min
    Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.
  • Krok 6

    1 min
    W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.
  • Krok 7

    5 min
    Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 8

    1 min
    Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 1 z 9

Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 2 z 9

Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 3 z 9

Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 4 z 9

W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 5 z 9

Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 6 z 9

W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 7 z 9

Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 8 z 9

Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 9 z 9

Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

    32 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    42 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu