Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
Dodaj do CookBook

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

(0)
49 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  l
Woda
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
0.5  puszka
Czarna fasola konserwowa
1 
Cebula
15  g
Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY
1  łyżeczka
Czosnek mielony
5  g
Papryka słodka wędzona
1  łyżeczka
Szuszona natka pietruszki
trochę
Sól morska
trochę
Zielenina np. kolendra
200  g
Małe pętko chudej kiełbasy
1  łyżka
Olej winogronowy
0.5  puszka
Pomidory w kawałkach bez skórki
1  plaster
Ciemny chleb razowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.3 g
Wartość energetyczna
484.3 kcal
Tłuszcze
27.5 g
Białko
21.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prawdziwa zima jeszcze daleko, a ja już więcej nie chcę dygotać z zimna. Jeszcze początki listopada były naprawdę ciepłe. 16 stopni w listopadzie rzadko się zdarza. Ale było, minęło, teraz przyszedł czas na rozgrzewkę przed zimą. A skoro o rozgrzewce mowa, świetnie rozgrzewa (wiem, bo nie raz sprawdziłam na sobie i domownikach) zupa wiejska z fasolą i soczewicą. Jesienna, bo bardzo rozgrzewająca i sycąca, w sam raz na większe jesienne apetyty.

Zupa wiejska z fasolą i soczewicą ma w sobie coś przaśnego, dlatego właśnie jest taka swojska. Gęsta, jak na taką zupę przystało, z domową kiełbaską i wkruszoną kromką razowego chleba. Jedna porcja zupy na długo daje poczucie sytości, dzięki bogatej w białko fasoli i soczewicy. To zupa, po której nie trzeba myśleć o drugim daniu, co najwyżej o deserze.

Smacznego!

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.
  • Krok 3

    1 min
    Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.
  • Krok 4

    5 min
    W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.
  • Krok 5

    15 min
    Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.
  • Krok 6

    1 min
    W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.
  • Krok 7

    5 min
    Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 8

    1 min
    Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 1 z 9

Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 2 z 9

Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 3 z 9

Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 4 z 9

W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 5 z 9

Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 6 z 9

W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 7 z 9

Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 8 z 9

Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.

Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Krok 9 z 9

Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaa

Pyszne!
Anonim (niezweryfikowany) 04/07/2024-05:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-04:17 CEST
Dziękujemy i miłego dnia! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Rozgrzewająca owsianka z czekoladą i pomarańczą

    Rozgrzewająca owsianka z czekoladą i pomarańczą

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu