Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Dodaj do CookBook

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

(0)
57 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Jagnięcina (bez kości)
90  g
Kawałek selera
1 
Pietruszka (korzeń)
60  g
Marchewka
150  g
Mrożony kalafior
80  g
Mrożona fasolka
1  szczypta
Imbir
1 
Laska cynamonowa
1 
Gwiazdka anyżu
1  pęczek
Świeża kolendra
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi (lub 1 ząbek czosnku)
1  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżeczek
Curry
1  szczypta
Chili pieprz cayenne
330  ml
Sok pomidorowy
700  ml
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.7 g
Wartość energetyczna
184.1 kcal
Tłuszcze
4.1 g
Białko
9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wspominałam ostatnio o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych – zapoznałam się bliżej z kuchnią indyjską , której wcześniej zupełnie nie znałam! Bardzo podobały mi się te wszystkie aromaty i smaki (choć dla mnie nieco zbyt ostre).

Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.

Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
  • Krok

    3 min
    Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Krok 5

    30 min
    Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
  • Krok 7

    1 min
    Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 1 z 7

Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 3 z 7

Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok z 7

Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 5 z 7

Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 7 z 7

Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Indyjska zupa tikka masala

    Indyjska zupa tikka masala

    50 min Średni
  • Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

    Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu