Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

0
57min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Jagnięcina (bez kości)
90  g
Kawałek selera
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Marchewka
150  g
Mrożony kalafior
80  g
Mrożona fasolka
1  szczypta
Imbir
1 
Laska cynamonowa
1 
Gwiazdka anyżu
1  pęczek
Świeża kolendra
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi (lub 1 ząbek czosnku)
1  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżeczek
Curry
1  szczypta
Chili pieprz cayenne
330  ml
Sok pomidorowy
700  ml
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.01 g
Węglowodany
34.06 g
Tłuszcze
4.13 g
Wartość energetyczna
182.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
5 min
Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
Krok 2
10 min
Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
Krok 3
5 min
Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
Krok
3 min
Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Krok 5
30 min
Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
Krok 7
1 min
Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 1 z 7

Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 3 z 7

Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok z 7

Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 5 z 7

Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 7 z 7

Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.

Wspominałam ostatnio o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych – zapoznałam się bliżej z kuchnią indyjską, której wcześniej zupełnie nie znałam! Bardzo podobały mi się te wszystkie aromaty i smaki (choć dla mnie nieco zbyt ostre).

Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.

Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika