Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

(0)
57min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Jagnięcina (bez kości)
90  g
Kawałek selera
1 
Pietruszka (korzeń)
60  g
Marchewka
150  g
Mrożony kalafior
80  g
Mrożona fasolka
1  szczypta
Imbir
1 
Laska cynamonowa
1 
Gwiazdka anyżu
1  pęczek
Świeża kolendra
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi (lub 1 ząbek czosnku)
1  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżeczek
Curry
1  szczypta
Chili pieprz cayenne
330  ml
Sok pomidorowy
700  ml
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.02 g
Węglowodany
34.75 g
Tłuszcze
4.13 g
Wartość energetyczna
184.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wspominałam ostatnio o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych – zapoznałam się bliżej z kuchnią indyjską , której wcześniej zupełnie nie znałam! Bardzo podobały mi się te wszystkie aromaty i smaki (choć dla mnie nieco zbyt ostre).

Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.

Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
  • Krok

    3 min
    Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Krok 5

    30 min
    Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
  • Krok 7

    1 min
    Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 1 z 7

Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 3 z 7

Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok z 7

Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 5 z 7

Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 7 z 7

Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa tex-mex

    50 min Średni
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu