Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

(0)
57min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Jagnięcina (bez kości)
90  g
Kawałek selera
1 
Pietruszka (korzeń)
60  g
Marchewka
150  g
Mrożony kalafior
80  g
Mrożona fasolka
1  szczypta
Imbir
1 
Laska cynamonowa
1 
Gwiazdka anyżu
1  pęczek
Świeża kolendra
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi (lub 1 ząbek czosnku)
1  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżeczek
Curry
1  szczypta
Chili pieprz cayenne
330  ml
Sok pomidorowy
700  ml
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.02 g
Węglowodany
34.75 g
Tłuszcze
4.13 g
Wartość energetyczna
184.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wspominałam ostatnio o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych – zapoznałam się bliżej z kuchnią indyjską , której wcześniej zupełnie nie znałam! Bardzo podobały mi się te wszystkie aromaty i smaki (choć dla mnie nieco zbyt ostre).

Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.

Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
  • Krok

    3 min
    Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Krok 5

    30 min
    Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
  • Krok 7

    1 min
    Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 1 z 7

Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 3 z 7

Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok z 7

Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 5 z 7

Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Krok 7 z 7

Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa tex-mex

    Zupa tex-mex

    50 min Średni
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu