Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
57min
Średni
300
g
Jagnięcina (bez kości)
90
g
Kawałek selera
1
Pietruszka (korzeń)
1
Marchewka
150
g
Mrożony kalafior
80
g
Mrożona fasolka
1
szczypta
Imbir
1
Laska cynamonowa
1
Gwiazdka anyżu
1
pęczek
Świeża kolendra
1
łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi (lub 1 ząbek czosnku)
1
łyżeczka
Kurkuma
2
łyżeczek
Curry
1
szczypta
Chili pieprz cayenne
330
ml
Sok pomidorowy
700
ml
Zimna woda
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Cukier do smaku
trochę
Olej do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
9.01 g
Węglowodany
34.06 g
Tłuszcze
4.13 g
Wartość energetyczna
182.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
57 min
Krok 1
5 min
Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
Krok 2
10 min
Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
Krok 3
5 min
Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
Krok
3 min
Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Krok 5
30 min
Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
Krok 7
1 min
Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.
Wspominałam ostatnio o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych – zapoznałam się bliżej z kuchnią indyjską, której wcześniej zupełnie nie znałam! Bardzo podobały mi się te wszystkie aromaty i smaki (choć dla mnie nieco zbyt ostre).
Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.
Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.
Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.
Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.
Komentarze 0