Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wyjątkowo popularna w Wielkiej Brytanii, inspirowana kuchnią indyjską potrawa: kurczak tikka masala, to jedna z moich ulubionych propozycji przyrządzenia mięsa drobiowego. Dodatek przyprawy garam masala – mieszanki cynamonu, goździków, kuminu, kozieradki, kolendry i kopru włoskiego gwarantuje bogactwo aromatów. Wpadłam więc na pomysł, że być może uda się ugotować zupę o podobnych walorach smakowych, czyli indyjską zupę tikka masala. Eksperymenty w kuchni potwierdziły hipotezę badawczą! Z dodatkiem kukurydzy, zagryzana chlebkiem naan zupa tikka masala syci na długo, sprawdzi się więc także w roli obiadowego dania głównego.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
16 min
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Umyte papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy warzywa, a następnie dusimy je do miękkości, ok. 10 minut.
Krok 2
15 min
Miękkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy do nich pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewamy wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Krok 3
16 min
Kurczaka myjemy, sprawiamy i kroimy w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Obtaczamy kurczaka dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy mięso i smażymy aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut.
Krok 4
3 min
Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna możemy dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.
Krok 1
z
4
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Umyte papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy warzywa, a następnie dusimy je do miękkości, ok. 10 minut.
Krok 2
z
4
Miękkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy do nich pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewamy wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Krok 3
z
4
Kurczaka myjemy, sprawiamy i kroimy w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Obtaczamy kurczaka dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy mięso i smażymy aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut.
Krok 4
z
4
Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna możemy dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0