Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Indyjska zupa tikka masala
Indyjska zupa tikka masala
Indyjska zupa tikka masala
Indyjska zupa tikka masala
Indyjska zupa tikka masala
Indyjska zupa tikka masala

Indyjska zupa tikka masala

(0)
50min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula duża
3  ząbków
Czosnek
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Papryka zielona
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
2  puszek
Pomidory
200  g
Mała puszka mleka kokosowego
1 
Limonka
1 
Natka pietruszki
1  łyżka
Olej kokosowy
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Garam masala
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.62 g
Węglowodany
13.49 g
Tłuszcze
23.1 g
Wartość energetyczna
301.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wyjątkowo popularna w Wielkiej Brytanii, inspirowana kuchnią indyjską potrawa: kurczak tikka masala, to jedna z moich ulubionych propozycji przyrządzenia mięsa drobiowego. Dodatek przyprawy garam masala – mieszanki cynamonu, goździków, kuminu, kozieradki, kolendry i kopru włoskiego gwarantuje bogactwo aromatów. Wpadłam więc na pomysł, że być może uda się ugotować zupę o podobnych walorach smakowych, czyli indyjską zupę tikka masala. Eksperymenty w kuchni potwierdziły hipotezę badawczą! Z dodatkiem kukurydzy, zagryzana chlebkiem naan zupa tikka masala syci na długo, sprawdzi się więc także w roli obiadowego dania głównego.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    16 min
    Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Umyte papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy warzywa, a następnie dusimy je do miękkości, ok. 10 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Miękkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy do nich pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewamy wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
  • Krok 3

    16 min
    Kurczaka myjemy, sprawiamy i kroimy w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Obtaczamy kurczaka dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy mięso i smażymy aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna możemy dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.
Indyjska zupa tikka masala

Krok 1 z 4

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Umyte papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy warzywa, a następnie dusimy je do miękkości, ok. 10 minut.

Indyjska zupa tikka masala

Krok 2 z 4

Miękkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy do nich pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewamy wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.

Indyjska zupa tikka masala

Krok 3 z 4

Kurczaka myjemy, sprawiamy i kroimy w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Obtaczamy kurczaka dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy mięso i smażymy aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut.

Indyjska zupa tikka masala

Krok 4 z 4

Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna możemy dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

    Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

    35 min Łatwy
  • Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

    Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

    50 min Średni
  • Gęsty krem z dyni z kurczakiem i grzankami

    Gęsty krem z dyni z kurczakiem i grzankami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa tex-mex

    Zupa tex-mex

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu