Indyjska zupa tikka masala
50min
Średni
1
Cebula duża
3
ząbków
1
Papryka czerwona
1
Papryka żółta
1
Papryka zielona
1
Podwójna Pierś z Kurczaka
2
puszek
Pomidory
200
g
Mała puszka mleka kokosowego
1
Limonka
1
Natka pietruszki
1
łyżka
Olej kokosowy
2
łyżek
Oliwa
1
łyżeczka
Garam masala
1
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Ostra papryka
0.5
łyżeczka
Curry
0.5
łyżeczka
Kurkuma
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
13.62 g
Węglowodany
13.49 g
Tłuszcze
23.1 g
Wartość energetyczna
301.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
16 min
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Umyte papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy warzywa, a następnie dusimy je do miękkości, ok. 10 minut.
Krok 2
15 min
Miękkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy do nich pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewamy wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Krok 3
16 min
Kurczaka myjemy, sprawiamy i kroimy w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Obtaczamy kurczaka dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy mięso i smażymy aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut.
Krok 4
3 min
Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna możemy dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.
Wyjątkowo popularna w Wielkiej Brytanii, inspirowana kuchnią indyjską potrawa: kurczak tikka masala, to jedna z moich ulubionych propozycji przyrządzenia mięsa drobiowego. Dodatek przyprawy garam masala – mieszanki cynamonu, goździków, kuminu, kozieradki, kolendry i kopru włoskiego gwarantuje bogactwo aromatów. Wpadłam więc na pomysł, że być może uda się ugotować zupę o podobnych walorach smakowych, czyli indyjską zupę tikka masala. Eksperymenty w kuchni potwierdziły hipotezę badawczą! Z dodatkiem kukurydzy, zagryzana chlebkiem naan zupa tikka masala syci na długo, sprawdzi się więc także w roli obiadowego dania głównego.
Komentarze 0