Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na rozgrzewającą, aromatyczną zupę z soczewicy? Mamy dla Ciebie szybki przepis na bardzo smaczną zupę dahl. To prawdziwe szaleństwo smaków i aromatów – w sam raz dla fanów kuchni świata, zwłaszcza dla tych, który lubią orientalne dania.
Zupa dahl z soczewicy
Gotowanie zup nie musi być czasochłonne. Już w około pół godziny możesz przygotować pyszną, pożywną i bogatą w składniki zupę inspirowaną indyjską kuchnią. Bazą tej zupy jest soczewica, pomidory, bulion warzywny WINIARY i mleko kokosowe. Nie brakuje w niej również przypraw, takich jak kurkuma, garam masala, kminek oraz składników podbijających ostrość, jak papryczka chili czy czosnek. Całość tworzy smaczne, rozgrzewające połączenie.
Zupa dal na jesień i zimę
Zupa dahl świetnie rozgrzeje Cię w czasie chłodnych dni i wieczorów. To jedzenie nie tylko zaspokające apetyt, ale też poprawiające humor i przywołujące na myśl wakacje w egzotycznych krajach. Taki przepis podbije serca wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Spróbuj czegoś nowego i ugotuj tę zupę razem z nami. Życzymy smacznego!
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Umyj papryczkę, usuń pestki i pokrój chili w drobną kostkę. Cebulę i ząbki czosnku obierz i też pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
W rondelku rozgrzej masło. Podsmaż na nim czosnek i cebulę. Dodaj kurkumę, garam masala, kminek i papryczkę chilli. Krótko duś. Dodaj soczewicę.
Krok 3
25 min
Do garnka dodaj pomidory, sok z cytryny, wodę, mleko kokosowe oraz bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Rozlej zupę do filiżanek lub miseczek i podawaj z posiekaną kolendrą.
Krok 1
z
3
Umyj papryczkę, usuń pestki i pokrój chili w drobną kostkę. Cebulę i ząbki czosnku obierz i też pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
z
3
W rondelku rozgrzej masło. Podsmaż na nim czosnek i cebulę. Dodaj kurkumę, garam masala, kminek i papryczkę chilli. Krótko duś. Dodaj soczewicę.
Krok 3
z
3
Do garnka dodaj pomidory, sok z cytryny, wodę, mleko kokosowe oraz bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Rozlej zupę do filiżanek lub miseczek i podawaj z posiekaną kolendrą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0