Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

(0)
52min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Słodkie jabłka
1  łodyga
Seler naciowy
0.5 
Cytryna
2 
Cebula dymka
2  łyżek
Masło
2  kostek
Kostka do smaku drobiowa
1  łyżka
Kwaśna śmietana
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Siekany szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.02 g
Węglowodany
23.08 g
Tłuszcze
6.72 g
Wartość energetyczna
144.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś na obiad zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry. Choć mogłoby się wydawać, że jabłka są najlepsze do zup deserowych, to jednak ta zupa jest zupełnym zaprzeczeniem deseru, a smakuje wyśmienicie. Jabłka w tej potrawie są słodkim tłem dla charakterystycznego selera naciowego i delikatnego orientalnego smaku, jaki nadaje jej curry.

Jabłka o tej porze roku (czyli jeszcze z zeszłorocznych zbiorów) są słodkie i w sam raz nadają się do przygotowania mojej zupy jabłkowej. Kiedy przyjdzie sezon na tegoroczne, trzeba będzie poczekać na słodkie odmiany, bo kwaśne papierówki zupełnie się na zupę nie nadają.

Nieodzownym składnikiem mojej zupy jabłkowej jest seler naciowy. On i curry decydują o jej charakterze. Seler naciowy jest doskonałym źródłem błonnika, świetnie nadaje się do różnego rodzaju surówek, ot tak do schrupania, a także do zup – jako dodatek lub składnik główny. Ponieważ jego łodygi mają twarde włókna, rozprawiam się z nimi w ten sposób – odrywam łodygę, w dolnej jej części przełamuję ją na pół – seler pęka, ale włókna pozostają nienaruszone i wtedy można z łatwością się ich pozbyć, przeciągając urwany kawałek selera wzdłuż pozostałej części łodygi. Oczywiście może się zdarzyć, że część włókien jednak zostanie, można się ich pozbyć przecierając zupę przez sitko lub zupełnie się nimi nie przejmować, tak jak ja, bo tak naprawdę przeszkadzają mi tylko podczas chrupania na surowo. Jeśli lubicie seler naciowy, koniecznie wypróbujcie moje przepisy na krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem i zupę selerową z ryżem.

Smacznego!

Jeśli lubicie orientalny smak curry polecam także:
Zupa kalafiorowa z curry
Zupa curry z kurczakiem

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    10 min
    Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.
  • Krok 2

    3 min
    W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.
  • Krok 3

    8 min
    Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.
  • Krok 4

    8 min
    Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 1 z 6

Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 2 z 6

W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 3 z 6

Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 4 z 6

Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 5 z 6

Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 6 z 6

Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Curry
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

    Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

    36 min Łatwy
  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu