Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

0
52min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Słodkie jabłka
1  łodyga
Seler naciowy
0.5 
Cytryna
2 
Cebula dymka
2  łyżek
Masło
2  kostek
Kostka do smaku drobiowa
1  łyżka
Kwaśna śmietana
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Siekany szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.02 g
Węglowodany
23.08 g
Tłuszcze
6.72 g
Wartość energetyczna
144.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
10 min
Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.
Krok 2
3 min
W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.
Krok 3
8 min
Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.
Krok 4
8 min
Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.
Krok 5
20 min
Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6
3 min
Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 1 z 6

Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 2 z 6

W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 3 z 6

Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 4 z 6

Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 5 z 6

Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 6 z 6

Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.

Dziś na obiad zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry. Choć mogłoby się wydawać, że jabłka są najlepsze do zup deserowych, to jednak ta zupa jest zupełnym zaprzeczeniem deseru, a smakuje wyśmienicie. Jabłka w tej potrawie są słodkim tłem dla charakterystycznego selera naciowego i delikatnego orientalnego smaku, jaki nadaje jej curry.

Jabłka o tej porze roku (czyli jeszcze z zeszłorocznych zbiorów) są słodkie i w sam raz nadają się do przygotowania mojej zupy jabłkowej. Kiedy przyjdzie sezon na tegoroczne, trzeba będzie poczekać na słodkie odmiany, bo kwaśne papierówki zupełnie się na zupę nie nadają.

Nieodzownym składnikiem mojej zupy jabłkowej jest seler naciowy. On i curry decydują o jej charakterze. Seler naciowy jest doskonałym źródłem błonnika, świetnie nadaje się do różnego rodzaju surówek, ot tak do schrupania, a także do zup – jako dodatek lub składnik główny. Ponieważ jego łodygi mają twarde włókna, rozprawiam się z nimi w ten sposób – odrywam łodygę, w dolnej jej części przełamuję ją na pół – seler pęka, ale włókna pozostają nienaruszone i wtedy można z łatwością się ich pozbyć, przeciągając urwany kawałek selera wzdłuż pozostałej części łodygi. Oczywiście może się zdarzyć, że część włókien jednak zostanie, można się ich pozbyć przecierając zupę przez sitko lub zupełnie się nimi nie przejmować, tak jak ja, bo tak naprawdę przeszkadzają mi tylko podczas chrupania na surowo. Jeśli lubicie seler naciowy, koniecznie wypróbujcie moje przepisy na krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem i zupę selerową z ryżem.

Smacznego!

Jeśli lubicie orientalny smak curry polecam także:
Zupa kalafiorowa z curry
Zupa curry z kurczakiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika