Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
Dodaj do CookBook

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

(0)
52 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Słodkie jabłka
1  łodyga
Seler naciowy
0.5 
Cytryna
2 
Cebula dymka
2  łyżek
Masło
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
1  łyżka
Kwaśna śmietana
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Siekany szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23 g
Wartość energetyczna
144.4 kcal
Tłuszcze
6.7 g
Białko
1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś na obiad zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry. Choć mogłoby się wydawać, że jabłka są najlepsze do zup deserowych, to jednak ta zupa jest zupełnym zaprzeczeniem deseru, a smakuje wyśmienicie. Jabłka w tej potrawie są słodkim tłem dla charakterystycznego selera naciowego i delikatnego orientalnego smaku, jaki nadaje jej curry.

Jabłka o tej porze roku (czyli jeszcze z zeszłorocznych zbiorów) są słodkie i w sam raz nadają się do przygotowania mojej zupy jabłkowej. Kiedy przyjdzie sezon na tegoroczne, trzeba będzie poczekać na słodkie odmiany, bo kwaśne papierówki zupełnie się na zupę nie nadają.

Nieodzownym składnikiem mojej zupy jabłkowej jest seler naciowy. On i curry decydują o jej charakterze. Seler naciowy jest doskonałym źródłem błonnika, świetnie nadaje się do różnego rodzaju surówek, ot tak do schrupania, a także do zup – jako dodatek lub składnik główny. Ponieważ jego łodygi mają twarde włókna, rozprawiam się z nimi w ten sposób – odrywam łodygę, w dolnej jej części przełamuję ją na pół – seler pęka, ale włókna pozostają nienaruszone i wtedy można z łatwością się ich pozbyć, przeciągając urwany kawałek selera wzdłuż pozostałej części łodygi. Oczywiście może się zdarzyć, że część włókien jednak zostanie, można się ich pozbyć przecierając zupę przez sitko lub zupełnie się nimi nie przejmować, tak jak ja, bo tak naprawdę przeszkadzają mi tylko podczas chrupania na surowo. Jeśli lubicie seler naciowy, koniecznie wypróbujcie moje przepisy na krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem i zupę selerową z ryżem.

Smacznego!

Jeśli lubicie orientalny smak curry polecam także:
Zupa kalafiorowa z curry
Zupa curry z kurczakiem

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    10 min
    Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.
  • Krok 2

    3 min
    W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.
  • Krok 3

    8 min
    Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.
  • Krok 4

    8 min
    Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.
Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 1 z 6

Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 2 z 6

W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 3 z 6

Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 4 z 6

Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 5 z 6

Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Krok 6 z 6

Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Curry
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu