Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

(0)
21min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  gałązek
Seler naciowy
1 
Por (biała i jasnozielona część)
2 
Cebula dymka
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Grzanki lub inny ulubiony dodatek
1  pęczek
opcjonalnie: świeże zioła

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.66 g
Węglowodany
32.29 g
Tłuszcze
2.09 g
Wartość energetyczna
164.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
5 min
W rondlu przesmażam na łyżce oleju winogronowego talarki cebuli, pokrojony seler naciowy i por.
Krok 2
15 min
Zalewam warzywa wodą tak, aby lekko je zakryć, doprawiam solą, gotuję 15 minut, miksuję.
Krok 3
1 min
Podaję tłuczonym czarnym pieprzem i grzankami pszennymi lub razowymi.
Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

Krok 1 z 3

W rondlu przesmażam na łyżce oleju winogronowego talarki cebuli, pokrojony seler naciowy i por.

Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

Krok 2 z 3

Zalewam warzywa wodą tak, aby lekko je zakryć, doprawiam solą, gotuję 15 minut, miksuję.

Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

Krok 3 z 3

Podaję tłuczonym czarnym pieprzem i grzankami pszennymi lub razowymi.

Kremowa zupa z selera naciowego to jedna z tych błyskawicznych zup, która smakuje tak, jakby poświęciło się jej zdecydowanie więcej uwagi, niż naprawdę wymagała. Wystarczy kilka gałązek selera, por, cebula dymka, kilka ziemniaków, mała szczypta soli i dużo świeżo obtłuczonego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu. I to naprawdę wszystko. Jedyne, co jeszcze trzeba zrobić, to pokroić warzywa, przesmażyć z łyżką oleju w rondlu, podlać wodą i gotować 15 minut.

Można dodać także świeże zioła i razem z nimi zmiksować zupę na gładki krem. Posypać tłuczonym pieprzem, podać z grzankami lub bruschettą. Nic więcej. I nic więcej nie trzeba o niej pisać. No może jeszcze tylko to, że jej główny składnik, seler naciowy, ma więcej witaminy C niż cytrusy i sporo innych cennych witamin i minerałów. Nic, tylko chrupać i gotować kremowe zupy.

Możesz także poznać inne przepisy na kremy, takie jak na zupę krem z selera naciowego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika