
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa z selera naciowego z ryżem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ostatnio ugotowałam krem z selera naciowego, a dzisiaj, zamiast tradycyjnego niedzielnego rosołu, zachciało mi się zupy selerowej, ale z ryżem.
Przepis na zupę z selera znalazłam w książce „Zupy”, okrągłej jak talerz i w całości poświęconej zupom, wypatrzonej u sąsiadki na półce. Zupa z selera, na którą przepis nieco zmodyfikowałam, jest łagodna w smaku, taka „dobrze znana”, nawet jeśli na co dzień nie używacie w kuchni selera naciowego. Siedząc nad pustym już talerzem pomyślałam sobie, że charakteru dodałyby jej ser feta, jeśli kto woli bardziej charakterne zupy :). Warto spróbować, dorzucając po kilka kosteczek fety do każdego talerza zupy z selera.
Lubię podawać zupy w małych miseczkach, wtedy nawet najmłodsi nie mają problemu, żeby zjeść zupę do końca, a dorośli mogą liczyć na dokładkę, a Ci głodniejsi nawet na dwie :)
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
15 minKrok 3
10 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Seler i cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju.

Krok 2 z 4
Podlewam bulionem, doprawiam solą i śwież mielonym pieprzem i gotuję około 15 minut.

Krok 3 z 4
Dodaję ryż, gotuję kolejne 10 minut.

Krok 4 z 4
Zupę z selera rozlewam na talerze, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0