Zupa z selera naciowego z ryżem
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.87 g
Węglowodany
15.68 g
Tłuszcze
10.8 g
Wartość energetyczna
167.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
4 min
Seler i cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju.
Krok 2
15 min
Podlewam bulionem, doprawiam solą i śwież mielonym pieprzem i gotuję około 15 minut.
Krok 3
10 min
Dodaję ryż, gotuję kolejne 10 minut.
Krok 4
1 min
Zupę z selera rozlewam na talerze, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.
Ostatnio ugotowałam krem z selera naciowego, a dzisiaj, zamiast tradycyjnego niedzielnego rosołu, zachciało mi się zupy selerowej, ale z ryżem.
Przepis na zupę z selera znalazłam w książce „Zupy”, okrągłej jak talerz i w całości poświęconej zupom, wypatrzonej u sąsiadki na półce. Zupa z selera, na którą przepis nieco zmodyfikowałam, jest łagodna w smaku, taka „dobrze znana”, nawet jeśli na co dzień nie używacie w kuchni selera naciowego. Siedząc nad pustym już talerzem pomyślałam sobie, że charakteru dodałyby jej ser feta, jeśli kto woli bardziej charakterne zupy :). Warto spróbować, dorzucając po kilka kosteczek fety do każdego talerza zupy z selera.
Lubię podawać zupy w małych miseczkach, wtedy nawet najmłodsi nie mają problemu, żeby zjeść zupę do końca, a dorośli mogą liczyć na dokładkę, a Ci głodniejsi nawet na dwie :)
Komentarze 0