Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z selera naciowego z ryżem

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Cebula dymka
10  gałązek
Seler naciowy
3  łyżek
Olej winogronowy
1  l
Bulion
80  g
Ryż basmati lub inny sypki
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  pęczek
Natka pietruszki
1  opakowanie
Ser typu feta w kostkach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.87 g
Węglowodany
15.68 g
Tłuszcze
10.8 g
Wartość energetyczna
167.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
4 min
Seler i cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju.
Krok 2
15 min
Podlewam bulionem, doprawiam solą i śwież mielonym pieprzem i gotuję około 15 minut.
Krok 3
10 min
Dodaję ryż, gotuję kolejne 10 minut.
Krok 4
1 min
Zupę z selera rozlewam na talerze, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z selera naciowego z ryżem

Krok 1 z 4

Seler i cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju.

Zupa z selera naciowego z ryżem

Krok 2 z 4

Podlewam bulionem, doprawiam solą i śwież mielonym pieprzem i gotuję około 15 minut.

Zupa z selera naciowego z ryżem

Krok 3 z 4

Dodaję ryż, gotuję kolejne 10 minut.

Zupa z selera naciowego z ryżem

Krok 4 z 4

Zupę z selera rozlewam na talerze, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.

Ostatnio ugotowałam krem z selera naciowego, a dzisiaj, zamiast tradycyjnego niedzielnego rosołu, zachciało mi się zupy selerowej, ale z ryżem.

Przepis na zupę z selera znalazłam w książce „Zupy”, okrągłej jak talerz i w całości poświęconej zupom, wypatrzonej u sąsiadki na półce. Zupa z selera, na którą przepis nieco zmodyfikowałam, jest łagodna w smaku, taka „dobrze znana”, nawet jeśli na co dzień nie używacie w kuchni selera naciowego. Siedząc nad pustym już talerzem pomyślałam sobie, że charakteru dodałyby jej ser feta, jeśli kto woli bardziej charakterne zupy :). Warto spróbować, dorzucając po kilka kosteczek fety do każdego talerza zupy z selera.



Lubię podawać zupy w małych miseczkach, wtedy nawet najmłodsi nie mają problemu, żeby zjeść zupę do końca, a dorośli mogą liczyć na dokładkę, a Ci głodniejsi nawet na dwie :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika