Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa curry z kurczakiem

0
37min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mały filet z piersi kurczaka
2  łyżek
0.5  l
Woda
400  ml
Puszka mleka kokosowego
1  łyżka
Pasta Tom Yum
1 
Mała papryczka chili
2 
Mała cebula dymka
1  pęczek
Szczypiorek lub świeża kolendra
2  łyżek
Przyprawa curry
50  g
Makaron ryżowy (u mnie nitki)
0.5 
Sok z połówki limonki
5 
Różyczki brokuła
5  plastrów
Świeży imbir lub galangal
trochę
Suszone grzyby mun lub kilka świeżych pieczarek
1  łyżka
Olej ryżowy lub inny do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.2 g
Węglowodany
35.12 g
Tłuszcze
29.7 g
Wartość energetyczna
459.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
3 min
Grzyby zalewam gorącą wodą, odstawiam na chwilę.
Krok 2
6 min
Wywar wstawiam na płytę, zagotowuję. W tym czasie cebulę dymkę kroję w piórka, wrzucam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem. kiedy cebula się zeszkli, dodaję posiekaną papryczkę chili.
Krok 3
10 min
Do gotującego się wywaru dodaję mleko kokosowe, kiedy się zagotuje, dodaję zeszkloną cebulę z papryczką, podzielone na części różyczki brokuła. Dodaję curry, pastę Tom Yum i gotuję na małej mocy.
Krok 4
10 min
W tym czasie w małym garnku zagotowuję wodę. Na lekko osolony wrzątek wrzucam pokrojoną w plastry pierś kurczaka, gotuję chwilę, wyciągam czerpakiem i dodaję do garnka z zupą.
Krok 5
6 min
Grzyby mun siekam i dodaję do zupy, którą gotuję jeszcze krótką chwilę, tak, żeby brokuł pozostał chrupki, a mięso było zwarte.
Krok 6
2 min
Doprawiam zupę sokiem z limonki, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego.
Krok 7
2 min
Zupę podaję z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, posypuję szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.
Zupa curry z kurczakiem

Krok 1 z 7

Grzyby zalewam gorącą wodą, odstawiam na chwilę.

Zupa curry z kurczakiem

Krok 2 z 7

Wywar wstawiam na płytę, zagotowuję. W tym czasie cebulę dymkę kroję w piórka, wrzucam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem. kiedy cebula się zeszkli, dodaję posiekaną papryczkę chili.

Zupa curry z kurczakiem

Krok 3 z 7

Do gotującego się wywaru dodaję mleko kokosowe, kiedy się zagotuje, dodaję zeszkloną cebulę z papryczką, podzielone na części różyczki brokuła. Dodaję curry, pastę Tom Yum i gotuję na małej mocy.

Zupa curry z kurczakiem

Krok 4 z 7

W tym czasie w małym garnku zagotowuję wodę. Na lekko osolony wrzątek wrzucam pokrojoną w plastry pierś kurczaka, gotuję chwilę, wyciągam czerpakiem i dodaję do garnka z zupą.

Zupa curry z kurczakiem

Krok 5 z 7

Grzyby mun siekam i dodaję do zupy, którą gotuję jeszcze krótką chwilę, tak, żeby brokuł pozostał chrupki, a mięso było zwarte.

Zupa curry z kurczakiem

Krok 6 z 7

Doprawiam zupę sokiem z limonki, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego.

Zupa curry z kurczakiem

Krok 7 z 7

Zupę podaję z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, posypuję szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

Zupa curry z kurczakiem ma tyle wersji, ile pomysłów w głowach miłośników orientalnych przygód kulinarnych. Można do niej użyć przyprawy curry w proszku lub pastę curry. Curry i kurczak to jak dla mnie niezmienna podstawa tej zupy, a cała reszta to czasem nawet spontaniczny przypadek, oczywiście w granicach orientalnego smaku.

Dziś postanowiłam spisać jeden z moich pomysłów na zupę curry. Składniki na nią mam zazwyczaj pod ręką lub w lodówce. Czasem, kiedy na zakupach przemknie mi myśl o orientalnej zupie, kupuję trawę cytrynową i suszone liście limonki kaffir i wtedy moja zupa niemalże przesiąka orientem. Kiedy nie mam pod ręką tych orientalnych przypraw, żałuję, ale tylko do pierwszej łyżki, po której okazuje się, że orientalny smak potrawy można wydobyć na wiele sposobów, także tych ogólnie dostępnych, bo przecież nie wszędzie można dostać galangal, trawę cytrynową czy sos rybny. Za to nawet w osiedlowym warzywniaku można kupić imbir i przyprawę curry. I czasem to w zupełności wystarczy, przynajmniej wszystkim zwykłym zjadaczom „kuchni orientu”.

Kuchnia orientalna to w naszym domu męska domena. Ja z orientalnymi potrawami najwięcej mam do czynienia przy stole, a nie w kuchni. Wybaczcie zatem, jeśli w mojej zupie nie wszystko jest takie, jakie być powinno. Na pewno mój przepis na zupę curry z czasem udoskonalę. Jestem ciekawa, co czytelnicy bloga chcieliby w tym przepisie zmienić, z niecierpliwością będę czekać na Wasze sugestie, by moja zupa curry z kurczakiem mogła przypominać orientalny ideał.

Polecam także nasze inne; zupy kuchni orientalnej:
zupa krewetkowa po tajsku
rosół chiński z grzybami mun
zupa jarzynowa po tajsku
Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika