
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa krewetkowa po tajsku

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Nie mogę nie wspomnieć, że jest to ulubiona zupa mojej siostry i przepis dostałam właśnie od niej, i też ona jako jedna z pierwszych oceniała jej smak w moim wykonaniu :) Zupa krewetkowa po tajsku z pewnością pojawi się jeszcze nie raz w moim domowym menu. Idealnie nadaje się na babski wieczorek lub inną domówkę.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
7 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
3 minKrok 6
3 minKrok 7
5 minKrok 8
6 minKrok 9
3 min
Krok 1 z 9
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 2 z 9
W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.

Krok 3 z 9
Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .

Krok 4 z 9
Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.

Krok 5 z 9
Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.

Krok 6 z 9
Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.

Krok 7 z 9
W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.

Krok 8 z 9
Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.

Krok 9 z 9
Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0