Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimową porą zazwyczaj szukamy przepisów na sycące i rozgrzewające zupy, jak na przykład gulaszowa,flaczki, krem z selera lub buraków. Te tradycyjne dania zawsze będą gościć w mojej kuchni, ale czasem potrzebuję choćby małej odmiany. Dlatego tym razem ugotowałam pyszną zupę krewetkową i uwierzcie mi – idealnie sprawdzi się na zimową aurę, którąmamy za oknami.
Nie mogę nie wspomnieć, że jest to ulubiona zupa mojej siostry i przepis dostałam właśnie od niej, i też ona jako jedna z pierwszych oceniała jej smak w moim wykonaniu :) Zupa krewetkowa po tajsku z pewnością pojawi się jeszcze nie raz w moim domowym menu. Idealnie nadaje się na babski wieczorek lub inną domówkę.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
7 min
W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.
Krok 3
3 min
Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .
Krok 4
5 min
Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.
Krok 5
3 min
Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.
Krok 6
3 min
Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.
Krok 7
5 min
W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.
Krok 8
6 min
Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.
Krok 9
3 min
Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.
Krok 1
z
9
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
z
9
W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.
Krok 3
z
9
Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .
Krok 4
z
9
Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.
Krok 5
z
9
Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.
Krok 6
z
9
Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.
Krok 7
z
9
W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.
Krok 8
z
9
Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.
Krok 9
z
9
Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0