Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krewetkowa po tajsku

0
40min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

115  g
Makaron ryżowy (świderki)
25  g
Grzybki mun
0.25 
Cebula
4  łyżek
1  l
Woda
200  g
Fasola szparagowa mrożona
300  g
Krewetki gotowane, oczyszczone ( duże)
2 
Trawa cytrynowa
250  ml
Woda zimna
3  łyżek
Sos rybny
4  łyżek
Sos ostrygowy
2 
Marchewka
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  pęczek
Świeży szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.57 g
Węglowodany
47.34 g
Tłuszcze
8.46 g
Wartość energetyczna
357.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
7 min
W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.
Krok 3
3 min
Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .
Krok 4
5 min
Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.
Krok 5
3 min
Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.
Krok 6
3 min
Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.
Krok 7
5 min
W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.
Krok 8
6 min
Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.
Krok 9
3 min
Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.
Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 1 z 9

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 2 z 9

W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 3 z 9

Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 4 z 9

Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 5 z 9

Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 6 z 9

Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 7 z 9

W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 8 z 9

Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 9 z 9

Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.

Zimową porą zazwyczaj szukamy przepisów na sycące i rozgrzewające zupy, jak na przykład gulaszowa, flaczki, krem z selera lub buraków. Te tradycyjne dania zawsze będą gościć w mojej kuchni, ale czasem potrzebuję choćby małej odmiany. Dlatego tym razem ugotowałam pyszną zupę krewetkową i uwierzcie mi – idealnie sprawdzi się na zimową aurę, którąmamy za oknami.

Nie mogę nie wspomnieć, że jest to ulubiona zupa mojej siostry i przepis dostałam właśnie od niej, i też ona jako jedna z pierwszych oceniała jej smak w moim wykonaniu :) Zupa krewetkowa po tajsku z pewnością pojawi się jeszcze nie raz w moim domowym menu. Idealnie nadaje się na babski wieczorek lub inną domówkę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika