Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krewetkowa po tajsku
Zupa krewetkowa po tajsku

Zupa krewetkowa po tajsku

(0)
40min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
115  g
Makaron ryżowy (świderki)
25  g
Grzybki mun
0.25 
Cebula
4  łyżek
Bulion drobiowy
1  l
Woda
200  g
Fasola szparagowa mrożona
300  g
Krewetki gotowane, oczyszczone ( duże)
2 
Trawa cytrynowa
250  ml
Woda zimna
3  łyżek
Sos rybny
4  łyżek
Sos ostrygowy
2 
Marchewka
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  pęczek
Świeży szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.57 g
Węglowodany
47.34 g
Tłuszcze
8.46 g
Wartość energetyczna
357.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zimową porą zazwyczaj szukamy przepisów na sycące i rozgrzewające zupy, jak na przykład gulaszowa, flaczki, krem z selera lub buraków. Te tradycyjne dania zawsze będą gościć w mojej kuchni, ale czasem potrzebuję choćby małej odmiany. Dlatego tym razem ugotowałam pyszną zupę krewetkową i uwierzcie mi – idealnie sprawdzi się na zimową aurę, którąmamy za oknami.

Nie mogę nie wspomnieć, że jest to ulubiona zupa mojej siostry i przepis dostałam właśnie od niej, i też ona jako jedna z pierwszych oceniała jej smak w moim wykonaniu :) Zupa krewetkowa po tajsku z pewnością pojawi się jeszcze nie raz w moim domowym menu. Idealnie nadaje się na babski wieczorek lub inną domówkę.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 2

    7 min
    W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.
  • Krok 3

    3 min
    Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .
  • Krok 4

    5 min
    Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.
  • Krok 6

    3 min
    Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.
  • Krok 7

    5 min
    W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.
  • Krok 8

    6 min
    Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.
  • Krok 9

    3 min
    Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.
Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 1 z 9

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 2 z 9

W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną marchewkę z cebulą. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając składniki.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 3 z 9

Grzyby mun oraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem .

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 4 z 9

Do marchewki dodajemy fasolę szparagową i ponownie smażymy 5 minut.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 5 z 9

Grzyby przelewamy przez sitko (mocno napęcznieją) i kroimy w paseczki.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 6 z 9

Usmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy do niego pokrojone grzyby.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 7 z 9

W osobnym naczyniu mieszamy większą saszetkę opakowania Pomysł na zupę tajską z kurczakiem z zimną wodą, dodajemy do zupy kiedy zacznie wrzeć, ciągle mieszając.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 8 z 9

Dolewamy sos rybny i ostrygowy. Dodajemy ugotowane i oczyszczone krewetki. Gotujemy 5 minut i dosypujemy do zupy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy z gazu.

Zupa krewetkowa po tajsku

Krok 9 z 9

Podajemy z świeżym szczypiorkiem lub kolendrą oraz porcją makaronu ryżowego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia tajska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu