Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni tajskiej

Dania tajskie obfitują w niezwykłe przyprawy i ogromną ilość świeżych warzyw, przez co nie mają sobie równych. Sprawdź, które potrawy warto przygotować w domu. 

Przepisy 13
Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

80
35 min Łatwy
Sajgonki z kurczakiem po tajsku

Sajgonki z kurczakiem po tajsku

37 min Łatwy
Zupa Tom kha gai

Zupa Tom kha gai

17 min Łatwy
Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

80
22 min Łatwy
Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

85
55 min Łatwy
Tajskie zielone curry z warzywami

Tajskie zielone curry z warzywami

75
13 min Łatwy
Zupa tajska wege

Zupa tajska wege

8 godz 30 min Łatwy
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

30 min Średni
Zupa krewetkowa po tajsku

Zupa krewetkowa po tajsku

40 min Średni
Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem

2 godz 42 min Średni
Przepis na krewetki w cieście

Przepis na krewetki w cieście

20 min Łatwy
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

60
32 min Łatwy
Zupa curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Zupa curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym

1 godz 25 min Łatwy

Potrawy kuchni tajskiej 

Tajlandia słynie z przepięknych plaż, zapierających dech w piersiach widoków oraz wspaniałej kuchni, nasyconej niezwykłymi przyprawami. Rosnące tutaj egzotyczne owoce i warzywa są podstawą diety mieszkańców tego wyjątkowego kraju. W większość tajskich potraw widać wyraźne wpływy kuchni chińskiej oraz indyjskiej. Do najbardziej charakterystycznych dodatków w daniach tajskich należy mleczko kokosowe, służące do zagęszczania oraz nadawania smaku potrawom. Zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych często dodaje się także trawę cytrynową, galangal czy liście limonki. A które dania należą do najpopularniejszych w kuchni tajskiej? 

Dania z makaronem i ryżem 

Gotowany ryż i makaron stanową podstawę wielu potraw tajskich. Ryż często gotuje się z odrobiną mleka kokosowego, dzięki czemu nabiera delikatności i egzotycznego smaku. Dodaje się go do takich wyśmienitych potraw jak krewetki w sosie limonkowo-kokosowym, zielone curry z kurczakiem czy tajskiej zupy rybnej. Popularną potrawą w tym regionie jest także ryż smażony z krewetkami i mango. Dodanie takich oryginalnych przypraw jak pasta curry, olej kokosowy, sos rybny, kolendra i chili sprawi, że danie będzie niezwykle smaczne i aromatyczne. Krótko smażone mięso i warzywa podaje się także z makaronem w kształcie grubszych wstążeczek, a gotowe danie posypuje drobno posiekanymi ziołami, np. miętą czy kolendrą. Najbardziej znaną potrawą jest pad thai – makaron ryżowy smażony w sosie z kawałkami ryby, orzechami, cebulką i sokiem z limonki. 

Pełne charakteru sałatki tajskie 

Ogromną popularnością w Tajlandii cieszą się sałatki yam, suto skrapiane typowymi dla tego miejsca sosami (sojowy, rybny, limonkowy). Z reguły nie zawierają tłuszczu, więc są lekkostrawne, a swój smak zawdzięczają głównie ostrym przyprawom. Yam przygotowywane są z różnych produktów od mięs (owoce morza, krewetki, kurczak), poprzez miejscowe warzywa, na owocach kończąc. W upalne dni mieszkańcy tego pięknego kraju chętnie sięgają po orzeźwiające sałatki na bazie kwaskowatych grejpfrutów i soczystych pomelo. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu