Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym to danie, które mimo swojej prostoty, jest pełne smaku i aromatu, co sprawia, że jest idealnym wyborem zarówno na codzienne obiady, jak i na specjalne okazje. Proste dania kuchni azjatyckiej posmakują nie tylko miłośnikom orientalnej kuchni, ale też osobom, które lubią odkrywać nowe smaki, bez konieczności spędzania w kuchni wielu godzin.
Makaron po tajsku z masłem orzechowym – obiad inspirowany kuchniami świata
Lubisz dania kuchni azjatyckiej? A może szukasz pomysłu na ekspresowy obiad, który możesz przygotować w mniej niż 30 minut? Makaron po tajsku z masłem orzechowym to łatwe danie azjatyckie, które świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Makaron, podstawowy składnik tego dania, jest powszechnie stosowany w azjatyckich kuchniach. Do tego kurczak, cebula, marchewka i masło orzechowe, które może okazać się nieco zaskakującym elementem, ale nie warto z niego rezygnować, bo dodaje smaku głębi smaku i kremowej konsystencji. Dla przełamania smaku, tuż przed podaniem warto skropić je odrobiną soku z limonki. Tak przygotowany smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym szybko staje się ulubionym daniem wielu miłośników kuchni azjatyckiej. Smacznego!
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i odstaw.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kurczaka. Kiedy zacznie się rumienić dodaj marchewkę i cebulę i smaż, aż cebula zmięknie.
Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… wymieszaj z wodą i dodaj na patelnię. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i po ok. 3 min dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj kolejne 3 min. Po tym czasie polej sokiem z limonki.
Podawaj z limonką i posiekanymi ziołami.