Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa tajska z kurczakiem

(0)
2 godz 42 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
1 
Cebula
2 
Papryka żółta
1 
Papryka czerwona
0.5  puszka
Kukurydza
150  ml
Mleko kokosowe
1  l
Drobiowy bulion
100  g
Nerkowce
5 
Suszone grzyby shiitake
5  liści
Kafir (suszone liście limonki)
0.5 
Limonka
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
trochę
Sos sojowy
1 
Ostra papryczka chilli
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Szczypior
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.8 g
Węglowodany
28.45 g
Tłuszcze
24.8 g
Wartość energetyczna
393.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wrzesień to dla większości z nas czas powrotów z wakacji i urlopów. Wspomnienia egzotycznych podróży nie powinny jednak pójść w zapomnienie! Jednym ze sposobów na ich przywołanie, będzie odtworzenie smaków z miejsc, które odwiedziliśmy. Kierunek na dziś: Azja!

Dla wszystkich tych, którzy na tym kontynencie jeszcze nie byli, mamy namiastkę egzotyki w misce. Zupa tajska z kurczakiem to charakterystyczne połączenie ostrych i słodkich nut. Dodatek limonki oraz imbiru podkreśla smaki, kurczak dodaje treści, kukurydza i mleko kokosowe słodyczy, a posiekany szczypior i chili nieco pikanterii. Zaopatrzcie się w składniki na zupę tajską z kurczakiem i zafundujcie sobie wyjątkową kulinarną podróż!

Sprawdź też inne przepisy na zupy z kurczakiem
Leczo z kurczakiem
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Grochówka z kurczakiem i curry
Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Zupa curry z kurczakiem

Przygotowanie

162 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 2

    4 min
    Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
  • Krok 3

    4 min
    Papryczkę chili pokroić na drobne paseczki (usunąć pestki). Kawałek imbiru obrać i drobno pokroić.
  • Krok 4

    15 min
    Kurczaka umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić sosem sojowym, dodać kilka liści kafiru, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli oraz imbir – całość dusić na małym ogniu.
  • Krok 5

    4 min
    W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski.
  • Krok 6

    3 min
    Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojone papryki oraz grzyby i zalać całość gorącym bulionem drobiowym.
  • Krok 7

    6 min
    Następnie dodać mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, nerkowce oraz kukurydzę. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu.
  • Krok 8

    3 min
    Na koniec zupę tajską z kurczakiem doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.
  • Krok 9

    120 min
    Zupa tajska z kurczakiem najlepiej smakowała będzie po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się przejdą.
Zupa tajska z kurczakiem

Krok 1 z 9

Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 2 z 9

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 3 z 9

Papryczkę chili pokroić na drobne paseczki (usunąć pestki). Kawałek imbiru obrać i drobno pokroić.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 4 z 9

Kurczaka umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić sosem sojowym, dodać kilka liści kafiru, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli oraz imbir – całość dusić na małym ogniu.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 5 z 9

W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 6 z 9

Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojone papryki oraz grzyby i zalać całość gorącym bulionem drobiowym.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 7 z 9

Następnie dodać mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, nerkowce oraz kukurydzę. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 8 z 9

Na koniec zupę tajską z kurczakiem doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 9 z 9

Zupa tajska z kurczakiem najlepiej smakowała będzie po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się przejdą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia tajska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    1 godz 22 min Średni
  • Zupa paprykowa z kurczakiem

    57 min Średni
  • Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Leczo z kurczakiem

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu