Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
Papryczkę chili pokroić na drobne paseczki (usunąć pestki). Kawałek imbiru obrać i drobno pokroić.
Kurczaka umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić sosem sojowym, dodać kilka liści kafiru, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli oraz imbir – całość dusić na małym ogniu.
W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski.
Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojone papryki oraz grzyby i zalać całość gorącym bulionem drobiowym.
Następnie dodać mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, nerkowce oraz kukurydzę. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu.
Na koniec zupę tajską z kurczakiem doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.
Zupa tajska z kurczakiem najlepiej smakowała będzie po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się przejdą.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0