Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa tajska z kurczakiem

0
2 godz 42 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
1 
Cebula
2 
Papryka żółta (stożek)
1 
Papryka czerwona
0.5  puszka
Kukurydza
150  ml
Mleko kokosowe
1  l
Drobiowy bulion
100  g
Nerkowce
5 
Suszone grzyby shiitake
5  liści
Kafir (suszone liście limonki)
0.5 
Limonka
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
trochę
Sos sojowy
1 
Ostra papryczka chilli
5  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  pęczek
Szczypior

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.6 g
Węglowodany
27.89 g
Tłuszcze
39.11 g
Wartość energetyczna
515.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

162 min
Krok 1
3 min
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 2
4 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
Krok 3
4 min
Papryczkę chili pokroić na drobne paseczki (usunąć pestki). Kawałek imbiru obrać i drobno pokroić.
Krok 4
15 min
Kurczaka umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić sosem sojowym, dodać kilka liści kafiru, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli oraz imbir – całość dusić na małym ogniu.
Krok 5
4 min
W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski.
Krok 6
3 min
Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojone papryki oraz grzyby i zalać całość gorącym bulionem drobiowym.
Krok 7
6 min
Następnie dodać mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, nerkowce oraz kukurydzę. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu.
Krok 8
3 min
Na koniec zupę tajską z kurczakiem doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.
Krok 9
120 min
Zupa tajska z kurczakiem najlepiej smakowała będzie po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się przejdą.
Zupa tajska z kurczakiem

Krok 1 z 9

Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 2 z 9

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 3 z 9

Papryczkę chili pokroić na drobne paseczki (usunąć pestki). Kawałek imbiru obrać i drobno pokroić.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 4 z 9

Kurczaka umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić sosem sojowym, dodać kilka liści kafiru, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli oraz imbir – całość dusić na małym ogniu.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 5 z 9

W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 6 z 9

Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojone papryki oraz grzyby i zalać całość gorącym bulionem drobiowym.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 7 z 9

Następnie dodać mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, nerkowce oraz kukurydzę. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 8 z 9

Na koniec zupę tajską z kurczakiem doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.

Zupa tajska z kurczakiem

Krok 9 z 9

Zupa tajska z kurczakiem najlepiej smakowała będzie po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się przejdą.

Wrzesień to dla większości z nas czas powrotów z wakacji i urlopów. Wspomnienia egzotycznych podróży nie powinny jednak pójść w zapomnienie! Jednym ze sposobów na ich przywołanie, będzie odtworzenie smaków z miejsc, które odwiedziliśmy. Kierunek na dziś: Azja!

Dla wszystkich tych, którzy na tym kontynencie jeszcze nie byli, mamy namiastkę egzotyki w misce. Zupa tajska z kurczakiem to charakterystyczne połączenie ostrych i słodkich nut. Dodatek limonki oraz imbiru podkreśla smaki, kurczak dodaje treści, kukurydza i mleko kokosowe słodyczy, a posiekany szczypior i chili nieco pikanterii. Zaopatrzcie się w składniki na zupę tajską z kurczakiem i zafundujcie sobie wyjątkową kulinarną podróż!

Sprawdź też inne przepisy na zupy z kurczakiem
Leczo z kurczakiem
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Grochówka z kurczakiem i curry
Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Zupa curry z kurczakiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika