Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cebulowa z kurczakiem

0
43min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Cebula
5  łyżek
Masło
2  łyżek
Brązowy cukier
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
500  ml
Woda
200  ml
Białe wino
3  łyżek
Oliwa
trochę
Tymianek
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Papryka ostra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
4  plastrów
Kromki bagietki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.73 g
Węglowodany
25.48 g
Tłuszcze
27.09 g
Wartość energetyczna
434.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Krok 2
7 min
W większym garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Pod koniec szklenia dodać cukier, aby cebula się skarmelizowała.
Krok 3
10 min
Kurczaka obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki, doprawić przyprawami, wymieszać z oliwą. Zamacerowane mięso podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni i dodać do przygotowanej cebuli.
Krok 4
1 min
Całość zalać bulionem warzywnym oraz białym winem.
Krok 5
20 min
Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania zupę cebulową doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę cebulową podawać z kromkami bagietki lub ciabatty z oliwkami.
Zupa cebulowa z kurczakiem

Krok 1 z 6

Cebule obrać, pokroić w piórka.

Zupa cebulowa z kurczakiem

Krok 2 z 6

W większym garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Pod koniec szklenia dodać cukier, aby cebula się skarmelizowała.

Zupa cebulowa z kurczakiem

Krok 3 z 6

Kurczaka obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki, doprawić przyprawami, wymieszać z oliwą. Zamacerowane mięso podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni i dodać do przygotowanej cebuli.

Zupa cebulowa z kurczakiem

Krok 4 z 6

Całość zalać bulionem warzywnym oraz białym winem.

Zupa cebulowa z kurczakiem

Krok 5 z 6

Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania zupę cebulową doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Zupa cebulowa z kurczakiem

Krok 6 z 6

Zupę cebulową podawać z kromkami bagietki lub ciabatty z oliwkami.

Wykwintna i pożywna zupa cebulowa, do której przygotowania nie potrzeba wcale długiej listy składników ani też długich godzin przygotowania. Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i tymianku przeniesie nas w rejony Francji. Chrupiąca ciabatta doda natomiast zupie charakteru. Zupa cebulowa zaserwowana na przyjęciu zachwyci gości, a gospodarze nie spędzą w kuchni specjalnie dużo czasu, przygotowując jednocześnie efektowne danie.

Wino może być świetną bazą zupy. Zobacz przepisy na zupy na winie:

Włoska zupa z soczewicy na białym winie

Zupa z muli duszonych w białym winie

Zupa z pieczonej cebuli

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika